Batman’da kiralar almış başını gidiyor. Ömürleri çalışmakla geçmesine rağmen bir ev ve işyeri sahibi olamayan nice memur, işçi, esnaf, kısacası yığınla insanımızın kiralardan yana yaşadıkları sıkıntıyı biliyor muyuz?

Batman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Sayın Talat Kara’nın, gazetemizde yer alan bir açıklaması, bana kiracılarımızı ihmal ettirdiğimi hatırlattı.

Bu köşede kiracıların haklarını savunan makalelerim olmasına karşın, epeydir kiracılarımızın hukuklarını savunmadığımı gözlemledim.

ZORLU YAŞAM KOŞULLARI…

Saygıdeğer Okurlar, kendi hayatımdan biliyorum; nice emekçi insan yıllarca çalışmasına rağmen bir ev sahibi olamıyorlar…

Belki borçla harçla başlarını sokabilecekleri bir çatı bulabiliyorlar, yalan mı?..

Derken çocukları büyüyor, evleniyor ve hayata atılıyorlar.

Ondan sonrasını hiç sormayın…

O zaman da zorla aldıkları bir ev kendilerine yetmiyor, kiracı oluyorlar…

Bazı çocuklarını evlendiremiyorlar.

Çünkü hayat koşulları, işsizlik başa bela…

Taşı sıksa, su çıkarabilecek yüz binlerce gencin evlenemediği bir ülke olup çıkmışız…

Daha adil bir gelir dağılımı, daha hakça bir yaşam için halktan yetki alan hiçbir siyasi yapılanma, hiçbir parti, hiçbir iktidar, bu ülke gençlerinin elinden tutmadı, onları kaderleriyle baş başa bıraktı maalesef…

Evet, günümüz dünyasında, hak ve hukukun pek gözetilmediği, özellikle de vicdan yerine cep ve cüzdanların gözetildiği kentlerde kiracı olmanın ne demek olduğunu iyi düşünmemiz gerekir.

Batman’da iş ve konut kiralarını denetleyen yok, varsa da ben bilmiyorum. Çünkü bize, basına varlıklarını hissettirmemişler…

Bildiğim gerçek şudur; Batman’da ev ve işyeri sahibi kiracılar çok büyük mağduriyetler yaşıyorlar ve kaderleriyle baş başa kaldıklarından adeta süründürülüyorlar…

ESNAF ODALAR BİRLİĞİ BAŞKANINDAN VİCDAN ÇAĞRISI…

Batman esnafları bu açıdan sıkıntılı olmalı ki, Esnaf Odalar Birliği Başkanı Sayın Kara, basına demeç vererek mülk sahiplerini insaflı olmaya davet ediyor. Önce oradan başlamak istiyorum.

Batman’da üçüncü etap vizyon projesi ile kentin güzelliğine katkı sunulurken, bunun mülk sahiplerine katkı sunacağı, esnafları ise sıkıntıya koyacağı gerçeğini görmek gerekir. Gazetemizde yer alan konumuzla ilgili habere bakalım: “Batman Belediyesi’nin eski çarşı merkezinde bulvar, meydan ve cadde düzenleme çalışmaları sırasında esnafın zor günler geçirdiğine işaret eden Esnaf Odaları Birliği Başkanı Talat Kara, mülk sahiplerine çağrıda bulundu. Geçen Kurban bayramından bu yana cadde ve bazı sokaklarda yapılan düzenlemeler yüzünden birçok esnafın iş yeri kirasını ödeyebilmek için kredi çektiğini belirten Birlik Başkanı Kara: ‘Özellikle 2017'nin son aylarında esnaflar zor günler geçirdi. Çalışmalar yüzünden esnaflar bazen siftahsız kepenk kapatmak zorunda kaldı. Esnaf ayakta durabilmek için her türlü fedakarlığa katlandı. Yeni yılda mülk sahiplerinin de kira artışına gitmemesi gerekiyor’ dedi. Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Esnafın içinde bulunduğu durum ortada. İşyeri sahiplerinden tek ricamız geçen aylarda kirasını güçlükle ödeyen esnafın yeni yılda artışla karşılaşmamasıdır. Mülk sahiplerinin ellerini vicdanına bırakıp herhangi bir atışa gitmemeleri gerekiyor. Cadde, meydan ve sokaklar güzelleşti diye kira artışı olursa esnaf perişan hale düşer. Yıl içinde 500-600 civarında esnaf işyerini kapattı ama bir o kadar da yeni iş yeri açıldı.”

http://www.batmancagdas.com/gundem/kiralari-artirmayin-h54618.html

Evet, Talat Kara’ya kesinlikle hak veriyorum.

Aylardır sürdürülen çalışmalar nedeniyle esnaflar çok büyük sıkıntı yaşıyorlar…

İşyeri sahibi olanları bir yana bırakalım, kiracı esnaflar gerçekten de çok büyük mağduriyetler yaşıyor…

Elimizi vicdanımıza koyup konuşmamız gerek; zaten belediyenin yürüttüğü bütün çalışmalar mülk sahiplerine çok önemli kazançlar sağlamayacak mı?

Kentin ana güzergahlarının modern bir çehreye kavuşması, işyerlerine prim kazandırmayacak mı?

Mülk sahipleri biraz insaflı olsun…

Kiracıların yaşadıkları mağduriyetleri de görsünler…

Hiç olmazsa 2018 yılı için kira artışına gitmesinler…

Biliyor ve gözlemliyorum; Batman’da kiracılar, ev veya işyeri sahiplerinin insafına terk edilmişlerdir…

Talat Kara’nın ifade ettiği rakam düşündürmeli. 500-600 işyerinin kapatılması, kiracı esnafların nasıl iflasa sürüklendiklerinin göstergesi değil mi?

Değerli Okurlar, kendisine ait tapulu bir evi veya işyeri bulunmayan herkes için ‘kiracılar’ deniliyor. Tüm kiracıların sıkıntıları görülmelidir.

İşyeri ve ev sahiplerinin insaflarına terk edilen, hak ve hukukları savunulmayan kiracıların hak ve hukukları ile ilgili söyleyecek sözlerim var.

Devamı Yarın