**Batman eski SSK ile Devlet hastanesinde uzun yıllar hizmet veren Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. İsmet Taş, bir süre fiili olarak hekimlik yapmasa da hekimlikten ruhunu hiç kaybetmedi. Batman’ın sağlık camiasında iz bırakan isimlerdendi Taş.

**Batman’ın Tıp Fakültesi ile Araştırma-İhtisas hastanesinin bu şehir için bir zorunluluk olduğunu söylüyoruz. Bir de kapıda BATSO seçimleri var. 1 Nisan’a sayılı günler kaldı, kulisler hız kazandı.

İZ BIRAKAN HEKİMDİ
Beyin Cerrahı Dr. İsmet Taş, uzun yıllar Batman sağlık camiasındaydı. Asıl mesleği öğretmenlikti ama o bununla yetinmemişti. Eski SSK Hastanesi’nde görev yaptı, ardından da hekimlikteki ihtisasını daha da ileriye taşıyarak Beyin Cerrahına kadar mesleğini ilerletmişti…

Diyarbakır, Batman ve Elazığ’da görev yapan Taş, 2000’li yılların başında Batman eski Devlet Hastanesi Başhekimi idi.

Şehir büyüyordu, hastanenin yatak kapasitesi ihtiyaca cevap vermiyordu. Fakat, tecrübeli başhekim Dr. Taş, sıkıntılar içinde o sağlık kuruluşunu iyi yönetiyordu. Hiç unutmuyorum, dönemin Valisi eski İçişleri Bakanı Efkan Ala idi. Batman genelinde bir salgın vardı. Haber ajansları o salgını ekranlara taşıdıklarında yer yerinden oynamıştı. Show TV’nin başındaki Reha Muhtar, soru yöneltiyordu Taş’a… Canlı yayında soğukkanlı davranan merhum Taş, bir de görsel ve yaygın basına sitem ediyordu; “Keşke bu şehrin sorunlarına objektif bir şekilde yaklaşım gösterseniz. Ya bir genel vakada bizi hatırlarsınız ya da olayları cımbızlayıp ana habere çıkarırsınız…”

Taş’ın bu konuşması, bir dönemler gözde televizyoncu Muhtar’ı şaşırtmıştı…

Görünümü itibariyle Dr. Taş, agresif gözükebiliyordu ama hümanist bir insandı. O dönemler muayenesini ziyaret eden hastaları ücretsiz tedavi ediyordu.

Geçen hafta Elazığ’da geçirdiği kalp krizi sonucu hak’kın rahmetine kavuştu. Çok sevdiği memleketinde toprağa verildi. Mekanı cennet olsun…

TIP FAKÜLTESİ VE ARAŞTIRMA-İHTİSAS!
Tıpta uzmanlık eğitimi veren kurumların sonuçlarına göre, Türkiye'de 74 tıp fakültesi, 61 tane Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanesi, 31 diş hekimliği, 19 eczacılık fakültesi bulunuyor. Tıp fakültelerinde 35 bin 454 öğrenci 8 bin 695 öğretim üyesi olduğu belirtiliyor. Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 3,9 olarak gösteriliyor.

Şehir geneli nüfusu 600 bine dayanan Batman’ın büyükşehir beklentisi galibi 2019’a kaldı.

Büyükşehir beklentisinden çok Batman’ın kanayan yarası; sağlık…

Sağlık Bakanlığının verileri dikkat çekici…

Yatak kapasitesi oranlarına göre Batman, gerilerde. 500 Yatak kapasiteli yeni hastane kararı onaylandı ama Batman’ın da yılda 2 Milyon hastayı bulan bir trafiği var…

Batman’da 3. Basamak sağlık kuruluşu olmadığından yaklaşık 500 bin insan, Diyarbakır başta olmak üzere Tıp Fakültesi ve Eğitim-Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu illerde şifa aramak zorunda kalıyor.

Batman’daki özel hastaneler bile günümüzde yatak kapasitesi artırıyor. Sağlık Bakanlığı’nın ise bu şehrin taleplerini nedense ağırdan alıyor!

600 Bin nüfuslu bir şehrin üniversitesine neden Tıp Fakültesi verilmiyor?

Yine koca şehirde Araştırma-İhtisas Hastanesi’nin bulunmaması da ayrı bir sorun…

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, aylar öncesindeki basın toplantısında uyarıyordu: “Komşumuz Mardin’in Tıp Fakültesi için ciddi girişimleri var. Biz hiçbir ile fakülte verilsin ya da verilmesin diye beyanda bulunmuyoruz ama Tıp Fakültesi’ni önce Mardin kaparsa Batman’ın işi zora girer…”

Her zaman söylüyoruz; bu şehrin lobisi yok. Başkentteki Batmanlı bürokratlar konuya oldukça ilgisiz. Gelecek yıl yerel ve genel seçim var. Şimdiden bu şehrin ihtiyaç duyduğu Tıp Fakültesi ya da Eğitim-Araştırma Hastanesi’nin bu şehre kazandırılması kaçınılmazdır.

BATSO SEÇİMLERİ
‘Ertelenecek, ertelenecek’ denilen Batman Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri, büyük ihtimalle 1 Nisan 2018’de yapılacak.

Üç-dört ay öncesinde yerel ve genel seçim atmosferinin yaşandığı BATSO seçimleri için kulisler yeni yeni ısınıyor. BATSO eski Başkanlarından Osman Nasıroğlu, dün ‘Batman’ın ekonomik geleceği’ konulu basın toplantısında işadamlarıyla bir araya geldi. Geçmiş dönemde yaptıklarını ve seçildiği takdirde yapacaklarını açıklayan Nasıroğlu’nun ardından bakalım diğer adaylar ne yapacak?

Şubat’ın son gününde seçimlerin en güçlü adaylarından Nasıroğlu, ekibiyle işi şimdiden sıkı tutuyor.

Seçimlere tam 1 ay var.

BATSO seçimleri ciddi bir yarışa sahne olacak. Batman Ticaret ve Sanayi Odası, bu şehrin ve ekonominin önemli bir gücüdür.

Merhum Mahmut Ortaboy’un kurucu başkanlığını yaptığı ve uzun yıllar Mehmet Teymur’un başkanlık yaptığı BATSO’da hedefi büyüten ve elle tutulur projeler sunan adaylar, üyelerin desteğini alır.

1 Nisan’da çetin bir seçim var…