Geçtiğimiz yılın Haziran ayında Batman’a sığınan Suriyeli ağır hasta ve engelli mültecilerin dramlarına bu köşede dikkat çekmiştim. Çok zor durumdaki engelli sığınmacıların, mültecilerin durumlarına dikkat çekerken, bir amacım toplumda bir duyarlılık yaratmaktı.

Sonradan özellikle bazı hasta ve engelli mülteciler için Valimiz Sayın Ahmet Deniz’i de bilgilendirmiş ve yardımlarını istemiştim. Batman Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Sayın Valimiz, insani talebime duyarlılık göstermişti.

Özellikle MS hastası Sayın Meryem Hüseyin’in yurt dışında tedavisi için gerekenin yapılması için harekete de geçilecekti.

Valilik Basın Müdürü Sayın Süleyman Genç ve Göç İdaresi Müdürü Sayın Vahap Asma’nın gerekli girişimlerde bulunduklarını da biliyorum.

Ankara’dan bazı dönüşler oldu, MS hastası için ailesinden bilgiler de istendi. Resmi prosedürlerin gerektiği her adımın atıldığı belirtildi.

Özellikle MS hastası Meryem Hüseyin’in yurt dışına tedavisi için gerekli girişimlere rağmen maalesef hala sonuç alınamadı.

Hala kentimizde yaşama mücadelesi veren bu hastayı yurt dışına gönderemedik…

Nice engelli ve hasta Suriyeliler kentimizde yaşıyorlar. Ne yazık ki toplum olarak pek bunların farkında değiliz…

Toplumumuzun bu konuda bilgi sahibi olmadığı gerçeğine inanıyorum.

Kentimizin varoşlarında, kenar mahallelerin gecekondularında nice ağır hasta, nice engelli mülteci yaşama mücadelesi veriyor…

Keşke bilseydik ve görseydik…

Bu konuda bir duyarlılık oluşturmak için konumuzla ilgili olarak yaptığım değerlendirmeden bazı bilgileri yeniden kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum. Bir duyarlılık oluşması için üzerime düşeni yapmak istiyorum.

Evet, ‘Suriye’nin Kamişlo, Haseki, Halep, Şam başta olmak üzere pek çok yerleşim yerinden kaçarak kentimize sığınanların yaşam koşullarından söz etmeyeceğim…

Kentimize sığınan Suriyeli vatandaşlardan ‘ağır engelli’ hastaların durumuyla ilgili bir değerlendirme yapmak istiyorum. Zira perişan durumda, tedavi olmaları gereken çok ağır hastalar var…

Değerli Okurlar, kentimizde tahminime göre en üz üç bin dolayında Suriyeli aile yaşıyor.

(Kentimizdeki savaş mağdurlarının sıkıntılarının aşılması için yapılan bazı çalışmaların tanığıyım. Gıda ve nakdi yardımlar konusunda bazı olumlu gelişmeler var.) Ancak ağır engelli Suriyeli vatandaşlar için alanda ciddi bir çalışmaya tanık olmadım.

Bir ailede engelli fertlerin, bireylerin olması, başlı başına büyük sorundur. Bütün ailenin olumsuz şekilde etkilenmesi kaçınılmaz sonuçtur.

Mevcut iktidarın ülkemiz vatandaşı engellilere yönelik ‘evde bakım ve tedavi, engelli maaşı’ gibi sosyal çalışmalarını her zaman takdir etmiş biriyim. Son yıllarda bu konuda atılan olumlu adımlar sayesinde huzur evlerine düşen yaşlıların, hastaların sayısının azalması ve engellilerin sahiplenilmesi durumunun olduğuna inanıyorum.

İyi de Suriyeli engelliler, ağır hastalar için ne yapılıyor?

Kentimize sığınan Suriyeli savaş mağdurları, ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’ kapsamında birinci, ikinci ve üçüncü basamak tedavi hizmetlerinden yararlanıyorlar. Bildiğim kadarıyla ilaçları da ücretsiz.

Ancak ağır engellilerin sıkıntıları var. Ramazan ayının son günlerinde Suriyeli bazı engellilerin sıkıntılarını yerinde gözlemledim. Zira yaşama mücadelesi veren aileler gerçeğine tanık oldum…

MS HASTASININ DRAMI…

Batman Cumhuriyet Meydanına yakın Çarşı Mahallesi 703. sokak, no: 29’da ikamet eden 35 yaşındaki Meryem Hüseyin adlı MS (Multipl Sekleroz) hastası bir bayanın durumundan söz etmek istiyorum…

(Hastalık hakkında bilgi notu: Halk arasında MS hastalığı olarak bilinen Multiple Skleroz;hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Ataklar halinde görülen MS, erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülüyor. MS (Multipl Skleroz) hastalığı, santral sinir sisteminin yani beynin ve omuriliğin inflamatuar (yangısal) bir hastalığıdır. Özellikle santral sinir sistemindeki beyaz madde yapıları hastalanır.)

Dar sokaktaki harabeye benzer binanın ikinci katında durumu çok kötü olan bir hastanın yaşadığını duyduğumda bir MS hastası ile karşılaşacağımı beklemiyordum. Henüz 35 yaşında olan ve evlenmemiş bir genç kızın acı dramına tanık oldum…

Gazetemizin spor yazarı merhum Metin Kanağı hocayı da, genç yaşta bu hastalıktan kaybetmiştik. Bu genç Suriyeli hastanın acilen tedavi olması gerekiyor.

12 yıl önce Suriye’de MS teşhisi konulmuş ve ülkede tedavisinin yapılamayacağı konusunda rapor verilmiş Meryem Hüseyin, düzenli tedavi olamadığı için artık çok büyük acı çekerek, duvarlara tutunarak birkaç adım yürüyebiliyor.

Hastanın sağlık kurulu raporunu da gördüm. ‘Ağır engelli’ hanesinin karşısında ‘evet’ ifadesi vardı. Normalde bu vatandaşımız olsa engelli maaşı alacağı gibi, evde bakımdan da faydalanır, bakıcısına 860 TL ödenirdi. Bunlara bir maaş ödenmiyor.

Annesi hasta. Ailenin geçim derdi var. Bu hastanın göz göre göre acılar yaşayarak ölmesine seyirci kalınmamalıdır.

Hayat hikayesini dinlediğim Meryem Hüseyin’in yurt dışında tedaviye ihtiyacı var. Meryem kardeşimizin kardeşi Almanya’da. Ancak yurt dışına çıkışı için kendisine yardım edecek kimseler yok…

Bu ailelere ve engellileri olan tüm Suriyeli mağdurlara yardım elinin uzatılması gerektiğine inanıyorum.’

Evet, özellikle MS hastası için yeniden çağrıda bulunuyorum. Kentimizde bildiğim kadarıyla tek bir MS hastası var. Normal prosedür dışında, Valilik üzerinden Başbakanlık ve gerekirse Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimde bulunulmasını öneriyorum.

Ne olur en azından ağır hasta ve engelli Suriyelilerin dramlarına seyirci kalmayalım. Onların gözü yolumuzda. Empati yapalım lütfen…