Yirmi sekiz yıldır elimde kalem, karşınızdayım. Bu süre zarfında sorumluluk bilinciyle görevimi yapmaya çalıştım.

Bir dönemler her an karanlık güçlerin soğuk namlularını ensemizde hissederek görevimizi yapmaya çalıştık.

Haber peşinde koşarken, önemli sorunları yazarken tehditlerle karşılaştık…

Yılmadık, görevimizi yapmaya çalıştık.

Her dönemin kendine özgü zorlukları vardır. Günümüzde gazetecilik yaparken, ne yazık ki önemli sıkıntılarla karşılaşıyoruz.

Şartlar ne olursa olsun görevimizi yapmaya çalışacağız. Gazeteciliğin kurallarını hatırlatan bir değerlendirmemi önemine binaen yeniden takdirlerinize sunuyorum. Bazılarının bu değerlendirmeden dersler çıkarmasını diliyorum.

Gazetecilik bir sevda işidir. Düşünceme göre herkes gazetecilik yapamaz. Sorumluluk bilinciyle hareket ederek gerçekten gazetecilik yapanların oldukça cesur olmaları gerektiğine inanıyorum.

Hem yerel, hem de ulusal/yaygın medya gazetecileri için söylediklerim geçerlidir. Ancak bu yazımda yerel gazeteler ve gazetecilerin sorumlulukları üzerinde durmak istiyorum. Yerel gazeteler halkımızın gören gözü, işiten kulağı, konuşan dili olmalıdır…

Hitap ettikleri topluma karşı görevlerini yerine getirmeyen yerel gazeteler ve gazeteciler çok vahim olumsuz sonuçlara neden olabilirler.

Kalemlerini satan veya hakkını vermeyenler benim nazarımda gazeteci değildirler. Böyleleri toplumun karşısında saygın insanlar olarak görülseler bile bence gazeteci değiller.

Ne yazık ki topluma karşı görevlerini yerine getirmeyen gazeteciler her kentte olmuştur. Görevlerini yapmayan ve her dönemin egemen güçlerine yağcılık, yalakalık yapan gazeteciler ne yazık ki her zaman mesleğe gölge düşürmüştür…

TGC’NİN BİLDİRGESİ…

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin, ‘Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin ilgili bazı kurallarını, özellikle ‘Gazetecinin temel görevleri ve ilkeleri’nden bazılarını bilginize sunmak istiyorum. Bu maddelere bakarak gazeteciler hakkında bir yargıya varabilirsiniz:
“1. Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, gazeteci, kendi açısından sonuçları ne olursa olsun, gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorundadır.
2. Gazeteci; bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur.
3. Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz.
4. Gazeteci; kaynağını bilmediği bilgi ve haberleri yayınlamaz; kaynak açık olmadığında, yayınlamaya karar verdiği durumlarda da kamuoyuna gerekli uyarıları yapmak zorundadır.
5. Gazeteci; temel bilgileri yok edemez, görmezlikten gelemez ve metinlerle belgeleri değiştiremez, tahrif edemez. Yanlış, yanıltıcı ve tahrif edilmiş yayın malzemesi kullanmaktan uzak durur.
6. Gazeteci, bilgi, haber, fotoğraf, görüntü, ses, belge elde etmek için yanıltıcı yöntemler kullanamaz.
7. Gazeteci, kamuya mal olmuş bir şahsiyet bile olsa, halkın haber alma, bilgilenme hakkıyla doğrudan bağlantılı olmayan hiç bir amaç için, izin verilmedikçe özel yaşamın gizliliği ilkesini ihlal edemez.
8. Gazeteci, yayınlanmış her yanlışı en kısa sürede düzeltmekle yükümlüdür. Gazeteci, istismar edilmemesi, kötüye kullanılmaması ve kabul edilebilir boyutlar ile biçimde yapılması kaydıyla, cevap hakkına saygılı olmalıdır.
9. Gazeteci, kendisine güvenilerek verilmiş bilgilerin, belgelerin kaynaklarını, kendileri izin vermediği sürece, mesleki gizlilik ilkesi uyarınca, hiç bir şekilde açıklamaz.
10. Gazeteci, çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur.
11. Gazeteci, bir bilginin, haberin yayını ya da yayınlanmaması karşılığı hiçbir maddi veya manevi avantajın peşinde olamaz. Gazeteci, devlet başkanından milletvekiline, iş adamından bürokratına kadar haber kaynağı olarak da kabul edilen kişi ve kurumlarla iletişimini ve ilişkisini meslek ilkelerini gözeterek yürütür.
12. Gazeteci, mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle veya propagandacılıkla karıştıramaz. İlan - reklam kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye alamaz, maddi çıkar sağlayamaz.
13. Gazeteci, hangi konuda olursa olsun, elde ettiği bilgileri geniş biçimde yayın konusu yapmadan kendi yararına kullanamaz. Mesleğini, ne şekilde olursa olsun, (yasaların ve yönetmeliklerin kendisine tanıdığı hakların dışında) ayrıcalıklar kazanmak amacıyla kullanamaz.”

http://www.tgc.org.tr/bildirgeler/turkiye-gazetecilik-hak-ve-sorumluluk-bildirgesi.html

Bu kurallara kim uymuyorsa, onlara gazeteci gözüyle bakmayabilirsiniz. Yanlışlarımızı eleştirmeniz dileğimle.