**Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in köyü olan Arıca’da Süryanilere ait Mor Aho (Aziz Aho) Manastırı 100 yıl sonra ibadete açıldı. Manastırın açılışında konuşan Vali Ahmet Deniz: “Bizler farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz” dedi.

SÜRYANİ KADINLAR
ZILGITLARLA KARŞILADI
Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Arıca köyünde 6. Asırda inşa edilen ve 100 yıldır harabe konumda olan Süryanilere ait Mor Aho (Aziz Aho) Manastırı restore edilerek, ayine açıldı. Manastırın açılışına Vali Ahmet Deniz, Milletvekili Ataullah Hamidi, Gercüş Kaymakamı Ünal Koç, Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, Rahip Daniey Savcı, Avrupa’da yaşayan Arıcalı Süryaniler ile köydeki sakinler katıldı. Vali Ahmet Deniz ve beraberindekilerin manastıra gelmesiyle birlikte Süryani kadınlar, zılgıtlarla karşılamada bulundu.

“İBADET ETME ÖZGÜRLÜĞÜNE
SAHİP ÇIKIYORUZ”
Manastırın yeniden ibadete açıldığı törende konuşan Vali Deniz: “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaşi’nin, Mevlana’nın sevgi hoşgörü tohumlarının atıldığı bir coğrafyadayız. Bizler farklıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Çünkü bir cihan imparatorluğu üzerinde yaşıyoruz. Elbette farklıklarımız olacak. Farklı dine, farklı dillere mensup, farklı etnik yapıya mensup olabiliriz. Önemli olan birliğimiz, beraberliğimizdir. Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm vatandaşlarımızın ibadet etme özgürlüğüne sahip çıkıyoruz. Dünyanın da buna ihtiyacı var. Türkiye’de bunu görebiliyorsunuz. İşte Arıca köyümüzde manastır açıyoruz. Birçok Anadolu şehrinde kilise, cami, sinagog yan yanadır. Bu sevgiye, bu hoşgörüye bu kucaklaşmaya dünyanın ihtiyacı var” dedi.

“SEVİNÇLİYİZ”
Batman Gercüş Arıca köyündeki Mor Aho (Aziz Aho) manastırının açılışına katılan Rahip Daniel Savcı: “En son 1870 yılında yerleşim olmuştu. Bazı tadilatlar yapılmıştı. Bugüne kadar Aziz Hamo manastırı yıkık dökük ve harabe durumdaydı. Son yıllarda bu köyden olan Süryaniler bu manastırın hizmete girmesini istedi. 6. Asrın başlarında inşa edilmiş bir manastır. Maalesef geçmişe yönelik çok kalıntı kalmamış ama en azında burada ayin yapılan bir bölüm olduğu gibi kalmıştı. Manastırının ayakta kalan duvarları 6. Asra aittir. Bu manastırın yapımında özellikle Arıcalı olan ve Avrupa’da kalan Süryaniler ile Devletin katkıları var. Manastırın bugüne gelmesi için Devlet yetkilileri elinden gelen her şeyi yaptılar. Ayrıca Süryani cemaati de manastırının yapımı için katkılarda bulundu. Bugün sevinçliyiz” diye konuştu.

“ONARILMASI BİZİ DE MUTLU ETTİ”
ArIca köyü muhtarı Mehmet Şafi Ekinci ise manastırın açılmasına sevindiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Biz köy adına çok sevindik. Köy halkı adına tüm Süryani arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Çok güzel bir eser. Manastırının yapımında katkısı olan herkese çok teşekkür ederim.” Açılışa katılan Mardin Midyat Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samual Aktaş ise şunları söyledi: “Manastır yıkılmıştı, yeniden yapıldı. Manastırın yeniden açılmasında emeği olan Batman Valisi sayın Ahmet Deniz ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e çok teşekkür ediyorum. Köy halkının da yardımları oldu.” Öte yandan Hollanda’dan açılışa gelen Arıcalı Süryaniler ise 100 yıl sonra manastırda mum yaktı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim