** Sason kırsalında operasyon bölgesine girdikleri gerekçesiyle hafta sonu gözaltına alınanlardan 56’sı dün sabah serbest bırakılırken, aralarında Batman Belediye Eşbaşkanları Sabri Özdemir, Gülistan Akel ve 27 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarıldı. Belediye Eşbaşkanı Sabri Özdemir ‘idari tedbir’le serbest bırakılırken, Eşbaşkan Gülistan Akel, Beşiri İlçe Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, İkiköprü Belde Belediye Başkanı Osman Karabulut, DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Candemir ve HDP İl Eşbaşkanı Rojda Sürücü tutuklandı.

56 KİŞİ SERBEST
‘Canlı kalkan’ olarak ‘güvenlik’ bölgesine girdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 83 kişiden 56’sı dün sabah serbest bırakılırken, Savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye çıkardığı 27 kişinin ifadeleri gün boyu sürdü. 15 Avukatın da savunduğu Batman Belediye Eşbaşkanı Eşbaşkan Gülistan Akel, Beşiri İlçe Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, İkiköprü Belde Belediye Başkanı Osman Karabulut, DBP İl Eşbaşkanı Mehmet Candemir ve HDP İl Eşbaşkanı Rojda Sürücü tutuklandı. Belediye Eşbaşkanı Sabri Özdemir ise ‘idari tedbir’le serbest bırakıldı.

OTURMA EYLEMİ
56 Kişinin serbest bırakılmasının ardından Cumhuriyet Savcılığının haklarında tutuklama kararıyla mahkemeye çıkarttığı 27 kişi için partililer oturma eylemi yaptı. Serbest kalan 56 kişi de Adliye’yi de terk etmeyerek eylem yapmak istedi. Ancak güvenlik görevlileri eyleme izin vermedi. Kalabalık bir topluluk gece başlattığı eylem, gün boyu sürdürdü. HDP ve DBP’liler, Batman ve ilçelerinden de destek için Sason’a çıkarma yaptı. HDP ve DBP’li yöneticiler, avukatlardan sık sık bilgi aldı. 



BAŞARAN: “HUKUK SKANDALI”
Üç gün süreyle Sason Adliyesi önünde bekleyişini sürdüren HDP Batman Milletvekili Ayşe Başaran ise tutuklama kararını ‘hukuk skandalı’ olarak değerlendirdi. Partilerine yönelik baskı ve tutuklamaların kendilerini barış mücadelesinden alıkoyamayacağını ifade eden Başaran: “Seçilmiş arkadaşlarımıza uygulanan tutuklama kararı hukuk skandalıdır, hukuk katliamıdır. Savaşın olmaması için mücadele veren insanların tutuklandığı tek yer her halde Türkiye’dir.  Biz hiçbir zaman tutuklamalardan ve operasyonlardan korkmadık, korkmayacağız. Türkiye’de savaşın durması için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Öte yandan partililerin, tutuklamaları protesto etmek amacıyla yarın 17.00’de Belediyeden Atatürk parkına kadar yürüyüş düzenleyeceği öğrenildi.

Editör: TE Bilişim