Dünden devam

Kentimizin çok önemli sorunlarından biri olan ve halen devam eden büyük tehdit ile ilgili olarak Sayın Valimizin bilgisine sunduğum Toptancılar Sitesi meselesi ile ilgili bilgilendirmemin dikkate alınmasını dilerim.

Yaklaşık on beş yıl sonra hala adalet tecelli etmediği gibi, tehlike de devam ediyor.

Üç Mayıs 2004 yılında Cumhuriyet mahallesinde bulunan Toptancılar Sitesi’nde büyük bir patlama yaşanmıştı. Yeraltında biriken gazlar bir kıvılcımla patlamış, üç insanımız yaşamını yitirmiş, koca bir Toptancılar Sitesi çok büyük bir deprem yaşamış gibi ağır tahribat yaşamıştı.

10 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak yapılan toptancı esnafına ait işyerleri, yerin dibinden gelen yıkıcı etkiyle viraneye dönmüştü.

Şiddetli patlama ile binaların beton blokları darmadağın olmuştu...

Patlamadan sonra gazdan kaynaklı yangın zorla söndürülmüştü. Daha sonra yapılan araştırmalar, Toptancılar Sitesi'ndeki patlamanın nedeninin yerin altından süzülen rafine edilmiş saf benzin olduğunu ortaya koydu.

**

**

TEHLİKE DEVAM EDİYOR MU?..

"Geciken adalet, adaletsizliğin ta kendisidir" diyerek tarihe geçmiş şahsiyetin doğru söylediğine inanıyorum…

Çünkü hala adalet tecelli etmemiştir.

Yerin altında akıp giden tonlarca saf benzinin, rafinerinin depolarından başka kaynağının olamayacağı gerçeği açık olmasına karşın, TÜPRAŞ'ın o dönem yetkilileri uzun süre 'bu benzin bize ait değildir' diyebilmişti.

Batman'ın, bölgemiz için en önemli merkezi konumunda olan, adeta borsası diye bilinen Toptancılar Sitesi, maalesef hala virane gibidir. Eğer tehlike geçti raporu resmi olarak verilemiyorsa, yeraltındaki benzin akışının sürdüğü anlamına gelmez mi?

Şu halde yeni bir patlama yaşanabilir. Tehlike yoksa neden vatandaşlara böyle bir rapor verilemiyor. Bir dönemler bazı semtlerde çakmak çakılması, kibrit yakılması bile yasaklanmıştı…

Bir ara yeraltında ölçülen gaz oranının on bin Pm'nin üzerine çıktığı görülmüştü. Hem de yağışsız bir mevsimde.

Kentimizde etkili olan pis kokunun kaynağı hala resmi olarak açıklanmış değildir. Bir araç gelmiş, uzun süredir ölçümler yapılıyor. Ancak kamuoyuna bu veriler açıklanmıyor…

Tehlike devam ediyor mu, etmiyor mu? Çevre ve Şehircilik mi, hangi kurum sorumlu ise, kamuoyuna doğru olan açıklamayı yapsınlar artık...

**

**

BENZEN GAZI SOLUYAN KENT...

Yarınlarda gaz sıkışıklığından yeni bir patlama yaşanırsa, bunun sorumlusu kim olacak?

Türkiye Jeofizik Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Sayın Ahmet Ercan, Batman'ın saf benzin üzerinde yüzen dünyadaki tek kent olduğunu açıkça ifade etmiş, bu sözleri gazetelerimizde manşet olmuştu.

Benzin kirliliğinin giderilmesi ve tehlikenin bertaraf edilmesi için yaptığı hangi öneriyi yerine getirdik?

Yıllarca yüzlerce vatandaş, açtıkları kuyulardan kendilerine saf benzin çektiler…

O kuyulardan yayılan kanserojen benzen gazını Batman'da yaşayan herkes soludu…

Bu köşenin dışında bir tek yazarımız, çizerimiz 'benzen' gazı tehlikesi üzerinde durmadı…

Toptancılar Sitesi'ndeki 'geliyorum' diyen tehlikeyi de yine kimse görmüyor.

TÜPRAŞ’ın sorumluluğu ortadaydı. Ancak bütün belge ve raporlara rağmen konu yargıya intikal ettirilecekti.

Batmanlıların yaşamının tehdit altında olduğunu boşuna söylemiyordum. Çünkü araştırmalar kapsamında bazı semtlerde kuyular açılmıştı. Şirinevler ve Cumhuriyet mahallelerinde açılan kuyulardan havaya kanserojen gazlar yayılıyordu. Kanserojen ‘Benzen’ maddesini soluyan insanların, özellikle de çocukların hayatının büyük risk altında olduğuna dikkat çeken yazılar yazdım. Ancak yazılarım bir türlü ihbar kabul edilmedi.

Hala söz konusu semtlerimizde oturan vatandaşlar ‘benzen’ maddesi soluyorlar. Kanserojen etkileri 15-20 yıl sonra ortaya çıkacak bu dehşetli sağlık sorunu için hiç olmazsa araştırma yapılmasını önermiştim. Bunun için de bir adım atılmamıştır…

AİHM'nin bu dava hakkındaki kararı önemlidir. Geciken adalet adaletsizlik getirmiştir. Görünen odur ki 4-5 yıl daha bu dava AİHM sürecinde devam edecektir. Ancak düşünceme ve anlatımlara göre emsal karardır. Tüm mağdur esnaflarımızın en azından tazminatlarla kısmen haklarına kavuşmalarını dilerim. Asıl büyük tehlikenin ise benzen kirliliği ve henüz devam eden tehlikedir.

Prof. Ahmet Ercan’ın önerileri doğrultusunda çalışma yapılmalıdır. Önerisi, Cumhuriyet ve Şirinevler mahallelerinin zeminlerindeki benzin kirliliğinin tamamen temizlenmesi ve iki semtin istimlak edilerek kentin en büyük parkı haline getirilmesidir.

Bu kentin devasa sorunu orta yerde duruyor.

Duyarlı olunması dileğimle.