Toplumun değişik kesimlerinin sorunlarına sadece belli günlerde duyarlı olan birisi değilim. Yılın 365 gününde doğayı, çevreyi, insan haklarını savunmayı ibadet bilirim.

Hak savunuculuğu günlerle sınırlanmaz.

Sadece Anneler Gününde annelerin, öğretmenler gününde öğretmenlerin, polis gününde polislerin, 8 Mart’ta kadınların, 10 Aralık’ta insan haklarının, 5 Haziran’da çevrenin vs hatırlanmasının yanlışlığına inanırım.

Ancak özel günler geldiğinde de toplumsal duyarlılığın, bilincin artmasına vesile olur düşüncesiyle de özel değerlendirmeler yaparım.

3 Aralık Dünya Engelliler Günüdür. Dünya nüfusunun yüzde 12’sinin engellilerden oluştuğu ve sağlıklı yaşayan herkesin birer engelli adayı olduğu gerçeği açık olmasına karşın, bu konuda toplumsal bir duyarlılığın henüz gelişmediğini görüyorum.

Evet, engelliler konusunda eskiye nazaran bir duyarlılık var, dünya genelinde bir uyanış da söz konusu. Ama bunun yetersizliği de ortadadır.

**

**

KİMSEYE MUHTAÇ EDİLMEMELİDİRLER…

Her zaman ifade ettiğim gerçekliğe vurgu yapayım; engelliler, toplumun şefkat ve merhametine, yardımlarına değil, belki duyarlılıklarına muhtaçtırlar…

Ülkemizde milyonlarca engelli bulunuyor ve her gün kervanlarına yenileri ekleniyor. Hal böyle iken toplumumuzun hala engelliler konusunda gaflet uykusundan uyanmaması oldukça üzücü bir durumdur…

Batman’da yaklaşık 40 bin engelli vatandaşımızın olduğunu tahmin ediyorum. Nüfusumuz henüz 250 bin civarında iken yaklaşık 30 bin engelli vatandaşımız olduğundan söz edilmişti.

40 bin engelli insanımıza hayatı daha da kolaylaştırmanın çabası içinde olmalıyız. Ancak ülkenin tüm engellileri için bir kıstas olmalıdır.

Bu konuda en önemli görev kurum ve kuruluşlara düşüyor. En önemli görev engellilerin temel haklarının güvencede olması, normal bir yaşam sürebilmeleri için sadaka ve yardımlar yerine kendilerine kimseye muhtaç olmayacak düzeyde maaş bağlanması için devlet kurumlarına düşer…

Devletin engellilerini kimseye muhtaç etmeyecek maddi güç ve gelire sahip olduğuna inanıyorum.

Devlet zirvesinin üst düzeydeki lüks ve şatafatı için bütçe sağlanabiliyorsa, engelliler için de gereken kaynak kesinlikle rahatlıkla bulunabilir.

**

**

Engellilerin bir kısmı zaten emekleriyle zaten kamu hizmetinde bulunuyorlar.

Son yıllarda olumlu bazı adımlar atılmış, çalışabilecek engelliler istihdam yoluna gidilmiştir.

Kamunun değişik iş kollarında hizmet üreterek geçimlerini sağlayan engellilerimiz bulunmaktadır.

Kimseye muhtaç edilmeyecek maaş bağlanması gerektiğinden söz ettiğim engelliler, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak olanlardır.

Engellilerin sosyal güvencelerinin olması yeterli değildir. Evde bakım ve bakıcılara verilen maaş düzenlemesi son derece olumlu bulduğum sosyal adımlardır. Ancak verilen maaşların artırılması gerektiğine inanıyorum.

Bu konuda engelli raporlarında sıkıntılar dikkat çekmektedir.

Kendilerine bakamayan, bakımları, temizlikleri aile fertlerince yapılan nice engellilere ‘Ağır Engelli’ raporunde ‘evet’ ifadesi kullanılmamaktadır. Bu konuda birkaç kez belgelerimi de açıklayarak yazılar yazdım. Ülke genelinde bu konuda ciddi mağduriyetler yaşayan engelliler olduğunu hatırlatmak isterim.

**

**

Yine engellilere hayatı kolaylaştıracak kamu kurumlarından birisi de Belediyelerdir. Kanun ve mevzuatlarda engellilerin hukukları açıkça belirtilmiş ve belediyelere, ilgili kurumlara görev verilmiştir.

Kamu binalarının engelli asansörleri, kaldırımların engelliler gözetilerek düzenlenmesi, engelli rampaları, trafik ışıklarındaki sesli uyarılara kadar her konuda uyulması gereken mevzuatlar vardır.

Engellilerimizin örgütlülüğünü savunan biriyim ve geçmişte bu konuda emeklerim olmuştur. Batman’daki STK’lar arasında engellilere olumlu bir bakış açısı vardır. Geçmiş yıllarda Batman Kent Konseyi’nin ‘Engelliler Meclisi’ bulunuyor, tüm engelli dernekleri orada temsil ediliyordu.

Batman Kent Konseyi’mizin yeniden aktif olması için de duyarlı STK temsilcilerinin çalışmaları var. Sayın Valimizin de, daha güzel ve yaşanabilir bir kent için Batman Kent Konseyi’nin yeniden aktifleştirilmesine olumlu baktığını ve gereken katkıyı vereceğini de bu arada hatırlatayım.

Sonuç olarak diyorum ki; toplumumuzun engellilik konusunda aydınlanmaya ve bilinçlenmeye ihtiyacı var. Bu bilinç arttıkça yaşam engelliler için daha da kolaylaşacaktır. Daha engelsiz bir yaşam dileğimle…