**Bir zamanlar petrol kentinin kalbi, Eski Tekel Caddesi olarak bilinen Gülistan caddesinde atardı. 1970 ve 80’li yıllarda o güzergah cıvıl cıvıldı. Farklı mekanların olduğu Eski Tekel caddesinde 70’li yılların ortalarına kadar Tekel ürünlerinin satıldığı Tekel Satış Ofisi vardı. O güzergahın adı da oradan geliyordu.

**Leylom ve Afşin Video ve Kaset Marketlerinin vitrinlerini eski sanatçıların afişleriyle süslenirdi. Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’a komşu olan o müzik marketlerine müzikseverler akın ederdi. Geçmişte Batman’a konuk olan sanatçılardan Selahattin Alpay, Bedri Ayseli ve Küçük Emrah gibi sanatçılar o marketlerde soluğu alırdı.

40 YIL ÖNCESİNİN TEKEL CADDESİ
Bugün köşemi, Batman’ın ilk günlük gazetesinin yayınına ‘merhaba’ dediği Eski Tekel yani Gülistan caddesinin 1970-80’li yıllarına ayırdığım için okurların affına sığınıyorum.

Eski Tekel caddesinden her geçişimde yıllar öncesinin o samimi, içten ve dayanışma içindeki esnaflar gözümün önünden bir film şeridi gibi geçiyor. Teknolojinin bu denli gelişmediği o günlerde Eski Tekel Caddesi bir başkaydı.

Eski Tekel Caddesi’nin adı bir zamanlar Satış Ofisinin bulunduğu ‘Tekel’den geliyor… Yıllarca bu güzergah Eski Tekel Caddesi olarak anıldı. 2007 Yılında bu güzergaha ‘Gülistan’ adı verilince Eski Tekel caddesi ismi de unutuldu.

Şimdilerde ne eski Tekel satış ofisi ne de o saygın esnaflar kaldı…

Son 30 yılda büyük değişime uğrayan Gülistan Caddesi, özellikle 80’li yıllarda İstanbul-İstiklal caddesinin küçük versiyonu gibiydi. O güzergah, tabiri caizse şen şakraktı.

1980’li yıllarda eğitimci Refik İmamoğlu ile Hatip Bağrıyanık ortaklığıyla Leylom Video, bant-kasetçilik müzik marketi, Tekel caddesinin en renkli mekanıydı. Kepenkleri darabalı olan Leylom stüdyosunun vitrininde o dönemlerde sanatçıların çektiği filmlerden son Urfalı, Küçük Emrah, Harem ve Galaksi filmlerinin afişleri, o mekana ayrı bir renk katmıştı. Batman’a gelen eski sanatçılardan Selahattin Alpay, Bedri Ayseli, İzzet Altınmeşe ve Küçük Emrah gibi sanatçılar, burada soluklanırdı.

KASETLİ KAMERALARIN OLMADIĞI DÖNEM
80’li yıllarda kasetli kameralar yoktu…

Çekime gidenler yanlarında harici video götürmek zorundaydı. Eğitimcilikten kalan zamanlarını müzik çalar evinde sürdüren emekli eğitimci Refik İmamoğlu, özel günler ile düğünlerde aranılan isimdi.

Batman Çağdaş’ın diğer komşusu ise Afşin Video ve Kaset mekanıydı. İhsan Afşin’in kurduğu o müzik evinde Şerif ve merhum Mahmut Afşin kardeşler vardı.

Sağlık ile Bağlar mahallesinin kesiştiği yerde Afşin kardeşlerin açtıkları kahvehane uzun yıllar o işlek güzergahın bilinen adresiydi.

Konuyu daha fazla dağıtmadan Eski Tekel Caddesi’nin o 80’li yıllarına bir daha dönmek istiyoruz.

Urfalıların uzun süre işletmeciliğini yaptığı bilardo salonu, hafta sonları eğitimci ve bazı yöneticilerin mekanı gibiydi. Batman eski Cezaevi Müdürlerinden merhum Ali İhsan Kuyumcu ve eğitimci Refik İmamoğlu, birer usta bilardocuydular. Çevrelerindeki gençler de bilardoyu profesyonelce oynarlardı.

ESKİ FOTOĞRAF STÜDYOSU…
2000 İş Merkezinin yerinde 2000’li yıllar öncesinde Batman Belediyesi hizmet binası vardı. O hizmet binasının hemen arkasında Eski Tekel Caddesi güzergahı, Kıvırcıklar’a ait binaya kadar devam ederdi.

Tekel Caddesi’nin hemen girişinde Turan kardeşlere ait fotoğrafçılık stüdyosu vardı. Merhum Ramazan Turan’ın kurduğu Çağ Stüdyo, dijital çekim öncesinde belki de o dönemler Batmanlıların üçte birinin fotoğraflarının çekiminin yapıldığı mekandı…

Gülistan Caddesi, her yönüyle renkli bir güzergahtı…

Uzun yıllar video ve bant stüdyosu olarak hizmet veren Leylom Kulüp Kasetçilik’te ilk müzik kasetini o stüdyoda dolduran mahalli sanatçı Yılmaz Bağrıyanık’tı…

Yine Batmanlı ilizyonist Salih Kabataş da çalışmalarına o kulüp kasetçilikte başlamıştı.

Son 30 yılda o güzergah öyle bir değişti ki sanki sihirli bir el değdi de eskiye dair hiçbir şey bırakmadı.

Kısacası eskiden esnaflar arasında menfaate dayalı dostluklar yoktu.

Teknolojinin gelişkin olmadığı dönemlerde fotoğraf çekimi yapanların sayısı da iki elin parmak sayısı kadardı…

Tekel Caddesinin eski halini, o güzergahta yıllar önce çalışanlar bilir. Şimdilerde daha çok giyim mağazalarının ve birbirine benzer mekanların olduğu o eski Tekel Caddesinden maalesef eser kalmadı.

Şehir büyüdükçe o güzelim güzergah da kayboldu.