İki hafta önce Batman Petrolspor’da iz bırakan Halil Türe aramızdan ayrılmıştı. Dün sabah da Çankaya pasajı sahibi Hacı Şirin Çankaya, yaşama veda etti.

Eski tanıdık simalar bir bir ayrılıyor şu günlerde… Tıpkı sonbaharın sararan yaprakları gibi. Önemli değerleri kaybediyoruz.

2018’İN BİZDEN ALDIKLARI
Geçenlerde 2018 yılının bizden aldığı değerleri bu sütunlarda sizlerle paylaşmıştık.

Dün sabah da Batman’ın tanınan simalarından 86 yaşındaki Hacı Şirin Çankaya, hakkın rahmetine kavuştu.

2018 Yılında Batman çok önemli simaları kaybetti.

Gerek iş dünyası gerekse de spor camiasında da sempatik isimler yaşama veda etti.

Hacı Necat Nasıroğlu, Ahmet Dinç, Halil Türe, Rasim Baysal…

..Ve dün sabah da adını taşıyan iş merkezi ile Aydınlıkevler’e ibadet evi kazandıran Hacı Şirin Çankaya, 86 yaşında aramızdan ayrıldı.

Mekanları cennet olsun.

İLK İŞ MERKEZLERİNİ YAPANLARDI
Batman, belde ve ilçeyken o dönemlerde petrol kentinin temellerini atan Hacı Necmi Şen ile Hacı Şirin Çankaya, bu şehrin bugünlere geleceğini yıllar öncesinden hissetmişlerdi.

Bankalar caddesi olarak bilinen 2. Caddede iki eski iş merkezinin adları bu iki önemli simanın soyadını taşıyor hala…

Bir zamanlar petrol şehrinin hareketli çarşısı; 2. Cadde güzergahıydı. Bu güzergaha binlerce kişi gidip alışveriş yapardı.

Şen ve Çankaya iş merkezlerinde dönemin marka mağaza ve işyerleri vardı. Hele hele Çankaya pasajı bitişiğindeki Japon pasajı bir başka olurdu.

Yeni jenerasyon o dönemi hatırlamayabilir. Fakat bir zamanlar şehrin kalbi, o iş merkezlerinde atardı… Eski Batman ve iş merkezleri bir başka hareketliydi. Senet, çek, sepet yoktu. Düzgün tüccar ve esnaflar vardı. Bir sözle iş yerlerinden istediğiniz kadar eşya ve diğer ihtiyaçlarını karşılardınız. Şimdi devir değişti, o manzara da geride kaldı.

SAYGIN BİR SİMAYDI
Dün sabah eğitimci dostumuz Hasan Çankaya’nın mesajını telefonda görünce bir anda donup kaldım. Günlerdir o yaşayan tarihle sohbet etmek için izin istediğim Hasan hoca, babasının ölüm mesajını yazmıştı bana.

Çocukluğumda Çankaya pasajının içinden geçerken o ihtişamıyla esnafla sohbet eden Hacı Şirin Çankaya bir anda gözümde canlandı.

Cesaretliydi… Kimsenin yatırıma cesaret edemediği dönemlerde modern bir iş merkezini Batman’a kazandırmıştı.

Merhum babam, çocukken okul kıyafetlerimizi aldığı bir dönemlerin o modern iş merkezinden geçerken hep pasajın hemen girişinde duran Hacı Şirin Çankaya’yı gördüğümde esnaflarla sohbet ederdi. Şimdi o saygın sima da aramızdan ayrıldı.

Bir süredir kutsal topraklarda yaşamını sürdüren Hacı Şirin Çankaya’nın eski evinin bulunduğu Aydınlıkevler’e kazandırdığı ibadet evi vardı.

Kadere bakın, 50 yıl önce kendi elleriyle temelini attığı o ibadet evinde dün cenaze namazı kılınan Hacı Şirin Çankaya, Tılmerç mezarlığında sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi.

Kısacası; o eski koca çınarlar memleketin gelişmesine kafa yorar, doğru bildiklerini, inandıklarını dobra dobra konuşurlardı.

2018’in son günlerinde bir değerimizi daha kaybettik.

Hacı Şirin Çankaya’ya Allah’tan rahmet diliyorum, sevenlerine başsağlığı diliyorum.