Batman kent merkezinden Kurtalan’a giden demiryolu gerçeğini biliyorsunuz.

Yıllarca özellikle yük taşınmasında kullanılan demiryolumuz sürekli yerel basın gündeminde yer almıştır.

Demiryolunun kent merkezi dışına taşınarak, boşalan alanın halka açık parklar, yeşil alanlar olarak değerlendirilmesi fikri bana aittir.

Bu konuda yazılar yazdığımda pek çok kişi düşüncemle alay bile ediyordu…

İlk kez Afif Demirkıran, Ahmet İnal, Ali Suçin ve Nezir Nasıroğlu’nun iktidar Milletvekillerimiz olarak bu kenti parlamentoda temsil ettikleri zaman sorunu gündeme taşımış, bu köşede kaç kez makale konusu etmiştim.

İSTASYONUN PETROLE BULANMIŞ HALİ...

Batman Gar Müdürlüğü istasyon alanında iki üç kez çıkan yangınların alevleri 5 -6 metreyi bulmuştu. Çünkü tankerlerle demiryolu üzerinden ham petrol taşımacılığı yapılıyordu.

On binlerce Batmanlı, bahse konu ettiğim yıllar önceki istasyon manzaralarını hatırlayacaktır!

İstasyondaki demiryolu ağının her tarafı petrol atıklarından balçık gibiydi…

Demiryolu rayları arasında dolaşıp da ayakları ham petrole, zifte bulaşmayan yoktu…

Çocuklar o ham petrolü ateşe verdiğinde, bütün istasyon alevlere teslim oluyordu. En az üç kez o alanda çıkan yangınları hatırlıyorum…

Ayrıca kent merkezindeki demiryolu ağımızın çevresi tamamen çöp deryasıydı.

Bu konuda elimde sayısız fotoğraflar var. Demiryolu çevrelerinin temiz tutulması için ısrarlı yazılar yazıyor, dönemin belediye yöneticilerini sert şekilde eleştiriyordum…

Batman’ın hava sirkülasyonu açısından sıkıntı yaşayan kent olduğu gerçeğine dikkat çekip, kalp krizleri, solunum yolu hastalıkları, akciğer ve tansiyon rahatsızlıkları patlamasının önlenmesi için yeşil alanlar oluşturulması düşüncemi buradan dillendiriyordum.

Demiryolunun kent dışına taşınması halinde çok sayıda semtin yeşil alana kavuşacağı düşüncemi ifade ederek, istasyonun kente yeni bir çehre kazandırabileceğini söylüyordum.

Bir ara Valilik konferans salonundaki toplantıda (İl Koordinasyon Kurulu veya başka amaçlı bir toplantı olabilir) gündeme getirmiştim.

Bahse konu dört Milletvekilimizin bulunduğu ortamda sorunu gündeme taşıdığımda, Milletvekili Demirkıran, “Bütün dünyada demiryolu ağları şehir merkezlerinde olur. Biz bunu savunmuyoruz” diyecekti…

O toplantıda, yeşil dokunun öneminden söz ederken, hangi dünya ülkesindeki şehirlerin tren istasyonlarında alevleri 5-6 metreyi bulan yangınların çıktığını sormuş, sonrasında tartışmamızı köşeme taşımıştım…

TEİAŞ Genel Müdürü iken aynı zamanda gazetemizde haftanın belli günlerinde makaleler yazan Demirkıran’ı bir türlü ikna edememiştim.

Keşke yine kendisiyle bir araya gelebilsek, bugün milletvekili ve belediye başkanları ile başkan vekillerinin demiryolunun kent dışına taşınması konusundaki görüş mutabakatlarını ona anlatsaydım. Bakış açısının ne olduğunu doğrusu merak ediyorum.

Eski bir vekilimiz ve saygın köşe yazarımız olarak telefonla da bize bugünün şartlarında destek verip vermediğini anlatabilir.

ZAMAN BENİ HAKLI ÇIKARDI...

Evet, aradan yıllar geçtikten sonra son Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel, demiryolunun kent dışına taşınması talebiyle basının huzuruna çıkacaklardı…

Zaman beni haklı çıkardı. Şimdi de Belediye Başkan Vekili (Kayyum) Ertuğ Şevket Aksoy, bu taleple kamuoyunun karşısına çıktığı gibi, yerel basından da destek istiyor. Kendisine tam destek verdiğimi belirteyim.

Öte yandan Batman’ı ziyaret edeceği açıklanan Cumhurbaşkanı için hazırlanan talepler listesinde de demiryolunun kent dışına taşınmasının olduğunu öğrendim.

Milletvekili Ataullah Hamidi, beş istekten birisinin demiryolu taşınması olduğunu kamuoyuna açıklamıştı. Zaman beni haklı çıkardı, çünkü aklın yolu birdir.

Son günlerde demiryolunun kent dışına taşınması konusu yine yerel basınımızın gündeminde yer alıyor dedim. Bazı basın mensuplarıyla saatler süren bir toplantıda bir araya gelen Başkan Vekili Aksoy’un basına düşen sözlerini çok önemsediğimi belirteyim.

Yeşil alanlar ve diğer konularla ilgili konuşmaları da inşallah başka zamanlarda yazı konum olacak ama demiryolu üzerine yaptığı değerlendirmeyi bilginize sunayım: “Avrupa’da, her bölgenin küçük bir meydanı, cazibe merkezi var. Batman’da ise şehir, Cumhuriyet Medyanı Turgut Özal Bulvarına, sıkışıp kalmış. Herkes, bütün işini merkezde görüyor, arabasını merkeze park ediyor. Batman’da bu problem var. Mesela Gültepe, önemli nüfus alıyor ama sosyal mekânları, alışveriş yerleri yok. Bunlar imarla ilgili şeyler. Kronik sorunumuz ise demiryolu. Bunu kent gündeminde tutmalıyız. Taşınması, maliyetli gibi görünse de zaten TCDDY buraya 10 tane geçit yaparken, 150 milyon para harcayacak. Demiryolunun sağ-solunda geniş emniyet kemerleri var. Hafif raylı sistem olsa 1 metre sağ, 1 metre soldan bandı olacak. Demiryolunun deplase edilmesi, trafiği rahatlatacak, yeni parklar ve otoparklar oluşabilecek. Ev ve dükkânların cazibesi artacak. Şehir, oralara kayacak. Bunu sordum. Demir yolundan, hafif raylı araçlar da geçebiliyormuş. Tabi nostaljik tramvay ya da hafif raylı araçlar, bunlar sonra uzun uzadıya tartışılabilir, önce demir yolunun deplase edilmesi lazım.”

Bunlar önemli sözler ve tespitler. Bu açıklamasından önce de Vizyon Projesi 3. Etap toplantısında da, demiryolunun kent dışına taşınması konusunda basından destek istemişti.

Ulaşımda raylı sistem olarak tramvay olarak değerlendirilmesi görüşü tartışılabilir. Nostaljik tramvay ulaşımda çok ciddi sıkıntılarımız var iken, bana biraz lüks geldi. Ancak yeşil alan olarak değerlendirilmezse, Aprondan başlayarak Tılmerç-Demiryolu köyünde birleştirildikten sonra demiryolunun ulaşımda tramvay olarak değerlendirilmesi düşüncesini normal bulurum.

Ancak benim düşüncem halkımızın sağlığı ile ilgilidir. Kent nefes almıyor…

Halkımız temiz oksijen yetersizliğinden ölüyor. Önce havamızı temizleyecek yeşil dokuya ihtiyacımız var.

Devamı yarın