*Ilısu Baraj gölü altında kalacak olan Batman’ın Kesmeköprü-1 köyündeki 200 yıllık mezarlıktan toplam 83 mezar yeni yerleşim birimine taşınacak. Mezar taşıma işini üstlenen firma, iki günde 15 mezarı yeni yerleşim alanındaki mezarlığa taşıdı.

AİLELERİN İSTEĞİ ÜZERİNE TAŞINIYOR
Bu yılın son aylarında Ilısu Barajı’ndaki su seviyesi Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in eski yerleşim biriminin bir bölümüne yanaşması beklenilirken, eski yerleşim biriminde hem ailelerin taşınması hem de eski mezarlıkların taşıma işlemleri hızlandırıldı. Dicle nehri kenarındaki İmam Abdullah Zaviyesinin eski yerinin bitişiğindeki 200 yıllık mezarlık alanında toplam 83 mezarlığın taşıma işlemleri sürüyor. İlki iki günde 15 mezar taşındı. DSİ’nin mezarlık taşıma işini üstlenen özel firma elemanları, Kabristan’da mezar sahipleriyle birlikte açtıkları mezarlardaki kemikleri tabuttaki kefene bırakıp, dini vecibeleri yerine getirip 3 kilometre ötedeki Hasankeyf’in yeni yerleşim birimindeki mezarlıkta toprağa veriyor. Duygulu anlar yaşayan bazı aileler ise mezar başında gözyaşlarını tutamadıkları dikkat çekti.

“MEZARLARIMIZI YAŞADIĞIMIZ
YERE GÖTÜRMEK İSTİYORUZ”
Batman’ın Kesmeköprü-1 köyünden uzun yıllar Batman’a yerleşen emekli eğitimci Sabri Tapkan, babası, annesi ve ablasına ait mezarları Batman kent merkezindeki Asri mezarlığına götürmek istediğini, ancak özel firmanın taleplerine olumsuz cevap verdiğini kaydetti. Yakınlarıyla birlikte mezarın açılmasını bekleyen Tapkan, şunları söyledi: “1958 Yılında babam Mehmet, 1989 yılında da annem Peyruze ve ablam Sakine’nin mezarlarının su altında kalmaması için DSİ’ye başvurduk. Büyüklerimize ait mezarları yaşadığımız yere taşımak istiyoruz. Ancak mezarı açan yüklenici firma bu talebimize sıcak bakmadı. Tabut ve kefen istemeden aile büyüklerimize ait mezarları yaşadığımız yerde toprağa vermekten başka bir şey düşünmüyoruz.”

 “MEZARLAR SU ALTINDA KALACAK”
Kesmeköprü-1 (Kure serpe) köyü yakınındaki köy mezarlığında 1000’i aşkın mezar bulunduğuna işaret eden yüklenici firma yetkilileri ise şunları kaydettiler: “DSİ’ye başvuran mezar sahiplerinin müracaatları alınıyor. Talepte bulunan ailelerin mezarları açılıyor. Müracaatta bulunmayan ailelerin ise mezarlarına dokunulmuyor. Mezarları olan aileler eğer yaşadıkları yerlere mezarı götürmek istiyorsa mezar açma ve defin işlemine karışmıyoruz. Resmi müracaatı olan ailelerin mezarlarını onların gözetiminde açıp Hasankeyf’in yeni yerleşim birimi yakınındaki yeni mezarlıkta toprağa veriliyor. Bu mezarlıkta toplam 83 mezar taşınacak. Daha önce de İmam Abdullah Zaviyesine bitişik eski mezarlıklar taşınmıştı. Bu mezarlık alanındaki mezarların büyük bölümü ise su altında kalacak. Az bir kısmı taşınmış olacak.” (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim