*Petrol şehrinin bir dönemler olmazsa olmazı olan 1 ve 2’inci Cadde ile Midyat garajı gibi yerlerin sembolü olan esnaflar da var halen aramızda. Bir kuşak Midyat Garajından geçti…

*2’inci Cadde ile 16’ıncı caddeyi bir birine bağlayan Midyat Garajı’nda Ali Alptekin ve 1’inci cadde de çaycı Cuma Usta’nın hala işyerinin ruhsatında Batman’ın eski Emniyet Müdürlerinden ve Bakan merhum Necdet Menzir’in imzası var... 

NEREDE O ESKİ ESNAFLAR
68 Yaşındaki Ali Alptekin, 1972 yılından beri Midyat Garajı’nda esnaflık yapıyor.

2’inci cadde ile 16’ıncı caddeyi bir birine bağlayan bu alandan geçenler, şehrin dününe tanıklık yapan ve halen inşaat malzemelerini satan Ali Alptekin’in ilginç sohbetine kulak verir.

Komşu ilçe Midyat-Estel’den tam 47 yıl önce Batman’a geldiğinde TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde bir yıl süreyle görev yaptıktan sonra istifa edip esnaflığa başladığı Midyat Garajı’nın dününü anlatıyor bize Alptekin.

6 Çocuk babası Alptekin, adını ‘Midyatlı’ esnaflardan alan ve bir dönemler ekonominin ve çok renkli bir yaşamın geçtiği alanda esnaflık yapanların çoğunun da hayatta olmadığını söylüyor:

“Midyat garajında 45-50 yıl öncesinde saygın esnaf ve tüccarlar vardı. Midyat garajı şen bir yerdi. Necat Arıkan’dan Mehmet Teymur’a, Fevzi Gülşen’den Necat Atilla’ya, Şehmus Bıçakçı’dan Mehmet Çalapkulu’ya, Veysi Demir’den Fikret Gündüz’e dek saygın esnafların çoğu Midyatlı idi. İsimlerini saydığım bu esnafların çoğu şimdi aramızda değil. Onları rahmetle anıyorum. O kuşaktan galiba bir ben kaldım burada.”

“1968’DE BATMAN’IN İLK GAZİNOSU BURADAYDI”
O Garajda yıllar önce esnaflık yapanların çoğu Midyat’ın tanınan simalarıydılar.

Batman esnafının bir çatı altında toplanması için kafa yoran, bunun yanında kentlerin gelenek ve göreneklerinin kaybolmaması için bu şehirde kültür derneğini ilk kuran isim merhum Necat Arıkan’dı.

Batman’da sosyal etkinliklerin de o yıllarda öncüsü Arıkan’dan başkası değildi.

Dönemin bürokratları ve politikacılarıyla çok yakın diyalogu vardı merhum Arıkan’ın.

Kim ne derse desin, komşu ilçe Midyat’ın, Batman’a getirdiği bir kültür geleneği var.

O yıllarda merhum Arıkan hemşehrilerini bir çatı altında toplarken, Batman’ın Japon pasajında uzun süre esnaflık yapan merhum Ahmet Yeşilmen, Gaziantep’li bir işadamıyla 1968 yılında ilk gazinoyu, petrolcü mühendisler için açmış. Şimdi ki işyerinin zemin katında gazino’nun olduğunu anlatan Alptekin, bakın neler diyor:

“Zemin katında halen o eski gazinonun sahnesi duruyor. Şimdilerde orası soğuk hava deposuna dönüştürüldü. O eski gazinonun yerinde bir dönemler Midyatlılar Dayanışma Derneği açıldı. Ardından da eski Milletvekili merhum Aydın Baran, bu zemin katta Coca-cola bayiliği açtı. 1990’lı yıllarda bu yer kahvehaneye dönüştürüldü. Buradan kimler geldi, kimler geçti. ‘Şujine’ lakaplı Şehmus hocanın babasının ‘Midyat… Midyat…’ otobüs terminali önündeki bağırışı hala kulaklarımızda…”

“O GARAJDA MİDYAT KÜLTÜRÜ HAKİMDİ”
“Petrol şehrinde ilk esnaf odasını kuran, dayanışma dernekleri kültürünü bu şehirde yaygınlaştıran girişimci bir esnaftı Necat Arıkan. O bu şehri çok seviyordu” diyen Alptekin, şehrin ekonomisinin kalbinin bir dönemler Midyat Garajı’nda attığının altını da çiziyor.

Aslında geçmişte Batman’ın ne kadar zengin bir kültür mozaiğine sahip olduğunu bilge insanlar da dile getiriyor.

Bir hafta sonunda bu şehrin eski esnaflarını, o tarihi garajdaki anılarını Ali Alptekin anlatırken, hüzünlenmemek elde mi?

Kim ne derse desin, eskiler bu şehre hem bir kültür hem de esnaflık geleneği oturtmuş.

O eski saygın esnaflar aramızdan ayrılınca, onların öyküleri de öksüz kaldı.

Dünü hafızalarımızda yaşatanlara teşekkürler.

O değerli simaları kaydedince, şimdi o değerlerin farkına varabiliyoruz.

O eski simaların belki isimleri unutuldu ama o tarihi Midyat Garajı’nda esnaflık yapanlar hep anılacak…