Futbol oyunun gelişmesinde, daha zevkli hale gelmesinde, ayrıca kulüplerin büyümesinde çok önemli rol alırlar futbol hocaları…

 

Çalıştırdıkları kulüpte kendi felsefelerini yerleştirmeye çalışırlar. Kendi düşüncelerinin sağlıklı bir şekilde takıma yansıyıp, yansımamasını sahadaki futbolculara bağlı. Futbolcular, hocanın söylediklerini eyleme geçirecek önemli roldedir... Yapılan müsabakada futbolcuların yaptığı her eylem hocayı bağlar. Anlayacağımız futbol kulüplerin sahadaki performans ve duruşları hocanın aynasıdır. Futbolcular rollerini doğru ve iştahlı yapmak için kime bağlı olurlar tabiki hocalarına, peki hoca futbolcular üzerinde yeteri kadar hakimiyet kurabiliyor mu? Kurabilmesi için ne yapmalı? Sonuçta sahaya çıkan oyuncalar insan, bu insanlar özel kişiler ve zeki olurlar çünkü çok aşamalardan geçmişler, yarışırken zekalarını kullanmışlar.

 

Peki 25 zeki futbolcuya sevki idareyi nasıl yapmalı?
Hoca 25 futbolcuyu bir ekip yapmak için takım olabilmesi için büyük bir vizyona sahip olmalı, donanımlı ve bilgili olması gerekir. En önemlisi dürüst olmalı, yani bir söz söylerken, bir ay sonra o sözünü çürütmemesi lazım. Yoksa futbolcu bunu anlar, anlarsa da hocaya olan saygınlık biter. Hocanın saygınlığı biterse de bu sahaya yansır, eylem doğru yansıltılmaz. Zamanla iletimşizlik, takım içinde kopmalara kadar varır. Bunun karşılığında sonuçlara yansır, böylece hoca doğruları yapmadığı için bedelini kovulmakla öder. Peki hoca sadece futbolculardan mı sorumlu? Tabiki hayır, lider özelliklerine sahip olmalı. Kulüp yöneticileri, taraftara, basına ve en son futbolculara yön vermeli. Ülkemiz futbolunda en zayıf halka maalesef hocalardır.

 

Türkiye’de yüzde 99, kulüpler hocaların gönderilmesinde saha sonuçlarına bakarlar. En fazla dört maç kredisi olur. Bu durumun farkında olan hocalar gergin olurlar. Hocanın gergin olmasından dolayı bu durum futbolculara yansır. Gerginlikten dolayı istenilen futbol gerçekleşmez. Maalesef ülke futbolu gelişmez. Seyircinin gelmemesi bir nedeni hocaların oynattıkları agresif ve savunma ağırlıklı korkak futbol. Hocaların bu düşüncelerini doğru bulmasak da bir tararaftan hak vermemek elde değil. Sürekli hocaları rahatsız eden, pusuda bekleyen meslektaşları var. Takım başarısız olsun da gündeme gelip takımın başına geçmenin hesapları yapılır. Futbol hocaları ile ilgili yazımı iki bölümden oluşturacağım. Çünkü hocalarla ilgili düşüncelerim yoğun, haftaya ikinci bölümde görüşürüz.

Sizden değerli yorumlarınızı bekliyorum, eleştrilerinizi bekliyorum. Öneriniz varsa memnunuyet duyarım. Sağlıcakla kalın.

 

Dipnot: Lige iyi bir başlangıç yapan Batman’ın futbol lokomotifi Petrolspor’u tebrik ederim.