** Batman’ın kalbi konumundaki petrol sektörlerinin küçültülmesine karşı bir dizi eylem başlatan Petrol-İş Sendikası’na esnaf odaları da destek veriyor.

 

** Tüpraş’ın Kocaeli’nde devasa yatırım gerçekleştirdiğine dikkat çeken Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik: “Batman Rafinerisi, Türkiye’deki tüm rafinerilerin anasıdır. Fakat bugün rafinerinin çocukları konumundaki diğer rafineriler, Batman’ı her açıdan geçti. 2015, ağır eylemler yılı olacak” dedi.

 

PETROL SEKTÖRLERİ KÜÇÜLMEMELİ
Batman’ı var eden petrol sektörlerinin küçültülmesine yönelik son iki haftada gerçekleştirdiği eylemlerle dikkatleri toplayan Petrol-İş Sendikası’na esnaf odalarından da destek yağdı. Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Tekik, iki haftada peş peşe düzenledikleri eylemlerle küçülmeye yönelik politikalara sert tepki gösterdiklerini ifade etti. Rafinerilerin anası konumundaki Batman Rafinerisi’nde kapsam dışı ve taşeron işçilerle 500’i aşkın işçinin çalıştığına işaret eden Şube Başkanı Tekik: “Kocaeli’deki devasa yatırıma kimsenin itirazı yok. O bölgeye yapılan yatırımların üçte biri bile Batman Rafinerisi’nde uygulanmış değil. Buradaki petrol sektörlerinin küçülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

“GEREKİRSE TOMA’LAR ÖNÜNDE YATACAĞIZ”

Petrol-İş’in 1967 yılında Batman Rafinerisi’nde gerçekleştirdiği ilk eylemde dönemin petrol emekçilerinin tren vagonlarının önünde yattığını anımsatan Sendika Başkanı Tekik, şöyle devam etti: “Biz de 2015 yılında başlatacağımız ağır eylemlerde halkla birlikte petrol sektörlerine sahip çıkacağız. Gerekirse TOMA’ların önünde yatacağız. 2015’in ilk aylarında bizi ağır eylemler bekliyor. Şimdiden eylem takvimini masaya yatırdık. Eylemlerimizin amacı petrol sektörlerindeki istihdam alanlarının daralmaması, TÜPRAŞ’ın küçültülmemesi ve TPAO’nun özelleştirilmemesidir.”

 

“YEREL YÖNETİME BIRAKILSIN”
TPAO’nun özelleştirilmesine yönelik ciddi eylemlerin yapılacağına da işaret eden Şube Başkanı Tekik: “Batman’ın olmazsa olmazı olan TPAO’nun özelleştirme kapsamında kimsenin çiftliğine dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz. TPAO, bu halkın malıdır. Belediye Eşbaşkanı Gülistan Akel’in eylemlerimize yönelik verdiği destek ziyaretinde de bu mesajı verdik. TPAO özelleştirilecekse yerel yönetime ve halka bırakılmalıdır. Halk ve esnaf, petrol sektörlerine emekçilerle birlikte gerekli desteği verecektir” dedi.

 

ESNAF ODASI’DAN TAM DESTEK
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Kaplan, petrol kentini var eden sektörlerin küçülmesinin kentin ekonomisine büyük darbe vuracağını söyledi. Başkan Kaplan, şöyle konuştu: “Batman’ın kalbi petrol sektörleridir. Bir dönemler 7 bin kişinin çalıştığı bu sektörde çalışanların sayısının gittikçe düşmesi, kentin ekonomisine kaybettiriyor. Bundan böyle Petrol-İş’in başlattığı her eylemde olacağız. Tarım sektöründe alanların gittikçe daraldığı ve piyasadaki durgunluğun gittikçe arttığı bir ortamda kentin tek sanayi kuruluşları konumundaki TPAO ve TÜPRAŞ’ı sahipleneceğiz.”

 

“AVM’LER PAZAR KAPATILMALI”

AVM ciddi anlamda küçük esnafa büyük sıkıntı verdiğini belirten BESO Başkanı Salih Kaplan, “Küçük esnaf çok zor durumda” dedi. Kaplan, şöyle konuştu; “Eskiden halk pazar günü çıkardı, caddelerde alışveriş yapardı, ancak AVM'ler bunun önüne geçti. Vatandaşlar Pazar günü AVM'lere gidip alışveriş yapıyor. Bizler AVM'lerin Pazar günü kapatılıp, halkın piyasaya çıkmasını, küçük esnafımızdan alışveriş yaparak biraz da olsa onların ekonomik durumlarına katkı sunmalarını istiyoruz. Hükümetten isteğimiz AVM'lerin pazar günü kapatılmasıdır."

 

Editör: TE Bilişim