10-16 Mayıs tarihleri ‘Engelli haftası’ diye bilinir.


Batman Engelliler Spor Kulübü Başkanı Nasreddin Kaya, Batman Çağdaş’a anlamlı bir mesaj bulundu;
 

“10-16 Mayıs tarihi sadece ‘engelliler haftası’ değildir. Engellilik kutlanmaz. Yapılan etkinlik ve söylemlerde engellileri zavallı ve yardıma muhtaç gösterilmesini, reklam malzemesi olarak kullanılmamasını temenni ediyor, sorunların çözümü için çalışılmasını, desteklerin lütuf olmadığı bir hak olduğunu, kanunların doğru ve tarafsız uygulanmasını istiyoruz…”
 

İşte engellilerden beklenen mesaj da bu…
Aslında engelleri aşmanın yolu da budur.
Dünya engelliler haftası, bir yazarın deyimiyle;

 

“21. Yüzyılın dünyasında bilgi ve uzay çağında olmamıza rağmen her konuyu bilen ve ahkam kesen yetkililerin genelinin gören gözleri bizlere gelince görmez olur, duyan kulakları duymaz olur” diyor.
 

Yıllardır engelsiz bir dünya için engelsiz bir Batman yaşatılması amacıyla engelli haklarıyla ilgili bazı engelli derneklerinin çabası görmezden gelinmez.
Batman genelinde 20 bin engelli var. Bu rakamın 15 bin 246’sı kent merkezinde.

 

Batman Engelliler Spor Kulübü Başkanı Nasreddin Kaya, sporla tanışan engellinin hayata bakış açısının değiştiğine dikkat çekiyor.
Spora başlayan bir engellinin ‘sonda’yı bıraktığının altını çizen Başkan Kaya, ailelerin özellikle spor konusunda engellilere her türlü desteği vermesinin gerektiğini söylüyor;
“Keşke engellilerin yüzde 1’i sporla uğraşabilse...”

 

Birkaç yıl öncesinde kurdukları basketbol tekerlekli sandalye takımındaki 20 sporcunun başarısına değinmeden edemiyor Başkan Kaya;
“Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden Tüpraş Batman Rafinerisi yöneticileri, sağ olsunlar, var olsunlar; bizim yanımızda oldular. Sembolik de olsa verdikleri desteğe teşekkür ediyoruz. Projelerimiz ortada. Daha önce de SODES’le yaptığımız bir projeyi hayata geçirdik. Ancak yalnız olduğumuz için maalesef istediğimiz yerde de değiliz…”

 

İşte bir engelli spor kulübünün nasıl engelleri aştığının öyküsü.
 

İstenilince de çok şey oluyor. Yeter ki engellilere bir şans verilsin.
 

Başkan Kaya’nın özetlediği gibi “Engellilik kutlanmaz. 10-16 Mayıs tarihleri arası sadece Engelliler haftası değil, hayata tutunabilmektir...”