** Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Batman’da petrol emekçileriyle TPIC’in son durumunu masaya yatırdı. Petrol emekçilerinin TPIC’e sosyal haklarıyla birlikte geçiş yapabileceğinin altını çizen Yaşar, açık konuşuyordu; “İşverenle yakında protokol yapacağız. Türkiye Petrolleri’nden TPIC’e geçiş yapmak isteyenlerin hem üyelikleri hem de özlük hakları korunmalıdır. Aksi takdirde bu protokolü imzalamayız…”

DÖRT BÖLGEYİ GEZİYOR
Petrolün başkenti Batman’a hafta başında konuk olan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar’ı dinledik…

O sendikanın dili olsa da dünü anlatsa…
Ne genel başkanlar ne parti liderleri ne de STK temsilcileri oraya konuk oldu…

Petrol emekçilerinin örgütlenmesinde önemli rolü olan Petrol-İş’in dünü çok daha parlaktı. Türkiye’de ilk sendikal grevin yapıldığı yer de bu sendikaydı.

Aradan neredeyse 50 yıl geçmiş, Petrol-İş hala ayakta ama Batman’da bu sendikanın 6-7 bin üyesi yok…

Kala kala bin üyesi TP’de olan Petrol-İş’in bundan sonraki hedefi üyelerinin, kurumsallaşmaya doğru giden TPIC’e ‘gönüllü’ olarak geçmesi.

“TPIC ARTIK KATRİLYONLUK KURUM”
Beraberinde Örgütlenme Genel Sekreteri Mesut Mustafa Tekik ile birlikte Petrol-İş Sendikası’nda petrol emekçileriyle bir araya gelen Genel Başkan Yaşar, anlatıyordu:

“Geçmişte TPIC sıkıntılı bir kuruluştu. Fakat şimdi Türkiye Petrolleri’nden malzemelerin geçişi ile birlikte karşımızda 1 Katrilyonluk kurum var. Haklı olarak ilk etapta petrol emekçilerimizin bu kuruma geçişi konusunda bir çekingenlik var. Fakat protokol hazırlığı içindeyiz. İşveren tüm şartlarımızı kabul etmiş durumda. Gönüllülük esasında üyelerimiz sosyal ve özlük haklarıyla TPIC’e geçiş yapabilecek. Tıpkı Silivri’deki Botaş uygulamasının benzerini TPIC’te de hayata geçirmek istiyoruz. İşçinin burada her hangi bir kaybı olmayacak. TPIC’in ticari bir taşeron firması haline gelmemesi için Silivri Botaş modelinde diretiyoruz.”

“GEÇİŞLER YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK”
Türkiye Petrolleri’nin sadece üretim ve destek hizmetlerinden sorumlu olacağının altını da çizen Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Yaşar, önümüzdeki ayın sonuna kadar TPIC’e geçişlerin yapılabilmesi için işverenle irtibat halinde olduklarının da altını çiziyordu;

“İşveren bu ayın sonunda TPIC’e geçişlerin yapılmasını bekliyor ama biz 1-2 ay daha sürenin verilmesini talep ediyoruz. Hala TP’de birçok işçi geçişten yana değil ama bu konuda hazırladığımız protokolü emekçi arkadaşlarımıza hatırlatıyoruz. Gönüllü emeklilik kapsamında Türkiye Petrolleri’nin dört bölgesinde toplam 400’e yakın işçi emekliliğe ayrıldı. Bundan sonra emeklilik olmayacak. Hedefimiz kurumsallaşmaya doğru giden TPIC’in, Türkiye Petrolleri gibi çalışanlarının özlük haklarından tutun da lojman tahsisine kadar bazı hakları emekçilere tanımasıdır. Bu konuda üyelerimizi aydınlatıyoruz.”

“TP, ARAMALARI YAYGINLAŞTIRMALI”
Türkiye Petrolleri’nin sadece üretimle ilgileneceğini de sözlerine ekleyen Yaşar, bakın neler söylüyor: “Türkiye Petrolleri’nden de artık sahaların kapatılması değil, yeni alanlar keşfetmesinden yanayız. Türkiye Petrolleri’nin yeni petrol sahalarına yönelmesini bekliyoruz. Üretimin daha aktif hale gelmesi gerekiyor. Personel yetersizliğinden sahaların kapatılması üzücü bir durum olur. Türkiye Petrolleri’nde çalışan işçilerin kafasının karışmaması için yeni yapılanmayı tüm bölgelerimizde anlatmaya devam ediyoruz.”

Petrol-İş Sendikası, iki gündür hareketli…
Bazı işçiler Türkiye Petrolleri’nde çalışmak istiyor bazıları da TPIC’i düşünüyor. Fakat kafalarda hala soru işaretleri var. Sendika yöneticilerinin şu günlerde işi kolay değil. Çünkü karşılarında geçmişten taşeron yapılanmasıyla bilinin bir TPIC var.

Bakalım, önümüzdeki günler neyi gösterecek.