** Batman ovasında bu yıl buğday eken üreticiler, makarnalık 7 bin ton buğdayı TMO’ya teslim etti. Süne kotası nedeniyle üretici, ürünün büyük bölümünü tüccara teslim etti.

SÜNE, ALIMI ETKİLEDİ
Geçen yıl 25 bin ton buğday alımı gerçekleştiren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Müdürlüğü, bu yıl buğdayda 7 bin ton alım yaptı. Ekmeklik buğdayın tonunun 940 lira, makarnalık buğdayın ise 1000 liradan alımını yapan TMO’nun süne kotasına takılan üretici, tüccara yöneldi. Batman ve yöresinde şu ana kadar 250 buğday üreticisinden 7 bin ton alım yapıldığını belirten TMO yetkilileri: “Geçen yıl bu dönemlerde silolarımızda yer kalmamıştı. Alımını yaptığımız buğdayı daha çok yer altı silolarına stokluyorduk. Ancak bu yıl süne kotası nedeniyle üretici, tüccarı tercih etti” dediler.

ÜRETİCİ: “FİYAT YETERSİZDİ”
Alımın son günlerinde traktörlerle makarnalık buğdayı TMO’ya teslim eden bazı üreticiler, şöyle konuştular: “Bu yıl buğdayın tonunu 1.000 TL’nin üzerinde bekliyorduk. Buğdayın taban fiyatı ton başına 940 TL verildi. Bu rakam beklentinin altındaydı. Ayrıca süne kotası nedeniyle üretici zor durumda kaldı. Buğdayın büyük bölümünü tüccara teslim etmeyi uygun gördük.” Öte yandan buğday alımında sona doğru yaklaşıldığını da belirten TMO yetkilileri, mısır alımına yönelik bir dizi hazırlık başlattı. Kurban bayramından sonra mısır alımının başlanacağını ifade eden TMO yetkilileri: “Batman ovasının büyük bölümünde mısır var. Mısırda beklenenin üzerinde rekolte olabilir” diye konuştular. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim