Son yazılarıyla DİKA üzerine giden Cemiyet Başkanımız Arslan çok doğru gerçeklere parmak basıyor. Kiraladıkları ofis yerinden tutunda esnafa verilen katkıya kadar Batman için son derece başarısız olan Dika ve yöneticileri bu yazılar karşısında hiçbir şey yapmamakta dahası yapamamaktadırlar. Yapmazlar çünkü ballı lokma maaş almaktadır. Türkiyenin en yüksek maaşlarından birini alan kurum çalışanları ne diye polemiğe girsin ki? Örneğin DİKA’da çalışan bir Destek Personelinin bile maaşı iki milyarın üzerindedir. Konuşmazlar, cevap vermezler çünkü fakülteyi yeni bitirmiş bir Uzman kadrosunda çalışanın maaşı üç buçuktan tutanda dörde beşe kadar çıkmaktadır. En alttaki personelin bile maaşları bu kadarsa varın en tepedeki koordinatör ve müdürün maaşını siz düşünün. Tamam, alsınlar, hak etseler de, etmeseler de alsınlar. Ama Batman için de bir şeyler yapsınlar. Göstermelik bir toplantı ile bu işler oluyor mu? Bir araştırın yardımları kimler alıyor, paraları kimler götürüyor diye. Şu soruma bir cevap versinler, yeter. “Batman ile Mardin yatırım desteklenmesi konusunda Türk lirası itibariyle ne almıştır. Yâda şöyle bir ifade sunsunlar; Mardin Batman’ı kaça katlamıştır?
Yazıktır, günahtır. Bu bölgede ne olsa hemen Mardin çöreklenmektedir üstüne. Mardin lobisi İstanbul ve Ankara’da kentlerini çok iyi pazarlamaktalar. Mardin taşı, leblebisi, telkârisi, işleme taşı, dünya mirası derken neredeyse bokunu bile reel paraya çevirecekler. Kimse ayıpları sunmuyor, yâda gizliyor. Tarihin en büyük utanç davalarından biri Mardin’de oldu ama kimse bunları görmüyor. Aman yatırımcı kaçmasın, aman projeler, DİKA gibi altın yumurtlayan kurum ve kuruluşlar Merkez olarak Mardin’i koordinatlasın. 13 yaşındaki çocuğa şehrin en büyük ailelerinin de musallat olduğu tecavüz davası Mardin’de olmadı mı? Bilge Köyü katliamı Mardin’in değil mi? Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen Hükümet tüm güzellikleri Mardin iline götürür, bize de yan ofislerle idare etmek kalır. DİKA gibi Batman’da yan sanayii ürünü olarak faaliyet gösteren bir kurum merkez ofisini Mardin’de açar. Haliyle en büyük yatırım ve destek programları Mardin’e gider. Batman vebalıymış gibi ağza çalınan bir parmak bal ile idare eder. Zavallı Batmanlı esnafta sanır ki çok büyük bir destekleme ile ferahlamıştır. Hayır, bu doğru değildir. Devede kulak almıştır Batman.
Arif Arslan demişti ki;
Geçmişteki iktidarlar bu bölgeye boş ekonomik vaatlerle geliyorlardı ya, bölgemizi ‘cennet yapacağız’ derlerdi. Yatırım seferberliğini ilan edeceklerdi ya buralar; burasının da ‘küçük Almanya’ olacağını söylerdiler. Olan tek şey Batman'ın küçük Afrika olduğu, bir insan eti yemiyoruz...
Bu sözlere katılmamak mümkün değil. Varoşlar genelde şehrin en ücra yerlerinde olurken Batman’ın neredeyse içlerine kadar bir varoş oluşum gözlemlemekteyiz. DİKA neleri becerdi, ne tür istihdamlara sebep oldu da biz bunu görememekteyiz?
Şehir şehir, ülke ülke dolaşmaktalar. En güzel otellerde konaklamakta, hatta ülkelerin krallarıyla görüşebilmekteler.
Arif Arslan demişti ki;
Tigris'e bak?
Tigris'i izlemeye devam edeceğiz…
2012'nin programını da merakla bekliyoruz.
Bakalım bu kez 4 il’in yöneticileri yılın ilk aylarında hangi ülkenin yolunu tutacaklar? Büyük ihtimal ABD'yi yeniden keşfedecekler...
Nasılsa cebinizden çıkmıyor. Gezin, dolaşın. Yiyin için efendiler. Ancak şunu da unutmayın, bu gün kazandığınız ücret, astronomik maaşlar sırf Batman halkının sayesindedir. Bir tek Gazetecilerin sorguladığı bir DİKA var, maalesef. Hiçbir STK bu durumu sorgulamamakta, niçin bu kadar gezi yapan kurum çalışanları, niçin bu kadar düşük sayıda yatırım desteklemektedir. Hadi AKP’den geçtik, kendilerini kendilerine mi şikâyetedecekler? Ama bir BDP var Batman’da, muhalefet partisi CHP var. Eğitim ve Sağlık sendikaları var. Kimse niçin DİKA’nın faaliyetlerini sorgulamaz, anlayabilen varsa beri gelsin.
Sorsanıza, rahatsızlık vermek adına bir toplantı düzenlesenize
Mesela sorun DİKA yetkililerine, Mardin ne kaptı yatırım desteklenmesi adına, Batman nerede kaldı?
Yada çok güzel projeler olmasına rağmen niçin bir çok Batmanlı gencin projesi kabul görmemiştir ve bunların sayısı kaçtır, diye.
Sorun, çekinmeyin çalışan bir uzman ne maaş alır, adı çıkmış TPAO’nun.
Tepe üzerine kurulmuş ulaşımı gayet zor bir Mardin niçin merkez olmuştur ve ulaşımı Türkiye’nin en rahat düz ova olan Batman niçin uydusu olmuştur Mardin’in.
Vatandaşlar olarak bu anlamsız ve Batman halkına yönelik bir geri kazanımı olmayan DİKA gezilerinin ve düşük miktardaki yatırımın sorgulanması adına özgür bireyler ve STK’lar yerine bir tek Batman Çağdaş Gazetesi ve yazarları mı elini taşın altına koyacak?