KÜLTÜR ADASINDA BULUŞTULAR
Artuklular zamanında yapılan ve Eyyubiler döneminde İmam Abdullah’ın kabri esas alınarak yenilendiği, son restorasyonun 1478’de Akkoyunlular zamanında yapıldığı İmam Abdullah Zaviyesi de Zeynel Bey kümbeti ve Artuklu hamamının bulunduğu ‘kültür adasına’ yerleştirildi. Daha önce Dicle nehri kıyısında aralarında 300-600 metre uzaklık olan üç tarihi eser, Hasankeyf’in yeni yerleşim birimi yakınındaki kültür adasında yeni yerlerine birbirlerine 100 metre mesafeyle komşu oldu.

SIRADAKİ TAŞINMALAR
Ilısu barajı göleti altında kalacak olan antik kent Hasankeyf’te tarihi eserlerin taşınmasına devam ediliyor. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, bundan sonra taşınacaklarla ilgili şu bilgiyi verdi: “Yapacağımız işlemler devam edecek. Sırada Kızlar, Süleyman Han Koç, El-Rızk camileri ve Orta kapı var. Burada önemli mimari yapıların taşınması, bazılarının ise yerinde korunmasıyla ilgili işlemlerimiz devam edecek. Dicle vadisinde yapmış olduğumuz dolgular aynı zamanda mağaraların korunması, gelecek nesillere aktarılması için yamaç terası ve küçük saray yapılarıyla ilgili çalışmalar da tamamlandı.”

400 MİLYON DOLARLIK GETİRİ
Dağdeviren, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım-Orman Bakanlığı teknik personeli ve Bilim Kurulu üyelerince çalışmaların çok büyük hassasiyetle yürütüldüğüne işaret ederek: “24 Milyon metreküp gövde dolgu, 10 milyar metreküp rezervuar hacmiyle Ilısu barajı, dünyanın kendi sınıfında en büyük barajı. Millet olarak çok büyük eserleri hayata geçirmek konusunda sıkıntımız yok. Bunları başarılı şekilde hayata geçirebiliyoruz. Yıllık 400 milyon dolar gibi getirisi olan bir barajdan söz ediyoruz” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim