**Yaklaşık 40 yıldır genel ve yerel seçimleri izliyoruz. Öyle ilginç manzaralara tanık olduk ki, o anılar hala belleklerimizde. Aramızda olmayan eski politikacıların ilginç anılarının bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyoruz.

**O eski seçimlerde tatlı rekabet vardı, hoşgörü ön plandaydı. Kimse, kimseye farklı partide diye sitem etmezdi. Aktif politikacılar bazen birbirine espriyle takılırdı. Sanki seçim değil de bayram havası yaşanırdı.

NEREDE O ESKİ SEÇİM LOKALLERİ
Yerel seçime şunun sırasında 23 gün kaldı…

Belediye Başkan adaylarını artık her yerde görmek mümkün…

Yaklaşan yerel seçim, eski seçimlerin havasında olmasa bile başkan adaylarının çarşı-pazar, mahalle, oda ve STK temsilcilerine yönelik ziyaretleri, yerel seçimin kapıda olduğunu hatırlatıyor.

Şimdi ki seçimlerin havası, eski seçimlerin yanından bile geçmez.

Eski seçimler bir başkaydı…

O renkli seçimlerde hoşgörü, samimiyet ve tatlı rekabet belleklerde iz bırakırdı.

90’larda şehrin kalbi konumuna dönüşen Turgut Özal bulvarında seçim lokallerinin manzarası görülmeye değerdi.

O eski seçimlerde lokaller bir başka olurdu… Kalabalıklar partililere katılımlar ve adayların lokallere gidiş-gelişleri bir başka olurdu.

Eski politikacılardan renkli simalardan biri de merhum Şehmus Demir’di. O’nun bir anısından başlayıp eski başkan adaylarının bazı anılarını siz okurlarla paylaşıyoruz bugün…

UNUTULMAYAN ANILAR
Batman eski Belediye Başkanlarından merhum Mustafa Ramanlı’nın da yardımcılığını yapan merhum Şehmus Demir, hemen her seçimde aday olurdu.

İstediği oyu almazsa bile Demir, genel ya da yerel seçimlerde adaylığı kesin gibiydi.

Yaklaşık 30 yıl öncesinin yerel seçimiydi.

Şimdi ki Altınbaşak otelinin zemin katında bürosunda seçim çalışmasını yürüten merhum Demir ile 1. Cadde’deki lokaline konuk olmuştuk.

Merhum Demir, toplanan kalabalığa içinden geleni söylüyordu; “Bakın samimiyetimle söylüyorum ve kimseye de darılmıyorum. Lokalime gelip de iki saat sonra başka bir lokalde olduğunuza dair bana haber gelirse inanın bir daha o kişileri lokalimde görmek istemem. Bana gerçekten destek veriyorsanız başka lokallere gitmeyin, lütfen birbirimize dürüst olalım…”

Eski seçimlerde şimdi ki gibi teknoloji imkanları ve internet ortamı yoktu.

Merhum Demir, Yeni Mahalle’de oturuyordu. Seçim sonrası aldığı oy sayısının yanı sıra semtinde kendisine verilen oy sayısını merak eden merhum Demir, çok az oy karşısında şaşkınlığını gizleyememişti; “Doğrusu merak ettim. Ben ve ailemin oyları kadar sandıktan oy çıkmış. İnanılacak gibi değil. Doğrusu oturduğum mahallenin bu sonucu beni şaşırttı…”

RAMANLI, ÖNÜNÜ GÖREN POLİTİKACIYDI
Yıl; 1989…
Batman’ın ilçeye veda etmesine bir yıl kalmıştı.

Batman eski Belediye Başkanlarından avukat merhum Mustafa Ramanlı, iddialı hazırlandığı seçimi kıl payı eski Belediye Başkan adayı Ataullah Hamidi’ye kaptırmıştı.

Çok konuşulan ve tartışılan bir seçimdi 89 yerel seçimi…

Yüksek Seçim Kurulu’na kadar itirazların yapıldığı bir seçim geride kalmıştı.

Batman’ın eski Belediye Başkanı merhum Ramanlı, seçim lokalini açtığı Paris pasajında partililere yaptığı o konuşma hala hafızalarda… Mekanı cennet olsun, eski başkan Ramanlı’nın partililere yaptığı anlamlı mesaj, o gergin ortamı yumuşatmıştı. Tek bir seçmen paniğe kapılmadan evinin yolunu tutmuştu.

O dönemde Batman’ın son Kaymakamı merhum Ali Ülger’di…

Eski politikacı Ramanlı’nın sağduyulu konuşması Kaymakamı da etkilemişti.

İkisi de şimdi aramızda değil ama eski kaymakam Ülger itiraf etmişti; “Gerçekten Mustafa Ramanlı beyefendi ve değerli bir politikacı. Gergin dönemin atlatılmasında bizden daha çok çaba gösterdi. Yıllarca Batman’ı yöneten Ramanlı, beni en çok etkileyen politikacı oldu…”

SEÇİM KARARGAHLARI
Şimdiki modern seçim lokalleri yerine bazı partilerde ‘seçim karargahları’ vardı…
Refah Partisi’nden 94 seçimlerden seçilen merhum Salih Gök ile eski politikacılardan Abdurrahman Ekmen ile 1. ve 2. Caddeyi bir birine bağlayan Güneş pasajının ikinci katında görüşlerini almıştık. Yanımıza gelen bir grup partiliye, eski Başkan merhum Gök konuşuyordu; “Bir dönem gelecek Türkiye’de Avrupa’ya benzer seçimler olacak. Öyle aşiretlerin gövde gösterilerine gerek kalmayacak. Biz tabanımıza ve kendimize güveniyoruz. Bırakın başkaları aşiret katılımlarının gösterilerini yapsın. Biz karargahımızda sessiz ve derinden çalışmalarımızı yapıyoruz…”

Bugün aramızda olmayan eski Belediye Başkan adaylarının anılarından bir kesiti sizlerle paylaştık. Eski seçimlerde adayların nezaketi ve hoşgörüsü ön plana çıkıyor.

Bir başkaydı o eski seçimler.

Kısacası; O eski seçim havaları da artık tarihe karıştı.