** ABD ve İngiltere’de yaşayan iki ermeni gazeteci, 1915’de yaşanan olayları araştırmak için İHD Batman Şubesi’nin gözetiminde Beşiri ve Dicle nehri kenarında köylüleri dinledi…

GEÇMİŞİ ARAŞTIRIYORLAR

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden The Newyorker gazetesinden Raffı Khatchadorıan ve İngiltere’de serbest gazetecilik yapan yazar Aram, iki gün süreyle Batman’ın Beşiri ilçesi ile Dicle nehri kenarındaki köylerde incelemelerde bulundu. İHD Batman Şubesi gözetiminde Beşiri ilçesinin Bilek (Bolinde) köyünde 1915 yılında Ermenilere büyük destekte bulunan Ahmet Mustafa’nın mezarını ziyaret eden iki Ermeni gazeteci, mezara fidan dikti.

KÖYLÜLERİ DİNLEDİLER

Reşkotan bölgesine sığınan Ermenileri, Suriye sınırına kadar getiren merhum Ahmet Mustafa’ya vefa borçlarının olduğunu belirten iki konuk gazeteci: “Dünün tarihini yaşayanlarına hem vefa borcunu ödemek hem de geçmişte yaşanan olayları yöre insanından bire bir dinliyoruz” dediler. Batı Raman yakınından geçen Kadinko vadisinde de bazı köylülerle görüşen iki gazeteci: “O dönemi yaşayanları dinliyoruz. Belirli aralıklarla bu coğrafyaya gelip, dünü öğrenmeye çalışacağız” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim