Dünden devam

Değerli Okurlar; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bir farkındalık oluşturmak amacıyla engellilerimizin durumlarına dikkat çeken dünkü yazımda engelli tanımını yapmış, bütün insanların birer engelli adayı olduğunu hatırlatmıştım. Ayrıca dünkü yazımda özellikle kentimize sığınmış Suriyeli ağır engelliler gerçeğine de dikkat çekmiştim.

Ne yazık ki Suriyeli engellileri hatırlayan bir resmi kuruluşumuz çıkmadı…

Devletin bütün imkanları elleri altında olanlar, kentimizdeki Suriyeli engellileri onure edecek bir adım atmadılar, bir etkinlik düzenlemediler…

Nedeni çok basit; çünkü ilgili kurum yetkililerinin böyle bir düşünceleri, dertleri yok…

Bu ülkede hayatın pek çok alanında işler ehillerine verilmiyor. Örneğin bazı yardım kuruluşlarının başındaki yöneticiler, gerçekten yardıma muhtaç insanları gözetmiyor, kendilerine biçilen rollerin gereğini yapmakla yetiniyorlar. ‘Şurada yardıma muhtaç aileler, çocuklar var. Hiç olmazsa bir gıda paketi ile kendilerine ulaşın’ denilmesine rağmen, Allah için harekete geçmiyorlar…

Sınırsız imkanları olmalarına rağmen, zor durumdaki insanlara ulaşmıyor, yaşama mücadelesi verenler arasında ayrım yapıyorlar. Halbuki yardımlar sadece Allah rızası ve insani değerler için olmalı, asla ayrımcılık yapılmamalıdır.

Engellileri gözetmeleri gereken sosyal güvenlik kurumlarını da öyle düşünüyorum. Kentimiz için de düşüncem aynıdır. Şayet görevlerini yapmış olsaydılar, engellileri kayıt altına alacak, onların elinden tutacak, en azından 3 Aralık’ta onları hatırlayacaklardı. Kimse onları hatırlamadı, buna üzülüyorum…

BATMAN KÜÇÜK MİLLET MECLİSİNİN ENGELLİ DUYARLILIĞI…

3 Aralık Dünya Engelliler Günü için en anlamlı etkinlik bence Batman Küçük Millet Meclisi tarafından düzenlendi.

Ayda bir genel ve yerel bir sorunu gündem yaparak toplanan Batman Küçük Millet Meclisi’nin bu ayki toplantısı 3 Aralık gününe denk gelmişti. Yerel gündem konusu engellilerdi.

Batman’daki engellilerimizi hatırlayan Küçük Millet Meclisi, temsilcilerini de toplantıya davet etmişti.

Oradaki toplantıda kentimizdeki engellilerin durumları masaya yatırıldı ve daha engelsiz bir yaşam için fikir tartışmaları yapıldı.

Batman’da engellilerin yasal zeminde örgütlü bir güç olmaları gerektiği yolundaki görüşlerimi söz konusu meclis toplantısında dile getirirken, bu kentin mağdur ve mazlumları için yaptığımız çalışmaları hatırlattım. Bugün aktif olmayan Batman Kent Konseyi’nin çatısı altında ‘Engelliler Meclisi’nin oluşturulduğunu eski okurlarım biliyor.

Batman Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin önemli etkinlikleri de olmuştu. Dönemin il yöneticileri, Vali ve Vali Yardımcılarının büyük destek verdiği Engelliler Meclisinin Başkanı Sayın Abdullah Gezici, Batman Küçük Millet Meclisi’nin toplantısına davet edilmişti.

Ne yazık ki Sayın Gezici, o gün rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Dolayısıyla beraberinde götüreceği diğer engelli derneklerin başkanlarının da katılımı olmadı.

Sadece Batman Ortopedik Engelliler Derneğini temsilen bir yönetim kurulu üyesi toplantıya katılarak engellilerin sorunlarını dile getirdi.

SENEDE BİR GÜN HATIRLANMAYA HAYIR…

Saygıdeğer Okurlar, engellilere bakış açım değişmiyor. Bakış açımı özetlemek istiyorum. Oldum olası senede sadece bir gün bir kesimin hatırlanmasına tepkiliyim. Tüm dünya Anneler Günü’nü kutluyor. Ben ise sadece senede bir gün değil, her gün annelere saygı ve sevgi gösterilmesi gerektiğine inanıyorum…

5 Haziran Dünya Çevre Günüdür. Ancak her zaman ‘bizim için her gün 5 Haziran çevre günüdür’ mantığıyla hareket etmişimdir…

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günüdür. Ancak hak ihlallerinin üzerine gitme açısından yılın 365 günü benim için 10 Aralık’tır…

Sadece 1 Mayıs’ta Dünya Emekçilerinin, 8 Mart’ta emekçi kadınların, 1 Eylül’de barışın hatırlanması bana göre yanlıştır…

Sözü şuraya getiriyorum; senede sadece bir gün bir konuda duyarlı olmak, diğer günlerde ise unutmak yanlıştır düşüncesindeyim. Özel günleri de şüphesiz önemsiyorum. Yukarıda özetle ifade etmeye çalıştığım özel günlerin dolu dolu geçirilmesi ve bir duyarlılığın oluşturulmasını destekliyorum. Ancak bir güne münhasır olmamalıdır…

Toplumun engellilere duyarlılığını artırmak için bakınız hangi günler ihdas edilmiş: ‘10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı, 11 Mayıs Görmeyenler, 12 Mayıs işitme ve Konuşma Kusurluları, 13 Mayıs Ortopedik Engelliler, 14 Mayıs Zekâ ve Ruhsal Engelliler, 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü, 16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış.’

Evet, sonuç olarak yine diyorum ki hepimiz, toplumun bütün fertleri birer engelli adayıdır. Engellileri gözetmek en başta devletin resmi kurumlarının görevidir. Anayasaya göre sosyal hukuk devleti, engellilerine sahip çıkmalıdır. Devleti temsil eden yereldeki bütün yöneticilerin de ona göre hareket etmesi gerektiğine inanıyorum.

Mevcut hükümeti pek çok konuda eleştirsem bile, engelliler için son yıllarda hayırlı adımlar attığı gerçeğini de ifade etmek istiyorum. Engellileri sadakaya muhtaç etmemeyi amaçlayan bazı hizmetleri her zaman takdir etmiş ve bu gerçeği köşemde dile getirmişimdir.

Batman’da engelliler için özel eğitim, evde eğitim gerçeğinin tanığıyım. Bu amaçla yüzlerce öğretmene ek ders ücretleri ödeniyor. Bunlar güzel adımlardır.

Bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor. Engellileri gözetmeyenler asıl engellilerdir görüşümü bir kere daha ifade ederken, daha engelsiz bir yaşam diliyor, şu yazımı okuyacak tüm engellilerin hayır dualarını talep ediyorum.