İlimizde son bir kaç yıl içinde yaşananlar ile doğru orantılı olarak ticaret konusunda belirgin sorunlar yaşıyoruz. 
*
İlimizin tüm esnafı yaşanan sıkıntıların halkın alış verişini direk etkilendiğini belirtiyor. Marka ürünlerin satıldığı Turgut Özal bulvarındaki esnafın şikayetine artı olarak satışlarını yaptıkları mağazaların kiralık olmasıdır. Söz konusu dükkanların aylık kiraları dudak uçuklatacak kadar yüksektir. 
*
Ticaretin durma noktasına geldiği bugünlerde günü ‘siftah’sız kapatan esnaf durumun düzeleceği umuduyla zarar etse de mekanını açık tutuyor. Bir çok esnaf işyerini kapatmak zorunda kaldı.
*
Caddedeki kalabalığı yorumlayan esnaf;  "Vatandaş alış veriş yapmak amacı ile caddeye gelmiyor. Sadece vitrinlere bakarak zaman geçiriyor" yanıtını veriyor.
*
Gülistan caddesindeki esnafın da şikayeti bundan farklı değil. Bir çok insanın ziyaret ettiği cadde de yapılan ticaret tatminkar olarak ifade edilmiyor.
*
Şehrimizde bunlar yaşanırken, ülkede durum farklı mı?
*
Sanmam !
*
Vatandaş önünü göremediği sürece kazandığı parasını zorunlu ihtiyaçları dışında harcamaz. Bu da ticaretin azalmasına veya bitmesine neden olur.
*
Kaos ortamı ticaretin durmasına neden olur. Ticaret istikrarlı ortamları sever. 
********
İnsanlarımız şehrimizin süpermarketlerinden alış veriş yapmaktan hoşlanıyor. Bazı hemşehrilerimiz bununla da yetinmeyerek çevredeki illere giderek oradan alış veriş yapıyorlar.
*
Mesele kişinin tercihidir, kimse şahsı bu konuda sorgulayamaz. 
*
Ancak !
*
Bir çoğumuzun arkadaşı yakını veya akrabası olan esnaflar, bu sıkıntıyı yaşarken ; ihtiyaçlarını bu mağazalardan karşılayabileceği halde yakın illere gidip alış-veriş yapmak doğru mudur?
*
Çoğumuz oturduğumuz mahalledeki kasap, manav ve bakkalın kapısından geçerken selam veririz. Vaktimiz olduğunda oturup sohbet ederiz. Konu alışverişe geldiği zaman onları unuturuz.
*
Neden ?
*
Alacağımız ürünler mahalle esnafın da yoksa amenna. Var olan malzemeyi bakkal yerine bir süper marketten almayı doğru bulmuyorum. 
*
"Birileri beni süper markette alışverişte görsün" düşüncesi ile bunlar yapılıyorsa yanlıştır.
*
Benim alış veriş tercihimi mahalle bakkalından yapmamdaki neden müşterisine karşı her türlü kolaylığı sağlamasıdır. Nakitte sıkıştığınız zaman sizi idare edebileceği süre kadar desteklemesi bile benim için yeterlidir. 
*
Peşin aldığı her ürünü veresiye olarak müşterisine vererek, fedakarlıkta bulunan mahalle esnafı insani ilişkilerin simgesidir.
Karşınızdaki sizi sadece para olarak görmemektedir. Duygu ve anlayışı olan biri karşınızdadır. 
*
Toptancılar ve bazı ünlü meşrubat firmaları, süper marketlere verdiği ürünlerin ödeme şartlarındaki kolaylığı; mahalledeki esnaflara uygulanmaz. 
*
Günün geç saatlerine kadar açık kalmakla süper marketler; akşam işyerini erken kapatmak zorunda kalan esnafın yeterince kazanmasına engel olurlar. 
*
Süper marketlerde yapılan alışverişlerin çoğu keş (peşin) para veya kredi kartı ile yapılmaktadır. Vadesi gelen alışveriş ödemelerini zamanında yapamadığınız taktirde faizini ödemek zorundasınız.
*
Sizin anlayacağınız; duygusallığı bitiren bir uygulama olması sebebi ile süper marketleri zorunlu olmadıkça tercih etmiyorum.
*
“Oturduğu binada karşı komşumu tanımıyorum” serzenişinde bulunan kaç kişi var? Sabah işe giderken, kaç kişi yolda karşılaştığı insana selam veriyor? Bakkala giderken somurtarak bir şeyler alan insanların sayısını bilen var mı?
*
Böylesi uygulamalar sonrasında insanlar yabancılaşma alışkanlığını yaşamlarına aldıklarının farkında bile olmuyorlar.  
*
Daha sonra ise "eskiden öyle miydi ?" diyerek şikayete ediyorlar.