‘7 Haziran seçimleri’, ‘Ramazan ayı’ derken bir türlü Petrolspor’un gidişatını değerlendiremedim. Bugün küçük çaplı bir analizde bulunalım…

 

Bilindiği gibi Kırmızı-beyazlı ekip, başarısız bir sezonu geride bıraktı ama kulüpteki başarısızlığın üzerine çok fazla gidilmedi.

 

Türkiye’deki kulüplerde bir klasiktir sadece teknik heyetin başarısız gösterilmesi. Ancak asıl sorunun yönetimden kaynaklandığı birçok kesim tarafından bilinse de herkes üç maymunu oynar…

 

Petrolspor’da da durum aynen böyle…

Mehmet Şahan’ı öve öve teknik direktörlük görevine getiren yönetim, 6. haftadan sonra Şahan’ın istifasını alarak, Erdal Alpaslan’ı göreve getirdi. Alpaslan, başarı için imkanları zorlasa da sezon başında yanlışlarla oluşturulan takımı play-off’a taşıyamadı. Kadro yetersizliğine rağmen Alpaslan, çok da kötü işler yapmadı. Takımdaki sıkıntıların çözümü için yönetime rapor sunmasına rağmen kulüpten gönderilmişti.

 

Bir sezonda iki teknik adam değiştiren Petrolspor’da başarısızlığın faturası sadece teknik heyete kesildi.

 

Açıkçası ‘yönetim hatalarından dersler çıkarır’ diye hep makul eleştirilerde bulunduk. Fakat mevcut yönetimin hatalardan ders çıkarma gibi bir görüntüsü yok.

 

***

Yeni sezona Teknik Direktör Orhan Kapucu’yla başlama kararı alan Kırmızı-beyazlı ekibin transfer harekatı hiç de iç açıcı değil. Yetenekli gençleri belirlemek için ‘eleme’ programı yapan kulüp, 50 futbolcudan sadece 2 isim seçebilmişti. Elemelerde birçok genç ‘teknik heyet bizi doğru dürüst izlemedi bile’ eleştirisinde bulunuyordu.

 

İç transfere de sıkıntılı başlayan yöneticiler, geçen sezonunun başarılı isimlerinden Taner, Reha, Hüseyin, Gökhan ve Can’ı takımda tutamadı. Diğer isimlerin de güçlükle ikna edildiğini biliyoruz. Takımın sıkıntılı bir transfer dönemi geçirdiğini görmek hiç de zor değil. Dış transferde de birkaç isimle görüşen transfer komitesi ikinci, hatta üçüncü seçeneklere yöneliyor.

 

Geçen sezon ‘şampiyonluk’ söylemlerini ağzından düşürmeyen Kulüp Başkanı Aydın Gülmez dahil tüm yöneticiler, artık bu söylemlerden uzak. Güdülen transfer politikası da yaşanan gelişmeleri güçlendiriyor.

 

***

Petrolspor’u 1 lira vermeden TPAO’dan alan Aydın Gülmez, hazır bir takımı alarak biraz da şansla beraber Batman’a play-off heyecanı yaşatmıştı. Ancak hemen sonraki sezonda takımı tamamen dağıtan Gülmez ve ekibi, taraftarın büyük tepkisi ve ciddi eleştirilerden sonra ‘Takımın iskeletini bozarak hata yaptık’ açıklaması yapmak zorunda kalmıştı… Yönetim ile taraftar arasında yaşanan gerilimde de Gülmez kötü sınav vermişti. Gülmez, taraftarı yatıştıracak söylemler yerine körükleyici açıklamalarda bulununca işler iyice sarpa sarmıştı. Taraftarın kulüp yöneticilerinden İlhan Erken’i istifaya davet etmesini Başkan Gülmez, ‘Herkes gider İlhan kalır’ yanıtıyla taraftarı küstürmüştü. Oysa ki Başkan, İlhan Erken ile taraftar arasındaki sorunu ‘barışçıl’ bir yöntemle rahatlıkla çözebilirdi.

 

Birileri ‘geçen sezonun defterini neden açıyorsun’ diyebilir?

Yanıtı çok basit; yanlışlara aynen devam ediliyor.

 

Başkan Gülmez’in yeni sezon başlamadan taraftar ile yönetim arasındaki sorunu çözmesi gerekirken hiçbir şey olmamış gibi davranması ve yeni sezonda şampiyonluk vaadi vermemesi açıkçası kulüpte işlerin iyi gitmediğini gösteriyor.

 

Geçen sezon her açıdan kötü bir sezon geçiren Petrolspor’da ‘yönetim’ sorunu var. Kulüpten ayrılan bazı yöneticilerle sohbet ettiğimizde ‘Takımda çok başlılık var’ ifadeleri dikkat çekiciydi.

 

Sözün özü; Bu yönetim anlayışıyla Petrolspor’un 2. Lig yaşaması zor. Başkan Gülmez’in şapkasını önüne koyarak yapıcı eleştirileri değerlendirmesi gerekiyor. Petrolspor’un 3. Lig’de daha fazla can çekişecek durumu yok. ‘Takımı üst lige çıkarmak için devraldık’ diyen Gülmez’in spor kamuoyuna verdiği sözleri yerine getirmenin tam da zamanı…