** Eğitim-Sen Batman Şubesi, eğitim-öğretim yılının ilk devresini değerlendirdi. Açıklamada, bölge illerinde yaşanan sokağa çıkma yasakları ve çatışmalı süreç nedeniyle eğitim hakkına büyük darbe indirildiğine dikkat çekildi.

EĞİTİM-SEN’İN RAPORU
2015-2016 Eğitim-öğretim yılının ilk devresinin kapanmasıyla Eğitim-Sen Batman Şubesi raporunu kamuoyu ile paylaştı. Sendikanın yazılı açıklamasında; “2015-2016 eğitim-öğretim yılının birinci yarısını geçmiş yıllardan ayıran en önemli farklardan birisi, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenlerin “hizmet içi eğitim” bahanesiyle öğrencilerinden ve okullarından ayrılmak zorunda bırakılması olmuştur. MEB, Cizre ve Silopi’de “askeri operasyon yapılacağı” gerekçesiyle eğitim öğretim kurumları olan okullar ve yurtların boşaltılmasını sağlamış, ardından bölge illerinde uzun süreli “sokağa çıkma yasağı” ilan edilmesi nedeniyle eğitim-öğretim fiilen durdurulmuştur. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 6. Maddesi her çocuğun yaşama hakkına sahip olduğunu ve devletin çocuğun yaşamını ve gelişimini güvence altına almakla yükümlü olduğunu belirtmesine rağmen, eğitim öğretimin birinci yarıyılı eğitimdeki büyük kaybın yanı sıra çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı dönem olarak tarihe geçmiştir” ifadelerine yer verildi.

80 BİN ÖĞRENCİ, 3 BİN ÖĞRETMEN ETKİLENDİ
Açıklamanın devamında şöyle denildi; “Sokağa çıkma yasakları kapsamında Cizre’de 104 okulda öğrenim gören 41.127 öğrenci, Silopi’de ise 68 okulda öğrenim gören 39.128 öğrenci olmak üzere toplam 80.255 öğrenci ve 2.991 öğretmen bu süreçten olumsuz etkilenmiştir. MEB her ne kadar ‘telafi eğitimi yapılacak’ iddiasında bulunsa da, öğrenci ve öğretmenlerin bu süreçte yaşadıkları ‘travma’ ve ‘endişe’lerin telafi edilebilmesinin hiç de kolay olmadığı açıktır. Aylardır bölgede fiilen olağanüstü hal (OHAL) koşullarının yaşanması, eğitim öğretimi durma noktasına getirmiş, başta çocuklar ve öğretmenleri olmak üzere, sivil halkın can ve mal güvenliği daha önce hiç olmadığı kadar büyük tehditlerle ve tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır.”

“SORUŞTURMA, GÖZALTI VE CEZALAR HIZ KESMEDİ”
Üyelerine yönelik soruşturma, gözaltı ve cezaların hız kesmediğine de dikkat çeken Eğitim-Sen yöneticileri; “Okullarda ve üniversitelerde Eğitim Sen üyelerine yönelik olarak başlatılan soruşturma, sürgün, baskı ve cezaların en yoğun olduğu dönemlerden birisi yaşanmaktadır. Cizre ve Silopi’de Öğrencilerimizin eğitim hakkı ve can güvenliğinin sağlanması, savaşın değil, barışın savunulması amacıyla 29 Aralık’ta ‘hizmet üretiminden gelen gücün kullanılması’ eylemine katılan öğretmenlere, ilginç bir şekilde ‘eğitim hakkını engellemek’ suçundan soruşturmalar açılmıştır. MEB’in aldığı kararla öğrencilerin eğitim hakkını elinden alırken, öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkı için eylem yapanlar hakkında soruşturma açması utanç vericidir. Son olarak önemli bir bölümünü sendikamız üyelerinin oluşturduğu ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ne yönelik linç kampanyası, hukuksuz bir şekilde gerçekleştirilen soruşturma ve gözaltılar ülkede eğitime, eğitim ve bilim emekçilerine ne kadar değer verildiğini göstermesi açısından ibret vericidir. İktidarın bu zihniyetinin ne bu ülkeye, ne de eğitime herhangi bir katkısının olması mümkün değildir.”

Editör: TE Bilişim