Saygıdeğer Okurlar, yıllarca Batman’daki hava kirliliğine dikkat çekip durduğum özellikle sizlerin malumudur. 
Yıllarca kentimizin coğrafi konumu nedeniyle hava sirkülasyonu yetersizliğine, 
günde 220 ton fuel- oil, rezidyum, MC 30 yakıt kullanarak bunu arıtmasız atmosfere veren TÜPRAŞ Rafinerisine, 
belediye ve karayollarına ait MC 30 yakıt kullanan asfalt üretim tesislerine, 
binlerce apartmanın kullandığı kalitesiz/standart dışı yakıtlara(Kömür, fuel oil, lastik, asfalt, mazot), 
cadde ve sokaklarının asfaltsız olmasına, kullanılan asfaltın ise kalitesizliğine,
anız yangınlarına, 
bütün bunlardan kaynaklı partikül madde yoğunluğuna, boşuna dikkat çekmiyorduk…
Batman’ın geçmiş yıllarından söz ediyorum. Günümüze kadar hep uyarılar ve eleştiriler içeren yazılar yazdım.
Öte yandan STK olarak da halk sağlığı için hava kirliliğiyle mücadele ettik. Çok farklı siyasi görüşlere sahip şahsiyetleri çatısı altında buluşturan, tamamen bu kentin ve kentte yaşam süren herkesin sağlığı için çalışmalar yapan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nde de yıllarca sorumluluk alarak hava kalitemize dikkat çekip durduk…
Sayısız eylem ve etkinlik, eğitim yuvalarında konferanslar, ilgili kurumlarla denetimlerini izlemelere kadar her türlü faaliyetlerle halkımızın sağlığı için çabaladık. Ücretsiz dağıtılan yoksul kömürlerinin takipçisi, analizcisi olduk, Şırnak yerine Afyon kömürlerinin teminini sağladık. Önemli değişimlere vesile olsak bile zamanında feryadımızı duymadılar…
WHO BASİT BİR ÖRGÜT DEĞİLDİR…
Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliği konusunda bir açıklama yaptı, bütün dünya Batman’ın adını duydu. Batman kentimizin hava kirliliği açısından Avrupa’daki ikinci kent olduğuna dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ayrıca bu konuda Türkiye birinciliğimizi şöyle tescillemiş:
“Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa'da havası en kirli 10 kentten 8'i Türkiye'de! En önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olarak kabul edilen hava kirliliği DSÖ tarafından kansere yol açan başlıca çevresel sorunlar arasında gösteriliyor. Önceki gün İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü’nün şehirlerdeki hava kalitesini ile ilgili verilerin analizi Türkiye'deki kentlerin havasının ne kadar da kirli olduğunu ortaya koydu. DSÖ'nün veri tabanını kullanarak, kentlerde hava kalitesi üzerine yapılan analizde Avrupa’dan ABD’ye, Afrika’dan, Asya’ya hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı kentlere dair bilgiler yer aldı. Analiz, dünya genelinde her gün milyarlarca insanın kirli hava soluduğunu gösteriyor. Analize göre Avrupa'da havası en kirli 10 şehrin 8'i Türkiye’de! Avrupa’daki en kirli 2. şehir Batman, 3 şehir ise Hakkari. Bu şehirleri, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta izliyor. İlk ona giren diğer kentler ise Makedonya’daki Tetevo şehri ile Bosna Hersek’teki Tuzla şehri.”
Evet, basit bir örgüt bu açıklamayı yapmamıştır. Özgür Ansiklopedi, bu örgütü şöyle tanımlar: “Dünya Sağlık Örgütü (İngilizce: World Health Organization - WHO), Birleşmiş Milletler'e bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan örgüt.”
Bütün halkların sağlığının, dünyada barış ve güvenliğin sağlanması kadar önemli olduğuna dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporu ve açıklamasını, ilgili kurum ve kuruluşların daha etkin çalışmalar yapması açısından önemsediğimi başta belirteyim…
Yıllarca hava kirliliğine dikkat çekmemize rağmen sesimizi duyuramıyorduk. WHO tek bir açıklamasıyla Batman’ı, tüm Türkiye ve Avrupa’ya tanıttı. Kentimizi ‘kirliliğin başkenti’ olarak ilan etti…
VALİLİĞİN RESMİ AÇIKLAMASI…
Dersler çıkarılması açısından önemli bir gelişme. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012 yılı verilerini kullandığını görüyoruz. Batman Valiliği, resmi verileri açıklayarak WHO’nun yaygın medyada yer alan açıklamasına şöyle yanıt vermiş: “Medya kuruluşlarınca İlimizin hava kalitesi ile ilgili, Avrupa’da havası en kirli ikinci şehir olarak haberler yapılmıştır. Konu ile ilgili yapılan incelemede; Avrupa Çevre Ajansı’na raporlanan en son hava kalitesi verisi 2012 yılına ait olduğu için veri tabanında Türkiye’de yer alan illerin 2012 yılı PM10 yıllık ortalamaları yer almaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanmış 2013/37 sayılı Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi’nde Ülkemiz genelinde kirletici parametrelere ait uyulması gereken sınır değerler 2016 yılı için Kükürtdioksit SO
: 200 (µg/m³) ve Partikül Madde (PM10) :80 (µg/m³)’tür. İlimizde ölçülen değerler ise 2016 yılı için Kükürtdioksit SO : 4 (µg/m³) ve Partikül Madde (PM10) :68 (µg/m³)’tür. Ortalama değerler Ulusal Sınır Değerlerin altında kalmaktadır. İlimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulu halde 1 adet Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu bulunmakta olup anlık olarak SO (Kükürtdioksit) ve PM10 (Partikül Madde) ölçümleri gerçekleştirilmektedir. İlimizin hava kalitesi ile ilgili ihtiyaç duyulması halinde
www.havaizleme.gov.tr adresinden anlık olarak takip edilebilmektedir. Kamuoyuna duyurulur.”
Valiliğin resmi cevabı böyle. Kükürtdioksit açısından kentimizin hava kalitesinin düzeldiği gerçeği açıktır. Zaten WHO da bizim sadece partikül (toz) durumuna dikkat çekmiş. Kentimizin durumunun iyiye gitmesine sadece seviniriz. Partikül maddeler için daha etkili çalışmalar yapılması gerekliliği de ortadadır.
Batman’ın doğalgaza kavuşmasından önceki süreçte hem partikül madde (PM), hem de Kükürtdioksit SO
boyutuyla Türkiye’deki en kirli kent olduğumuzu zaten biz kamuoyuna duyuruyorduk. TUİK’in resmi verileri ise sonradan bizi teyit ediyordu. İşte feryadımızı içeren 2012 yılı yazımdan bir kesit: “Son günlerde ‘Batman boğuluyor’ ifadesini pek çok kişiden duymaya başladım. Özellikle akşamüzeri ve gece saatlerinde etkili olan kirli havadan herkesin yakındığını gözlemliyorum. Tam da tahmin ettiğim gibi Batman, hava kirliliğinde yine Türkiye birincisi olarak kayıtlara geçti…
Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK), ‘Partiküler Madde Ortalamalarına’ ilişkin açıklama yaptı. Geçen hafta yapılan açıklamanın özeti şudur: ‘Türkiye İstatistik Kurumu'nun, Çevre ve Orman Bakanlığı'na ait hava kalitesi izleme istasyonları tarafından ölçülen hava kirliliği verilerini baz alarak yaptığı istatistik çalışmalar sonucunda, Ekim ayında havası en kirli olan merkezler açıklandı. Kükürtdioksit ortalamalarına göre; Ekim ayında havası en kirli olan merkez Tekirdağ olurken, partikül madde ortalamalarına göre ise havası en kirli merkez Batman oldu.’
UYARI EŞİKLERİ AŞILIYOR…
Bu açıklama Ekim ayı hava değerleri ile ilgiliydi. Oysa ki Aralık ayında kirlilik daha da artmıştır. TUİK’in aynı açıklamasında bir başka hususa daha dikkat çekilmişti. O da partikül, yani toz oranı olarak bilinen ‘PM10 ortalamaları’ ile ilgiliydi. Meğer Batman’da Kısa Vadeli Sınır Değeri açısından ‘İlk Seviye Uyarı Eşiği’ aşılmış…
Bunun aşılması ne anlama geliyor, bilim insanları şöyle özetliyor: ‘Aşıldığında, nüfusun geneli için kısa süreli maruz kalmadan dolayı insan sağlığına bir riskin söz konusu olduğu ve ilgili yetkili merci tarafından acil önlemlerin alınacağı seviyeyi gösteriyor.’
Bu konuda halkımızın uyarılması gerekirdi. Zira başka kentlerde bu konuda çeşitli tedbirler alınmaktadır.” 
http://www.batmancagdas.com/batman-boguluyor--makale,3786.h…
Evet, beş yıl önce uyarı eşiği aşıldığında ve resmen Türkiye birinciliğimiz açıklandığında biz görevimizi yapmıştık, ilgililer ise susmuştu. Bu konuda söyleyeceklerim bitmedi. İnşallah yarın ki yazımda da bu konuyu işleyeceğim.
Devamı yarın