*Batman’ın 9 mahallesinden geçen ve yaklaşık 90 bin kişinin sağlığını tehdit eden İluh deresindeki atıklar ile lağım sularından nefes aldırmıyor. Dere kenarındaki yurttaşlar, “40 yıldır derenin ıslah edileceği söyleniyor ama manzara aynı” diyorlar.

“40 YIL ÖNCE BERRAK AKIYORDU”
Erköklü köyü yakınından başlayan ve Balpınar beldesine kadar uzanan 10 kilometre uzunluğundaki derenin geçtiği 9 mahallede oturan semt sakinleri, hastalıkların yuvası olarak bilinen İluh deresine köklü çözüm bulunmasını istiyor. Dört mevsimde de lağım sularının geçtiği dereye 40 yıldır çözüm bulunamadığını söyleyen semt sakinleri; “Yıllar önce bu dere berrak akıyordu ama şimdi bulaşıcı hastalıkların mikrop yuvası haline geldi. Zaman zaman atıkların biriktiği derede manzara yine eski halini aldı” diye konuştular.

“2006 EKİM’İN DE FELAKET YAŞANMIŞTI”
İluh deresinin kentsel dönüşüm projesi kapsamında projelendirilmesini isteyen İluh ve çevresindeki mahalleliler şunları söylediler: “Kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınmadığı sürece dere ıslah edilmez. 2006 yılında sel baskınında çevredeki mahallelere tonlarca çamur birikmişti, 11 kişi de hayatını kaybetmişti. Sonbahar mevsimindeyiz. Önümüzdeki haftalar için yağış korkusu yaşıyoruz. Şimdiden köklü çözümlerin alınmasını istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim