31 Mart Salı günü saat 10:36 itibariyle Türkiye’nin elektrik dağıtım sisteminde çökme yaşandı ve Türkiye karanlığa gömüldü. Bir iki yerleşim yeri dışındaki bütün ülke elektriksiz kaldı.
Dünyanın önemli haber ajansları son dakika gelişmesi olarak haberi okurlarına şöyle geçtiler;
AFP haber ajansı: "Büyük çaptaki elektrik kesintisi, Türkiye'nin büyük bölümünde kaosa yol açtı; İstanbul ve Başkent Ankara'da metrolar durdu"
Associated Press: "Yetkililer, Türkiye'nin elektrik iletim hattında yaşanan bir sorunun, İstanbul ve Başkent Ankara dahil bazı şehirlerde elektrik kesintisine neden olduğunu söylüyor" 
Reuters: 'Mega kent İstanbul'da hayat durma noktasına geldi'
 Bu durum karşısında devlet yetkilileri de açıklamada bulundular elbet. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız elektrik kesintileri ile ilgili; şebeke diye adlandırılan sistemde çökme meydana geldiğini belirterek, yaşanan kesintilerin kaynağının operasyonel hata mı yoksa bir siber saldırı mı bunu araştırdıklarını söyledi.
Elektrik kesintileri ile ilgili yaptığı açıklamada; ''Şebeke dediğimiz sistemde çökme meydana geldi. Bu bizim istemediğimiz sevmediğimiz olay” dedi.'
Ankara Gölbaşı'nda bir kriz merkezi olduğunu ve tüm gelişmelerin buradan an be an takip edildiğini de söyleyen Yıldız, ''Bir an önce bu sistemi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Çok uzun sürmeden bunu gerçekleştirmemiz ve bundan kurtulmamız lazım.'' diye konuştu.
Konuya bir de başbakan sayın Ahmet Davutoğlu da bir açıklama ile katıldı. “Enerji Bakanlığı’nda kriz masası kuruldu. İletim hatlarında sorun olduğunu düşünüyoruz. Her türlü ihtimali araştırıyoruz. Terör saldırısı olabilir mi, onu da araştırıyoruz o yönde araştırmalarımız var. Her türlü ihtimali araştırıyoruz” diyerek.
Yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili olarak akşam saat 17’00’ye kadar hiçbir yetkili net bir açıklama ve izah getiremedi.
KEDİDİR KEDİ!
Türkiye’de neredeyse yaşamı durduran, üretimi engelleyen, ulaşımı aksatan başta hastaneler olmak üzere bir çok yerde ciddi sıkıntılar yaşatan bu kesintinin nedeninin bilinmemesi elbette düşündürücü bir durumdur.
Ama vatandaş durumdan vazife çıkararak yine yorumunu yaptı “kedidir kedi!” diyerek. Hatırlanırsa bu tanımlama geçen yerel seçimler sonucunda sandıkların açılmaya başladığı saatlerde elektrik kesintisi olunca yetkililer trafoya kedi girdiğini belirterek kesintinin bundan kaynaklandığını söylemişlerdi. Vatandaş ise açıklamaya tepkisini şimdiki duruma uyarlamayı tercih ediyor.
İYİ BİR DERS OLDU
Bu durumun yaşattığı sıkıntıyla birlikte milyarlarca liralık zarara neden olduğunu her halde söylemeye gerek yok. Çünkü ülkemizde bir günlük iş kaybı yaşandı ve üretim yapılamadı. Bu da büyük zarar demek ama bu maddi zarardan çok yaşadığımız bir de manevi zarar var. Eğer Türkiye cumhuriyeti devleti ülke genelini etkileyen bir arızadan dolayı elektriksiz kalıyorsa ve bunun nedenini saatler süren çalışmalardan sonda bile açıklayamıyorsa durumu ciddi ciddi düşünmek gerekiyor.
“Büyükler bir musibet bin nasihatten daha iyidir” demişlerdi değil m?
Alın size duruma bire bir uyan bir olay.
Ülkemiz savaşta değil.
Herhangi bir ülkenin saldırısına uğramış değiliz.
Yaşam güllük gülistanlık sürerken her tarafta birden elektrikler kesiliyor ve biz nedeni bile belirleyemiyoruz?
Allah korusun bir saldırıya uğramış olsaydık acaba durum ne olurdu?
Her ne kadar olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalmış olsak da aslında bu elektrik kesintisi herkesi özellikle bu iş ile ilgilenen yetkili ve etkili kişiler için iyi bir ders olmuştur.
Düz ovada giderken tökezleyen bir elektrik sistemine sahip olanların tamamen karanlıkta kalmamaları için akıllarını başlarına toplamaları için iyi bir deneyim oldu diye biliriz.
Tabi sözümüz anlayana!