Kentin ilk günlük gazetesi Batman Çağdaş’ın bir klasik haline getirdiği ve binlerce okurun ‘Batman almanağı’ niteliğindeki ‘Arşiv’ çalışmasını bir kez daha sizlerle buluşturuyoruz.

Yeni bir yılın ilk saatlerindeyiz...
Peki geçtiğimiz yıl Batman’da neler oldu?

Yapılan birçok bilimsel araştırmaya göre insanların çoğu 21 günde belleğinde yer edinen birçok olayı unutuyormuş! Ancak Batman Çağdaş unutmadı...

Batman’ın ‘bir’ yılını ‘dejavu’ misali size yaşatacağız.

600 Bin nüfuslu petrol kentinde her ay başka bir gündem oluştu. Siz Batman Çağdaş’ın ‘zaman tüneli’nden geçerken, ben de 12 ayda ön planlara derleyip, yorumladım...


Ocak... Kuşkusuz Ak Parti Batman Milletvekili Ataullah Hamidi’nin tansiyonun yüksek olduğu Meclis’te 4 partinin vekillerini bir araya getirmesi çok konuşuldu. Meclis’te uzun bir aradan sonda 4 partinin temsilcileri bir aradaydı. Kent merkezindeki bir yangın vakası da gündem oluşturmuştu kentte... 15 yıllık Yılmaz Güney Sineması’nda meydana gelen yangının ardından sinema kullanılamaz hale gelmişti. Daha sonra yıkım kararı alınan sinemanın yapımı için bekleyiş devam ediyor.

Şubat... Batman, soğuk bir mevsim yaşıyordu Şubat’ta. Sibirya soğukları yaşamı olumsuz etkilemişti. Diğer bir gelişme ise ulusal medyada sık sık gündeme gelen 27 Yıl önce Suudi Arabistan’da kayıplara karışan ve ‘hayatını kaybetti’ diye ailesinin başsağlığı taziyesini Batman ve Adana’da yapan Fahriye Kara’nın hayatta olduğunun ortaya çıkması gözleri, Batman’a çevirmişti. Kara’nın akıbeti hala belirsiz...

Mart... İlginçtir, Batman’da Mart ayı her zaman biz gazeteciler için yoğun geçer. Geçen yılın Mart ayında Nisan ayındaki referandum öncesi birçok Bakan, petrol kenti ve ilçelerinde soluğu almıştı. Adli olaylar, kırsaldaki operasyonlar ve trafik kazaları ön plandaydı...

Nisan... Ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da gözler Cumhurbaşkanlığı referandumundaydı. Batman genelinde referandumda 329 Bin 49 seçmen sandık başına gitti. Batman’ın 5 ilçesinin 3’ünde ‘evet’, 2’sinde ‘hayır’ oyları çıktı. Yine bu ayda Tüpraş Rafinerisi’nde toplu sözleşmelerin tıkanması nedeniyle işçi eylemleri dikkatleri çekmişti.

Mayıs... Tarihi Hasankeyf ilçesindeki 650 yıllık Zeynel Bey türbesinin taşınması, kuşkusuz sadece Batman’da değil, Türkiye’de ve Dünya’da da en önemli gelişmelerden biriydi. Hasankeyf’in sembolü Zeynel Bey türbesi, özel araçla yeni yerine 4 saatte taşındı. Bu önemli anı bazı yabancı yayın kuruluşları da izledi. Binlerce yerli-yabancı turist de Hasankeyf’e adeta akın etmişti. Mayıs ayındaki en önemli diğer gelişme ise İMKB Belde Ortaokulu 8. Sınıf öğrencilerinin TEOG-2’de başarısıydı. 16 öğrenci, 120 sorunun tamamını doğru cevaplayarak, Türkiye birincileri arasına girmeyi başarmıştı.

Haziran... Batman’ın Kozluk ilçesindeki saldırı yürekleri burkmuştu. Geçen yılın Ekim ayında Kozluk ilçesinin Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne atanan Balıkesirli müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın, karne dağıtımının ardından silahlı saldırının ortasında kalarak hayatını kaybetmesi Doğu’dan Batı’ya gözyaşlarına neden olmuştu. Daha sonra görev yaptığı okula da adı verilen Aybüke öğretmenin seslendirdiği ‘Mağusa Limanı’ türküsü belleklerde iz bıraktı.

Temmuz... 60 Yıllık kulüp Batman Petrolspor, 3.5 yıl aradan sonra tekrar devredilmesi kentin gündemindeydi. Sağlık alanındaki veriler de dikkat çekiciydi. Batman ve ilçelerinde 2017’inin ilk 6 ayında kamu hastanelerinde 1 Milyon 332 bin 727 kişi poliklinik hizmetlerinden faydalanması petrol kentinin ‘sağlık üssü’ne aday bir şehir olduğunun göstergesi gibiydi. Yine bu ayda 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü de dikkat çekiciydi. Ülke genelinde olduğu gibi binlerce vatandaş, alanları doldurmuştu.

Ağustos... Sakin aylardan biriydi. Birkaç adli vaka ve sağlık alanındaki gelişmelerle bu ay geride kalmıştı.

Eylül... Meslek hayatının 20 yılını Batman’da geçirdikten sonra kansere yenik düşerek yaşama veda eden Kahramanmaraşlı doktor Ziya Arık’ın vefatı kentte üzüntü yaratmıştı. Batman, doktor Arık’a vefa göstermişti.  Yine bu ayda Batman’da ilk kez düzenlenen fuarlar da büyük ilgi görmüştü. İnşaat, mobilya ve gıda fuarını kentte yaklaşık 50 bin kişi fuarı ziyaret etmişti. Bakanların da ziyaret ettiği fuarda, kentte ‘fuar alanı’nın olmaması büyük bir eksikliği gözler önüne sermişti.

Ekim... Hareketli bir aydı. OSB’de bir fabrikadaki korkunç patlama, Batman Çağdaş’ın sayfa tasarımında birincilik ödülü alması, Becirman seyitlerinden ve yörenin kanaat önderlerinden 93 yaşındaki Seyid Maruf Yıldırım’ın yaşama veda etmesi ve Petrolspor’un kupada Göztepe’nin ardından Denizlispor’u eleyerek üst tura çıkması önemli gelişmelerdendi.

Kasım... Kozluk Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün futbol sahasında organize ettiği programda 2 bin öğrenci hem aynı anda kitap okuması hem de dev ‘Oku’ figürünü oluşturması harika bir manzara oluşturmuştu. O görüntüler hala belleklerde yerini korurken, Irak'ın Süleymaniye kentindeki 7.2 büyüklüğündeki deprem, Batman’ı da sallamıştı.

Aralık... 2017’i uğurlarken.... Uçuş karşılaştırmaları yapan İngiltere kökenli Skyscanner adlı internet sitesinin Batman Havalimanını ‘en komik’ isimli havalimanları arasında göstermesi kentte gündem oluşturmuştu. Yine bu ayda Batman Üniversitesi’nde yaşanan kıyafet krizi de gündemi epey meşgul etti. Bu aydaki en güzel gelişme ise Batman’ın spor alanında centilmenlik ödülüne layık görülmesiydi. Aralık’ın son gününde ise Batmanlı işadamı Ahmet Dinç’in trafik kazasında yaşama veda etmesi sevenlerini yasa boğdu. Birçok sektörde yatırımları bulunan ve kentte istihdam sağlayan Dinç’in vefatı Batman’da ‘şok’ etkisi yarattı. Dinç ailesine başsağlığı diliyoruz.

***

Yeni yıl dileği; umutlarımızın hiçbir zaman sonlanmayacağı yıllara...