** TED Batman Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özkan: “Eğitim felsefemiz, çocuklarımızın mutluluğudur. Çünkü mutlu çocuklar öğrenir. Öğrencilerin bireysel başarıları elbette önemli ama genel başarı oranları daha gerçekçidir” diyor…

TED BATMAN 30. YILINDA
90 Yıllık Türkiye Eğitim Derneği’nin (TED) Batman’daki eğitim yuvası, 30 yıldır petrolkentinin eğitimine yön veriyor.  Uzun yıllar Türkiye Petrolleri kampüsünde kaldıktan sonra, üç yıldır bağımsız modern binasında hizmet veren TED Batman, akademik başarının yanı sıra sosyal aktivitelerle de ön plana çıkıyor. 60 Bin ortaokulun katıldığı ‘Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye’de ilk 8’e kalan TED ekibinin bu başarısı dramaya, müziğe ve birçok alana daha da yansımış. Bu yıl liseden ilk kez mezun verecek TED’in lise öğrencilerinden 4’ü de Türkiye derecesine imza atmış. Kurumun 30. Yılı nedeniyle de önümüzdeki aylarda büyük bir şenlik düzenlenecek. TED Batman Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özkan’la eğitim üzerine konuştuk.

“ÖĞRENCİLERİ, TEST VE TOST
ARASINA SIKIŞTIRMIYORUZ”
‘Mutlu çocuk öğrenir’ şiarıyla kadrolarının öğrencileri eğittiklerini belirten TED Batman Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özkan: “30 Yıldır Batman’da faaliyetleri olan büyük bir kurumuz. Türkiye Eğitim Derneği’nin misyonu ve vizyonu ortada. Bizim için önemli olan öğrencilerin mutluluğudur. Çünkü mutlu olan öğrenci öğrenir. TED’te okuyan bir öğrencinin zaten Matematiği, Türkçesi ve diğer dersleri iyi olmak zorundadır. Bu nedenledir ki ‘okul kabul sınavı’nda yüzde 60’ı yakalamayan öğrencileri bünyemize katmıyoruz. Bu, TED Kolejleri’nin en önemli kriterlerinden biridir. Akademik başarı kadar öğrencilerin sosyalitesi de önemlidir. Biz öğrencileri test ve tost arasına sıkıştırmıyoruz” diyor.

“SOSYAL ZEKA ÖNDE…”
Özkan, anlatmaya devam ediyor: “Doktor olacak öğrencimiz aynı zamanda bir müzik enstürmanı çalsın istiyoruz, avukat olacak öğrencimiz bir spor dalıyla da ilgilensin istiyoruz. Günümüzde artık sosyal zeka, akademik zekanın önünde. Öğrencilerimiz haftada 10 saat İngilizce ders görüyor. Öğretmenlerimizden 3’ü yabancı. Kurumuzdan mezun olan bir öğrenci muhakkak İngilizce’de iyi bir seviyeye geliyor. Öğrencilerimizin sosyal başarıları ülke çapına ulaştı. Basket takımımız 60 bin ortaokulun katıldığı şampiyonada ilk 8’e kaldı. Drama ekibimiz bölge 3.’sü oldu. Fizy müzik yarışmasında öğrencilerimiz Batman’ temsil etti. Özgüveni yüksek, empati kuran, farklılıklara saygılı, çevreye duyarlı, ahlaki değerlere sahip ve her alanda geleceğin lider vatandaşlarını yetiştirmeyi hedefliyoruz.”

“EMEK VERMEDİĞİMİZ ÖĞRENCİ
ÜZERİNDE SÖZ SAHİBİ DEĞİLİZ”
Bu yıl ilk kez liseden mezun vereceklerini de kaydeden TED Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Özkan: “41 Öğrencimiz YGS’ye katılım sağladı. Bu öğrencilerimizden 4’ü Türkiye derecesi yaptı. Ancak bizim için önemli olan öğrencilerimizin sınavlardaki genel başarısıdır. TEOG sınavlarında Türkiye’de her yıl şampiyon çıkaran bir kurumuz. Dediğim gibi bireysel başarıyı önemsiyoruz ama önemli olan genel başarı. Eğer kurumunuzda sınava giren öğrencilerden biri bile baraj altında kalıyorsa orada sorun var demektir. Ayrıca başka bir prensibimize daha dikkat çekmek istiyoruz. Lisemize son yılında gelen öğrencileri kabul edemiyoruz. Başarısı ne olursa olsun bu durum aynı. Emek vermediğimiz öğrencinin ne başarısını ne de başarısızlığını kabulleniyoruz. Bu durum etik olmadığından böyle bir prensimiz var. Emek vermediğimiz öğrenci üzerinde söz sahibi değiliz” dedi.

ÇİFTE DİPLOMA FIRSATI
Özkan, önümüzdeki yıl hayata geçirecekleri bir projeye de dikkat çekiyor. Lise öğrencilerine Kanada’da eğitim fırsatı tanıdıklarına işaret eden TED Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Özkan, şöyle devam etti: “Belirli bir başarı çıtasını yakalayan öğrencilerimiz eğitim-öğretim yıllarının son bir yılını Kanada’da tamamladıktan sonra hem Türkiye’deki okullarından hem de Kanada’daki okuldan çifte diploma alabiliyor. Böylece Kanada diplomasını alan bir öğrenci oradaki üniversitelere de başvuru yapabiliyor.”

34 ÖĞRENCİYE BURS
Türk Eğitim Derneği’nin misyonuna da değinen Özkan, okullarında 34 öğrenciye burs imkanı tanındığını söyledi. Özkan: “Derneğimiz, öncelikle köklü bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden beri eğitim alanında faaliyet göstermekte olup, aynı zamanda yeterli maddi olanağa sahip olmayan ahlaklı, anlayışlı ve çalışkan çocukların eğitimlerini desteklemekte ve Türk eğitim hayatına maddi ve bilimsel katkılar sağlamaktadır. TED, eğitimde fırsat eşitliği sunuyor. Başarılı ve dar gelirli olan öğrencilere eğitim hayatları tamamlanana kadar katkı sunuluyor. Batman’da da 34 öğrencimiz burstan faydalanıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK 8’E GİREN TAKIM
Batman Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Okul sporları’ kapsamında düzenlenen minikler Basketbol Şampiyonasında İl, grup ve yarı finallerde büyük başarı gösteren Batman TED Koleji takımı, Türkiye’de ilk 8 takım arasına girmeyi başardı.TED Koleji’nin minik basketbol takımı 19-23 Nisan tarihleri arasında Manisa’da yapılacak Türkiye Şampiyonası’na katılım sağlayacak.

TÜBİTAK’TA TED FARKI
TED Batman Koleji öğrencileri, Van’da düzenlenen TÜBİTAK projelerinde de farkındalık yarattı. Yarıştırmaya fizik, kimya ve biyoloji dallarında katılan öğrenciler, bölge finallerine katılmaya hak kazandı.

DRAMADA BÖLGE ÜÇÜNCÜSÜ
‘Gençlik Merkezleri Arası Drama yarışması’nda il birincisi olan TED Batman Koleji, finallerin yapıldığı Gaziantep’te de başarıya imza attı. TED Koleji öğrencileri, Güneydoğu Anadolu Bölge 3.sü oldu. Öğrenciler, Rehber Drama öğretmeni tarafından yazılıp yönetilen “Her şey zamanında” eseriyle dereceye girdi.

MÜZİK YARIŞMASINDA
BATMAN’I TEMSİL ETTİLER
TED Batman Koleji öğrencileri, fizy 20. Liselerarası Müzik Yarışması’nda Batman’ı temsil etti. Ankara elemelerine katılan TED Batman Koleji öğrencileri, Bon Jovi’den You Give Love a Bad Name şarkısını seslendirdi.

Editör: TE Bilişim