Bir süre önce Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlar Batman açısından geçen yıl olduğu gibi yine iç açıcı değildi, aksine daha da kötü bir tablo oluştu.

Genç nüfusu ve potansiyeli değerlendirildiğinde LGS’de 81 il arasında Batman’ın 72. Sırada yer alması oldukça üzücü ve bir o kadar da üzerinde durulması gereken bir konu.

Verileri analiz ettiğinizde sınavda öğrencilere yöneltilen 90 sorudan sadece 27.2’sine doğru yanıt verilmiş…

Dijital çağı doruklarına dek yaşadığımız ve devletin eğitim için ciddi imkanları seferber ettiği bir dönemde Batman’ın orta öğretimde bu denli dibe vurması geçiştirilecek bir durum değil.

Eğitimdeki bu başarısızlık, sosyal medyada da gündem oluşturdu. Birçok sosyal medya kullanıcısı, Batman’ın eğitimde plakasına kadar gerilemesini ironi dille eleştirdi. Eleştiride bulunanlardan bir isim de sivil toplum kuruluşlarında aktif görev yapan ve toplumsal olaylara duyarlılığıyla bilinen avukat Adile Gürbüz’dü. Batman’ın eğitimdeki başarısızlığına içerlenen Gürbüz’ün; “Batman başarı abidesi mübarek (!) Kimse de üstüne alınmaz, hep çalışmayan öğrenciler…” paylaşımı yerindeydi…

Bu sütunlardan bir kez de biz seslenelim; sahi eğitimin başındaki isimler, bu tablo karşısında ne düşünüyorsunuz? Bunca imkana rağmen 10 Bini aşkın öğrencinin 90 sorudan sadece 27’sini cevaplayabilmesinin nedeni ne? Yıllardır başında bulunduğunuz eğitimi hangi yöntemlerle toparlayacaksınız? - Tek sorumlu, gerçekten de yine çalışmayan öğrenciler mi? - Gözlerin çevrildiği Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerinin özeleştiri yapması gerekmez mi? Bu soruların cevabını merak ediyoruz…

Bu tabloda özel eğitim kurumlarına da parantez açmadan olmaz.

İlimizdeki özel eğitim kurumlarının (birkaçı hariç) başarısı sadece kavramlarda kalıyor... 10-20 Bin TL arasında kayıt ücretinin alındığı özel eğitim kurumlarının LGS’deki başarısını da göremedik. Potansiyeli zaten yüksek olan öğrenciler üzerinden algı oluşturup, ‘birinciyiz, başarılıyız’ duyurularınız artık inandırıcı gelmiyor. Derece yapan öğrenci sayısının 3 katı kadar sınavda dibe vuran öğrenciler gerçeğini toplum gayet iyi görüyor.

Devletten ciddi teşvikler alıp, eğitim sektöründe bu denli dibe vurmak düşündürücü. Üzülerek belirtmeliyim ki Batman’da özel eğitim kurumlarının sadece ‘mekan’, ‘modern bina’ sattığı, eğitimde ise gerisin geriye gittiği acı bir gerçek…

Özetle; eğitimde iyi gitmiyoruz.

Böylesi genç nüfusa sahip bir il’de potansiyelin harcanmasının önüne geçilmesi gerek. Batman özelinde eğitimde istenilen noktalara gelinmesi için yeni bir yol haritası çizmek şart. Bu bağlamda neredeyse katıldığı tüm toplantılarda eğitimin, yetişmiş insan gücünün önemine vurgu yapan Vali Hulusi Şahin’in başarısızlığa seyirci kalmayacağına inanıyoruz.

***

BATMANLILIK BİLİNCİ
Batman’ın sorunlarını sürekli gündeme taşıyoruz… Mevcut sorunların çözümünde ağır aksak gidilmesi, petrol şehrinde yaşayanlara ‘Sahipsiz il’ yorumunu yaptırıyor.

Evet; eğitimde, sağlıkta, istihdamda ve diğer alanlarda birçok il’in gerisinde kaldığımız bir gerçek, fakat yaşadığımız şehirde dinamikleri harekete geçirecek yöntemleri uygulamadan, sadece kuru kuruya eleştirmek ve çözüm yollarında rol almamak tezatlık oluşturmaz mı?

İşte tam da burada memleket bilinci/memleket sevgisi devreye giriyor…

Geçtiğimiz günlerde Vali Hulusi Şahin, Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’ni ziyaret etmişti. Sohbette bir ara konu ‘lobicilik’ ve ‘memleket bilinci’ne geldi. Yaklaşık 8 aydır Batman’da görev yapan Vali Şahin de kentte memleket bilicinin oturmadığına dikkat çekiyordu ve anlamlı mesajlar veriyordu; “Batman’ın potansiyeli çok yüksek. Hızla gelişen ve dinamik bir şehir. Fakat böylesi şehirlerde ne yazık ki memleketi sahiplenmek, o bilince sahip olmak biraz aksak kalıyor. Mesela bir Bitlisli, bir Trabzonlu’nun veya bir Siirtli’nin yanında memleketini eleştirdiğinizde hemen tepki alırsınız. Evet sorunlarımız var ama bunları memleket sevgisiyle aşabiliriz. Batman’ı her yönüyle benimsemek gerek…”

Vali Şahin’in tespiti oldukça yerinde. Batman sokaklarına çıktığınızda her hangi bir vatandaşa ‘nerelisin?’ diye soru yönelttiğinizde “Beşiriliyim”, “Gercüşlüyüm”, “Sasonluyum” veya “Kozlukluyum” diye yanıt alıyorsunuz. Bu manidar cevap bile memleket bilincinde nerede olduğumuzun ıspatı gibi. Bu cevaptan yola çıkarak, Batmanlılık bilincini oturtmamız gerek.

Esen kalın.