** Batman-Diyarbakır il sınırındaki tarihi köprünün adının Batman Çayı’ndan geldiğine dikkat çeken Kültür ve Turizm İl Müdürü İhsan Aslanlı: “14. Asrın başından itibaren Batman Çayı üzerindeki köprüye ‘Batman köprüsü’ denilmiş olması bu eserde zikrediliyor. Batman ismi Ortaçağ’dan günümüze kadar var olmuştur” dedi.

KÖPRÜNÜN ADI ARŞİVLERDE; BATMAN!
İki ilin zaman zaman paylaşamadığı tarihi Malabadi köprüsünün Batman’a ait olduğunu belgelerle ispatlayan Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, şimdi de İdare Mahkemesi’ne dava açmanın hazırlığında. ‘Batman’ isminin Ortaçağ’dan günümüze kadar geldiğini belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü İhsan Aslanlı: “17. Asırda bölgemize gezi yaptığı sırada Evliya Çelebi, Batman nehrinden söz ederken köprünün Abbasiler döneminde zengin bir tüccar tarafından hayrat için yapıldığı, içinde dinlenmek için odalar bulunduğu, üzerinde geçen kervanların dinlenerek yattığı konusunda Seyahatnamesinde geniş yer vermiştir” dedi.

DİYARBAKIR SALNAMELERİNDE DE KAYITLAR VAR
Aslanlı, şöyle devam etti: “Osmanlıların son döneminde kaleme alınan, Diyarbakır Salnamelerinde köprünün mevki Batman adındaki köyün yanında-şeklinde tarif edilmektedir. Ayrıca Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığına da Bitlis vilayetinin icmal defterlerinde Batman isminden bahsedilerek, Beşiri kazasına bağlı geliri olan bir yerleşim yeri olduğu anlatılmaktadır. Günümüzde köprünün yakınında bulunan Malabadi köyünde 60 yaşından yukarı yaşlarda bulunan yöre halkı, köprüyü ‘Pıra Batman’e’ yani Batman köprüsü olarak isimlendirmektedir. Bu nedenle köprünün Batman-Malabadi adını alması için gerekli hukuki işlemleri başlatacağız.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim