**Yargıtay’ın ‘Kayıp-kaçak bedeli faturasını ödeyenden alınamaz, iade edilmeli’ kararı sonrasında aboneler, tüketici hakem heyetine başvuruyor. Geçen yıl için 5-6 milyar TL ‘kayıp-kaçak’ bedeli iadesi talep ediliyor.

KAYIP-KAÇAK PARASI
Yargıtay’ın ‘Aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağı’ yönünde verdiği emsal kararın ardından Batman’daki bazı abonelerde şimdiye kadar aylık faturalarından kesilen ‘Kayıp-kaçak’ bedellerini geri alabilmek için Tüketici Hakem Kurulu’na akın ediyor. Batman’da faturalarından kesilen kayıp-kaçak bedelini gösteren belge almak isteyen yurttaşlar, tüketici hakem kurulunun yolunu tutuyor. Bazı aboneler ise Dicle EDAŞ’tan bilgi almaya çalışıyor.
“KAYIP-KAÇAK BEDELLERİ BELLİ”
Bazı elektrik abonelerin diğer illerde uygulamanın sürdüğüne işaret ederek şöyle konuştular; “Elektrik dağıtım şirketlerinin bizden kestikleri kayıp-kaçak bedelleri belli. Oturdukları yerden, uydu aracılığıyla bile fatura kesip gönderiyorlar. Ancak konu bize geri ödenecek kayıp-kaçak bedeli olunca, işi yokuşa sürüyorlar. Hakem heyetlerinin başvuruları değerlendirip ödeme yapıp yapılmayacağına karar vermesini, ödeme yapılmasına karar verilmesi halinde ise bu durumun bir an önce dağıtım şirketine bildirmeleri gerekiyor.”
KARAR NE DİYOR?
Yargıtay, ‘Karar düzeltme’ talebi üzerine 17 Aralık’ta yaptığı toplantıda elektrik abonesinden ‘kayıp-kaçak’ parasının alınamayacağına karar verdi. Söz konusu karar ‘2014-7-11884 esas ve 2014-1045 sayılı karar’ dağıtım sektörü ile birlikte enerji piyasasının bütününü derinden etkileyecek bir karar olarak dikkat çekiyor. Emsal teşkil edecek kararı sonucu, aboneler şirketlerden sadece 2014 yılı için 5-6 milyar TL kayıp-kaçak bedeli iadesi talep edebilecek.”

Editör: TE Bilişim