Dünden devam

Çok üzüntü verici bir gelişme yaşandı. Çok sevip saydığım, gerçekten değer verdiğim Sayın Hacı Necat Nasıroğlu, geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti.

Demiryolunun kent dışına taşınması konusundaki makalemi dün bitirememiştim. Bu acı kayıp ardından demiryolunu yazmak istemem.

Ancak yazılarımı bir gün önce kaleme aldığımdan, Sayın Necat Nasıroğlu hakkında alel acele kaleme alacağım yazıya gönlüm razı değil. Şimdilik sosyal medyada paylaştığım değerlendirmemi sunmak istiyorum:

Batman için vahim bir kayıp...
‘Batman'ın tüm sorunlarına duyarlı,

sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerine değer veren,

kentteki tüm yoksul ve yardıma muhtaç insanlara,

savaş mağduru olarak misafirimiz olan başta Suriyeli olmak üzere tüm mahrumlara yaptıkları yardımlarla dikkat çeken,

binlerce üniversite öğrencisine yıllardır burs veren,

kentimize eğitim yuvaları,

sağlık kurumları ve bir fakülte kazandıran,

yüzlerce insana istihdam/ekmek sağlayan,

gayretli,

namuslu ve şerefli insanları koruyup kollayan,

halkının olumlu bütün değerlerine saygılı Sayın Necat Nasıroğlu,

8 Ocak 2018 tarihi itibariyle Hakkın rahmetine kavuşmuştur. O muhterem insan Batman'ı hep sevdi, hiç terk etmedi ve memleketinde hayatını kaybetti.

Kendisine Cenabı Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

Vefatından sonra kamuoyunun pek bilmediği bazı hizmetleri hakkında inşallah değerlendirmelerim olacak.

Çok sevip saydığım bir büyüğümüzdü. Bana her seferinde; "Hesen lavo, ji mera insane namusli, şerefli lazımın" diyen Hacı Necat Nasıroğlu'nun kaybından dolayı gerçekten çok müteessir oldum. Rabbim rahmetiyle yargılasın.

Dünya hayatı üzerinde nizaa tartışmaya değmeyecek kadar kıymetsizdir. El Baki, Huvel Baki. Her nefis ölümü tadacaktır. Ayrılık kaçınılmazdır.

Rabbim iyilik yapanların amellerini zayi etmeyecektir.’

Bu paylaşımla yaptığım değerlendirmede ifade ettiğim gibi, Batman kamuoyunun pek bilmediği çok önemli bazı bilgileri inşallah köşemde bulacaksınız.

Demiryolunun kent dışına taşınması konusunda Vali, Milletvekili, Belediye Başkan Vekili ve Batman kamuoyunun mutabakatının olduğunu gözlemliyorum. Bu meseleyi gündemde tutma adına yıllardır savunduğum görüşümü yineliyorum.

KENTE NEFES ALDIRALIM!..

Gelin kentimize nefes aldıralım diyorum…

Gelin kente nefes aldıracak bir projeyi tartışalım. Eğer sunacağım öneri mantıklı değilse, beni eleştirin…

Değerli Okurlar, daha yaşanabilir Batman için bu köşede sayısız önerileri dile getirdiğimi biliyorsunuz. Hava kirliliği, yeşil alan yetersizliği, kentin imar durumu, işsizlik, alt ve üst yapı konularında gördüğümüz aksaklıkları dile getirip, çözüm önerileri sunduğum gibi, yarınlarımız adına da önermelerde bulunmaktayım. Sunacağım önerinin, gerçekleşmesini isteyeceğim projenin kentimize nefes aldıracağına kesinlikle inanıyorum.

Neden mi söz ediyorum?

Yıllar önce dile getirdiğim ancak kabul görmeyen bir önerimi güncellemek istiyorum. Batman Gar Müdürlüğü’nün kent dışına taşınması önerim ve projemin özeti şudur: Balpınar beldesine yakın bir yerden başlayarak kent merkezinden geçen demiryolunun Şehir dışına çıkarılmasını talep ediyorum. Batman’ın Asri Mezarlığı yakınından itibaren kent dışına taşınacak demiryolu ağından boşalacak yerlerin ‘yeşil alan’ olmasını öneriyorum.

Bu proje gerçekleşirse yüzlerce dönümlük yeşil alanımız ve en önemlisi halkın dinlenebileceği parklar oluşacaktır.

Demiryolunun geçtiği her semt rahat bir nefes alacaktır…

Demiryolu(Tılmerç) köyü ile Balpınar beldesi yakınlarına (Huzur mahallesi)kadar geniş bir alandan geçen demiryolunun yerinin yeşil alan olarak değerlendirildiğini düşünün, halk bayram edecektir…

Bütün semtlerimizin daha güzel parklara ihtiyacının olduğu açıktır. Eğer bu proje hayata geçirilirse, demiryolunun geçtiği bütün semtler rahat bir nefes alacaktır.

Yıllar önce mensubu bulunduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği adına Ulaştırma Bakanlığına yazı yazmış ve istasyonun kent dışına taşınmasını önermiştim.

Batman Gar Müdürlüğü’nün bulunduğu geniş alan satılıp, bir kısmı iş merkezine çevrilebilir. Yine bir kısmının yeşil alan olması gerektiğine inanıyorum. Çarşı merkezini de rahatlatacak bu projenin kendi kendini amorti etmesi mümkündür.

Zaten mevcut tren istasyonumuz dökülmüş vaziyettedir. Eski binalar viraneye benzemektedir. Batman’ın modern bir Gar’a ihtiyacı açıktır.

Bütün o demiryolundan boşalacak alanın parklara dönüştürülmesi de çok masraf gerektirmeyecektir. Zira demiryolunun çevresi zaten vatandaşlarca ağaçlandırılmış vaziyettedir.

Bunun çok fazla maliyet getireceğine inanmıyorum. Çünkü hazine arazileri olduğu gibi, kent merkezindeki satıştan da kazanç sağlanacaktır.

Bu önerimi sivil toplum örgütlerine de açıyor ve destek bekliyorum. Bunu tartışalım. Batman’ın park ve yeşil alan ihtiyacı için en makul öneridir diye düşünüyorum.

Gelin batman’a rahat nefes aldıralım diyor ve duyarlılık çağrısında bulunuyorum.