** Bir dönemler canlı hayvancılığın merkezi olan Batman, eski günlere dönüş yapıyor. İvme Et Entegre tesislerinin hayata geçirdiği canlı hayvan borsası ve modern mezbahane ile Batman'da yılda 300 milyon TL ciro gerçekleşiyor. Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Siirt'ten getirilen küçükbaş hayvanlar, Batman hayvan pazarında alıcı buluyor. Batman eti, İstanbul başta olmak üzere diğer büyük şehirlere gönderiliyor.

SEKTÖRDE CANLANMA
Batman Çayı kenarında üç yıl önce kurulan bölgenin modern hayvan borsası ile mezbahane, bölgeye hitap ediyor. Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'tan getirilen küçükbaş hayvanların pazarlandığı Batman’da, kesimi yapılan etler İstanbul, Bursa ve Ankara’ya gönderiliyor. Kesim ve diğer görevlilerden oluşan tesiste 60 kişilik ekip, yoğun çalışıyor. Her gün et kesiminin yapıldığı mezbahanede Migros, Nusret ve Köfteci Yusuf gibi marka yerlere Batman’dan et gönderdiklerini belirten İvme Et Entegre tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ekmen: “Batman, yıllar öncesinde canlı hayvanların merkeziydi. Son yıllarda bu sektör bazı nedenlerden ötürü ciddi yara almıştı ama üç yıldır hizmette olan tesisimiz sayesinde şimdi bölgede parmakla gösterilen canlı hayvan borsamız var. Günde bin kişi ortalama 500 küçükbaş hayvan pazarlıyor” diye konuştu.

BATMAN PİYASASINA 300 MİLYON TL!
Hijyenik ortamda kesilen etleri her gün başkente gönderdiklerini İfade eden Ekmen, şöyle devam etti: “Komşu il ve ilçelerden her gün onlarca küçükbaş hayvan Batman borsasında pazarlanıyor. Diyarbakır ve çevre iller bile et ihtiyaçlarını Batman'dan karşılıyor. 47 Bin dönümlük arazide soğuk hava deposundan, modern mezbahane bölümüne kadar tesisimiz bölgeye hitap ediyor. Yılda ortalama 300 Milyon TL'lik bir para akışı canlı hayvan borsasında dönüyor. Bu da bizim için sevindirici. Valilik, Belediye ve Tarım teşkilatının desteğiyle kaçak kesimin önüne geçildi. Ancak bu rakamın daha üst seviyede olmasını bekliyoruz. Batman canlı hayvanda şu anda bölgenin merkezi durumuna dönüştü.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim