Geçtiğimiz Cumartesi günü, daha yaşanabilir bir Batman için önemli ve anlamlı bir gündü. Daha temiz bir kent isteyen onlarca duyarlı insanımız, 21 Eylül 2019 Cumartesi günü Batman Park önünde bir araya gelerek anlamlı bir etkinliğe imza attılar.

Neden mi söz ediyorum?

21 Eylül’de bu kentin güzel yarınları için karınca kararınca çabalayan bazı sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerinin buluşması vardı.

Son yıllarda adı duyulan ‘Let’s Do It! Foundation’ (Haydi Yapalım) adlı bir çevre hareketinin Batman temsilcisinin girişimlerine olumlu yanıtlar veren duyarlı insanlarımız, Batman kamuoyuna anlamlı bir mesaj verdiler.

Söz konusu oluşumun Batman Temsilcisi Sayın Mehmet Süheyp Aydın, bir süre önce üç dönem Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanlığını yürüten, halen Batman Belediye Çevre ve Kontrol Müdürü olarak görev yapan Sayın Recep Kavuş’la görüşerek desteğini istemişti.

21 Eylül Dünya Temizlik Günü olduğundan, Batman’da da anlamlı bir temizlik kampanyası amaçlanıyordu.

**

**

DUYARLI İNSANLARDAN ANLAMLI MESAJLAR…

21 Eylül’ün Dünya Temizlik Günü olarak kutlanmasının çok uzun bir mazisi yok. Mehmet Süheyp Aydın’ın amacı kentte temizlik açısından bir farkındalık oluşturmaktı.

Bu yeni oluşumun bir kitlesi yok, haliyle Belediyeden ve kentteki çevreye duyarlı sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerinden destek isteyen Süheyp Aydın’ı yalnız bırakmamıştık. Aydın, benden de destek istemişti. Hayırlı her çalışmayı, kampanyayı desteklemeyi görev bildiğimden kendilerine mensubu bulunduğum çevre örgütü olarak destek verdik.

Batman Park önünde bir araya gelip Esentepe’de duyarlılık geliştirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla temizlik yapacaktık.

Belediye’nin iki Başkan Yardımcısı Sayın Ercan Astan ve Mehmet Salih Çetinkaya da temizlik kampanyasına katılım sağladılar.

Kentteki diğer STK ve demokratik kitle örgütlerini de tanıyalım: Belediye Çevre Koruma ve Temizlik Ekipleri, Batman Barosu, BATSO, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman Okusun Platformu, Bir Kalp Bin Umut Platformu, Genç Tema, İluh Bisiklet Derneği, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Batman Sonsöz Gazetesi.

Esentepe’ye dağılan gönüllüler bir iki saat zarfında yaklaşık bir kamyonet çöp topladılar. Toplanan çöpler Esentepe arkasındaki bir alanda toplandı.

Duyarlı kuruluşlar topluma anlamlı bir mesaj verdiler. Amaçlarının çöp toplamak olmadığı, esas hedefin çevreyi kirletmemek olduğu açıklandı.

Daha sonra topluca Baroya geçildi.

Batman Barosu çok amaçlı salonlarından birisinde genel bir değerlendirme yapıldı, çeşitli konuşmalar, soru-cevap fasılları ardından dağıldılar.

LET’S DO IT NEDİR?

Değerli Okurlar, dünyada 160 ülkede, ülkemizde ise bildiğim kadarıyla 81 ilde eş zamanlı olarak kampanya yürüten bu hareket hakkında biraz bilgi sunmak istiyorum:

“21 Eylül Dünya Temizlik Günü, Dünya genelinde Let’s Do It! Foundation tarafından organize edilen, Türkiye’de Sivil Yaşam Derneği koordinatörlüğünde gerçekleştirilen; doğaya atılmış çöpleri temizlemek ve çevre kirliliği hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl düzenlenen bir çevre temizliği etkinliğidir.

Haydi Yapalım (Let’s Do It) Hareketi 2008 yılında Estonya’da başladı. Kuruluş, bir günde bütün Dünya’yı temizlemeyi amaçlıyor.

Estonya'da 'Let’s Do It' adlı örgütün 10 sene önce başlattığı ulusal çaptaki bir günlük temizleme gününde ülke nüfusunun yüzde 4'ü bir araya geldi. Bir günde yaklaşık 10 bin ton çöp toplandı. Kampanya daha sonra sivil toplum örgütlerinin katılımıyla çığ gibi büyüdü. 2012 yılında bu hareket vesilesiyle 250 bini aşkın Slovenyalı sokaklara dökülerek dev bir temizlik kampanyası başlattı.

Bundan daha önce 1986 yılında Texas sahillerinde The International Coastal Cleanup (Uluslararası Sahilleri Temizleme Günü) çöp toplamayla ilgili başlayan ilk organizasyonlardan biri olmuştu. Aradan geçen 33 sene içerisinde etkinliğe katılım 13 milyon gönüllüyü aştı ve 100 ülkeye yayıldı. Her sene yaklaşık 115 milyon kilo çöp bu etkinlik sayesinde toplanır oldu.

2017 yılında bir araya gelen 800 bin gönüllü Uluslararası Sahilleri Temizleme Günü etkinlikleri kapsamında deniz, sahil, nehir ve göllerden 21 milyon adet çöp toplayarak büyük bir girişime imza attı.

'Let's Do It' hareketi İspanya lideri Johnny Azpilicueta daha sonradan Birleşmiş Milletler'in desteklediği bu hareketin kimseye ait olmadığını belirtiyor:

‘Gönüllüler, insanları bir araya getirmek için çabaladı ve bu çaba yetkililer, sivil toplum örgütleri, belediyeler ve vatandaşlar arasında bir köprü kurdu. Diğer türlü böyle bir organizasyon olamazdı.’

Azpilicueta ekliyor; ‘Bu etkinliğe katılan ve çöpleri toplayan insanlar gelecekte daha duyarlı olacak ve çevreye daha az çöp atacak."

Evet, dünya genelindeki organizasyona destek vermeyi görev bildim. Ancak şunu ifade ederek yazımı bitirmek istiyorum; dinimiz temizliğin imandan geldiğini 1500 yıldır ilan etmiş. Ne yazık ki temizlikte iyi durumda değiliz. Esentepe’de toplanan çöpler bu kentin ayıbıdır. Hele müftülüğe tahsis edilen bu alan çöplükten geçilmiyor ve her tarafta alkol şişeleri bulunuyorsa, oturup düşünmek gerekir. Gelecek yılın 21 Eylül’ünde daha temiz bir Batman dileğimle.