Nüfusumuzun en az yüzde 10’u için önemli bir haftayı geride bıraktık. Ancak ülke geneli için haftanın çok verimli geçtiğini ne yazık ki ileri süremeyeceğim…

Evet, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftasından söz ediyorum.

Batman’da gerçekleştirilen farkındalık yürüyüşü ile engelliler haftasında olduğumuzu hatırladım. Ne yazık ki ben de haftayı unutmuştum.

Ulusal/yaygın medyada engellileri gündeme taşıyacak önemli bir haber veya programla karşılaşmadım.

Google arama motoruna baktığınızda da zaten bu gerçeği görmek mümkündür.

FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ ÜZERİNE…

Batman’da Engelliler için farkındalık yürüyüşüne katılan Valimiz Sayın Ahmet Deniz, topluma empati çağrısını şu ifadelerle yapmıştı: “Önemli olan farkındalık oluşturmak. Aslında engel insanlarımızın zihinlerinde olan engeldir. Vücuttaki engelden ziyade onları kaldırmaya kırmaya çalışıyoruz. Empati yapmak lazım, vatandaşlarımızın yerine, çocuklarımızın yerine kendimizi koymamız lazım ve onlar gibi hissetmek lazım. Onlar gibi hissetmediğimiz müddetçe çözüm üretmek mümkün değil.”

Yıllardır toplumun her ferdinin birer engelli adayı olduğuna dikkat çeken yazılar yazıyorum. Empati yaptığımızda engelliler için hayatı kolaylaştıracak adımları ister istemez atmak zorunda kalacağız.

Empati yapmayan, engellilerin yaşadıkları sıkıntıları hissedemez…

‘Engelli’ derken çok düşünmeliyiz. Çünkü yaşam şartları her zaman engelliler kervanına yeni bireyleri katmaktadır…

Kentimizde engelliler için bir farkındalık yürüyüşünün gerçekleştirilmiş olmasına sevindim. Ancak sivil toplum ve demokratik kitle kuruluşları/örgütlerinin katılımı için gereken duyarlılığın gösterilmediğini gözlemledim.

Batman’da birkaç STK’nın gönüllüsüyüm. Ayrıca elimde kalem her gün köşe yazısı yazan biriyim.

Batman’da engellilerin sorunlarına en çok duyarlı olan biri olduğumdan asla şüphe etmiyorum.

Batman’da benim kadar engellileri yazmış bir meslektaşımın olduğuna inanmıyorum. Çünkü arşivimde onlarca yazım kanıt olarak duruyor.

Sivil toplum örgütlerinde de benim kadar engelliler için mücadele veren yoktur. Bunu da rahatlıkla ifade edebilirim.

Görevimi yapmışım, fazla değil. Hal böyle iken duyarlı kalemleri, duyarlı STK temsilcilerini neden yürüyüşe davet etmezler diye sormak istiyorum…

O farkındalık yürüyüşüne davet edilmediğim için üzüntümü ve bu şekilde de tepkimi ifade ediyor, bu tür organizasyonlarda görev alanları daha sorumlu davranmaya davet ediyorum. Yeri gelmişken parantez içinde Batman Valiliği bünyesindeki Suriye İl Koordinasyon Kurulu üyesi olmama rağmen, son toplantıya davet edilmediğimi de hatırlatmak isterim.

Suriyeli sığınmacılar için benim kadar alanda olan mı var?

Madde Bağımlılığıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu üyesi olmama rağmen, hep unutkanlıktan davet edilmediğimi yöneticiler ifade etmiş, hatta üzüntülerini de ifade etmişlerdir.

Hayatımı riske koyarak madde bağımlılarıyla mücadele edeceğim ama kurul toplantısına çağrılmayacağım. Üst düzey yöneticiler katılmamı isterken, davet edilmeme durumu zoruma gidiyor…

Kurulda söz alıp dobra dobra eleştiriler yaptığım için mi?

Batman’ın bir gönüllüsü olarak çalışıyorum. İl Güvenlik Danışma dahil, yukarıda bahse konu ettiğim kurullara, topluma fayda ciheti olmasa katılmak gibi bir talebim asla olmayacak, bunu belirteyim.)

Değerli Okurlar, ‘Engelliler Haftası’nda okullarda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bir farkındalık hamlesine tanık olduk.

Senede sadece bir gün veya hafta değil, her zaman engellilerimizi düşünmeli, onlar için hayatı kolaştıran çalışmalarda bulunmalıyız. Böylesi haftalar ve günler bu bilincin oluşması icin vesiledir. Batman Kent Konseyi bünyesinde Engelliler Meclisini oluşturmuştuk. Buna geçmişte şöyle dikkat çekmiştim:

Engelliler Haftası’nda duyarlılık geliştirilmesi için yeterli nedenler var. Toplumun duyarlılığını artırmak için bakınız hangi günler ihdas edilmiş:

“10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı
11 Mayıs Görmeyenler günü
12 Mayıs işitme ve Konuşma Kusurluları günü
13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü
14 Mayıs Zekâ ve Ruhsal Özürlüler günü
15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü
16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış.”

Şu tablodan kendimize dersler çıkarmalıyız. Engelliler konusunu işlemişken, kime engelli deniliyor sorusunun cevabına bakalım. Vikipedi Özgür Ansiklopediye göre: “Engelli, doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar veya kaza sonucu oluşan sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel/zihinsel/ruhsal farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi demektir.”

Bu ifadelerden anlaşılan şudur; herkes ama herkes bir engelli adayıdır…

Ülkemizde her gün onlarca kişi engelliler kervanına katılıyor. Engellinin tanımından da anlaşılacağı gibi bunu engellemek mümkün olmadığına göre, yaşamı kolaylaştırmanın yollarını aramalıyız.

Ülke genelini ilgilendiren önemli yasal değişikliklerle daha engelsiz bir Türkiye için çalışmalar yapılmıştır. Altına imza attığımız uluslararası sözleşmelere tam uyma konusunda sıkıntılar olsa bile, engelliler için çok önemli adımların son yıllarda atıldığını gözlemliyorum. Batman Engelliler Meclisi’nin alacağı her olumlu kararı destekleyeceğimi burada ifade etmek istiyorum. Bu konuda üzerime düşen sorumluluğu inşallah yerine getireceğim. Daha engelsiz bir Batman diyerek, Batman Engelliler Meclisi’ne iyi çalışmalar diliyorum.

Daha engelsiz bir dünya ve kent dileğimle engellilerimizden hayır dua talep ediyorum.