Batmanlı esnaf, 2017 için umutluydu.
Esnaf Odalarının başlattıkları örnek bir kampanya maalesef amacına ulaşamadı. Turgut Özal Bulvarı başta olmak üzere şehrin yeni gelişen bölgelerinde işyerlerinin kiraları cep yakıyor.
Cumhuriyet Meydanı’nın ‘olmazsa olmaz’ı olan otobüs firmalarının terminalleri de yüksek kirayı protesto edip otogara yerleşme kararı aldı.
Meydan’daki her bir işyerinin kirası nereden bakılırsa bakılsın, 3 bin TL’yi buluyor.
Piyasanın durgun olduğu bir dönemde esnaf, işyerinin giderlerine mi çalışacak yoksa diğer giderleri mi karşılayacak?
Gerçekten Allah esnafa güç, kuvvet versin.

Bu şartlar altında esnafın ayakta kalması çok ama çok zor.
Turgut Özal Bulvarı’nda banka şubeleri yüzünden kiralar iki kata üç kata çıktı.
10-20 bin TL arasında kira veren bazı marka mağazalar var.
Küçük bir esnaf, 3 ila 5 bin TL kirayı karşılamayacak durumda.
Geçen haftadan itibaren otogara taşınan otobüs firmalarının acente işletmecileri, haklı olarak yakınıyordu;
“Her bir işyerinin kirası nereden bakarsanız bakın 3 ila 5 bin TL arasındaydı. Üstelik kiralara her yıl artış da söz konusuydu. Artışın bu yıl dondurulması için işyeri sahiplerinden rica ettik. Kimse aldırış bile etmedi. Bir yandan kira bir yandan da yakıta gelen zammı protesto etmek için otogara gitmeye karar verdik.”
Bir dönemler şehrin kalbi olan o Cumhuriyet Meydanı çevresindeki işyerlerinde şimdi in-cin top oynuyor.
İşyeri sahipleri kara kara düşünüyor.
Neredeyse işyerini aylık olarak kiraya veren mülk sahipleri var artık...
Bir ay’ı doldurmadan işyerini yüksek kiralar yüzünden kapatan esnaf grubu oluştu.
Batman Esnaf ve Odalar Birliği Başkanı Talat Kara, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Kaplan ve diğer temsilcilerinin ortak mesajı dikkat çekiciydi;
“Esnafımız zor günler geçiriyor. Bu yıl en azından 2017’de kiranın dondurulmasını istiyoruz işyeri sahiplerinden. Eğer işyerlerinin kepenkleri inerse mülk sahipleri de kaybeder, kiracı bulmak de zorlaşır. Mülk sahiplerinin en azından bu yıl için artışa gitmemelerini istiyoruz.”
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanvekili Abdullah Padir de kira artışlarının dondurulması için sürdürülen kampanyada beklenilen desteği bulmamaktan yakınıyordu;
“Hedefimiz; esnafı da işyeri sahibini korumaktı. Maalesef bu bilinç içinde değiliz. Esnaf zor günler geçiriyor. Keşke Batman’da mülk sahipleri bu yıl kiralara artış yapmazaydı. Boşalan işyerlerine bir daha da esnafı görmek hiç de kolay olmuyor.”
Geçenlerde Cumhuriyet meydanına doğru yol aldığımda; o otobüs firmalarının yazıhanelerinin önündeki kalabalıktan eser yoktu. O yolcu simsarlarının sesleri de çoktan unutulmuştu.