** Yıkılma tehlikesi gösteren tarihi Hasankeyf Kalesi’ni korumak için kalenin iki tarafındaki vadilerde bulunan mağaralara dolgu yapılacak. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “Kale etrafının mağaralarla çevrili olması nedeniyle mağaralar dolgu ile doldurulacak” dedi.

** Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven ise proje kapsamında yaklaşık 210 mağaranın dolguyla kapatılacağını söyledi. Dolgu işlemleri için ikinci kez ihale yapılacak.

KALE İÇİN MAĞARALARA DOLGU
Ilısu barajı ile sular altında kalacak tarihi Hasankeyf'in Roma dönemine ait kalesinin korunması için vadi ve mağaralara dolgu yapılacak. Hasankeyf kalesinin Roma döneminin en görkemli kalesi olduğunu belirten Hasankeyf Belediye Başkanı Avdulvahap Kusen: “Ilısu barajıyla Hasankeyf ilçesi su altında kalmış oluyor. Hasankeyf'i üç bölümden değerlendirmek gerekir. Aşağı şehir, köprünün diğer tarafı Karşıyaka ve esas Hasankeyf'in bulunduğu yer ise kale bölgesi diye ifade ediliyor. Baraj dolduktan sonra Hasankeyf'in tamamı su altında kalacak. Mağaralarının esas dolgusu konusu ise, yukarı şehir kale bölgesindeki Hasankeyf kalesi Roma döneminin en görkemli kalesidir. Yaklaşık 150 metre yükseklikte. Etrafı tamamen derin vadilerle çevrili bir ada şeklindedir” dedi.

“KALEYİ SUDAN İZOLE ETME PROJESİ”
Belediye Başkanı Kusen, kurtarma projesi kapsamında mağaraların doldurulacağını ifade ederek, şöyle devam etti: “Hasankeyf'te 6 bin mağara bulunuyor. Hasankeyf'in kale yapısı biraz yumuşak, zamanla su ile temas edilmesi halinde aşınma söz konusudur.  İzole edilecek kale etrafının mağaralarla dolu olması küçük deliklerle dolu olduğu için suyla temas olması durumda tahrip oluyor. Kalenin kayaları suyla temas etmemsi için izole etme projesidir. Kalede üç bin mağara, saraylar, cami ve kiliseler var.  Amaç Hasankeyf kalesinin su altında kalmayan kısmını kalenin kaya yapısına zarar verilmemesi için etrafını izole etmesi çalışmasıdır.”

“VADİ VE 210 MAĞARAYA DOLGU”
Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven ise Hasankeyf kalesinin turizme kazandırılması için vadi ve yaklaşık 210 mağaraya dolgu yapılacağını söyledi. Kaymakam Baygüven: “Eski Hasankeyf'te eski bir değer olan geçmişte yaşanan kayaların yıkılması nedeniyle tam turizme açık olmaması gelen vatandaşların çok gezmek istediği kaleyi turizme açmak adına daha teleferik projesiyle belki tekne ile karşıya geçip rahatça gezebilmeleri, yürüyüş yapabilmeleri için turizme açılacak. Kale Hasankeyf açısından önemli bir değer, yakın zamanda bitmiş olacak. Kale ve o bölgenin reklasyonu dolgu yenilenme projesi olacak.  Bazı düşme riski olan kayaların düşürülmesi, bazı mağaraların doldurulması çökmeye ve her hangi zararlara karşı önlemelik çalışmalardır. Kaledeki tarihi eserlerin güçlendirilmesi, korunmasına çalışmalar, gelen turistlerin gezmeleri vakit geçirmek için çalışmalar yapılacak” dedi.  Öte yandan vadi ve dolgu işinin ihalesi daha önce iptal edilmişti. Yeni ihale süreci ise hızlandırıldı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim