**Geçen yıl Bağlar mahallesinde ‘öz yönetim’ açıklamasına katılan 54 kişinin yargılandığı duruşma, Kültür merkezi konferans salonunda başladı. Bugün de duruşmanın süreceği salonda, 54 kişinin kimlik tespiti yapıldı.

**Yargılananların savunma yapabilme koşullarının sağlanmadığını belirten
Batman Barosu Başkanı Avukat Ahmet Sevim; “Mahkeme heyetinin ihtiyaçları karşılanmış ama yargılananların savunma yapabilme koşulları sağlanamamış” dedi. Mahkeme heyeti, avukatların itirazını redetti.

54 KİŞİ YARGILANIYOR
15 Ağustos 2015 tarihinde Batman’ın Bağlar mahallesinde ‘öz yönetim’ açıklamasına katılan 54 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması dün başladı.   Batman Cumhuriyet Savcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında aralarında İçişleri Bakanlığı’nca görevinden uzaklaştırılan Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel’in de bulunduğu 54 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması Kültür merkezi konferans salonunda başladı. HDP-DBP’li il genel ve Belediye Meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu partililerin bulunduğu dava, Adliye binasındaki salonun fiziki koşullarının yetersiz olması nedeniyle Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşti.





18 BELEDİYE MECLİS ÜYESİ YARGILANIYOR
Kültür merkezi 400 kişilik konferans salonuna avukatlarıyla birlikte katılan 54 kişinin kimlik tespiti yapıldı. Daha sonra söz alan avukatlar, müvekkillerinin atılı suçu işlemedikleri sürerek, tahliyelerini talep etti. İçişleri Bakanlığı, ‘öz yönetim’ açıklamasının ardından 19 Ekim 2015 tarihinde Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir, Gülistan Akel ile DBP’li 18 Belediye Meclis üyesini 5393 sayılı Belediye Kanunun 47’nci maddesi uyarınca görevden uzaklaştırmıştı. 





AVUKATLARDAN SALON DİZAYNINA İTİRAZ
Duruşmada avukatlar, savunma sisteminin müvekkilleri ile sağlıklı iletişim sağlanmadığı gerekçesiyle itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Seyfi Han, talebi redetti. Savunmanın sağlıksız işlediğini belirten Batman Barosu Başkanı Avukat Ahmet Sevim, “Asıl olan duruşmanın sağlıklı işlemesidir. Meslektaşlarımız itirazda bulundular. Bu haklı bir itirazdı. Çünkü asıl olan şey savunma hakkıdır. Salonun dizaynını oluştururken, mahkeme heyetinin iddia makamının tüm ihtiyaçları karşılanmış. Savunma görevini üstlenen arkadaşlarımıza savunma yapabilme koşulları sağlanamamış, buna yönelik itirazları yerindedir. Bunlar savunma hakkını ciddi şekilde zedeliyor. Umuyoruz ki; ileri aşamalarda bu olumsuz koşul, temyiz için bozma gerekçesi olabilir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim