Batman’ın Fatih mahallesinde bulunan ve bir süre önce kapatılan demiryolu hemzemin geçidini gündeme getirmemi isteyen çok sayıda okurun taleplerine duyarsız kalamazdım. Bu yazıyı kaleme almadan önce etraflıca bir araştırma yaptım, tüm ilgililerle görüştüm. Bu yazı duyarlılığımın somut bir belgesi olacaktır.

Fatih Mahallesi’nde bulunan Kine Em Parkı’nın kuzey cephesindeki hemzemin geçidi çok önemli işlev görüyor, hayırlı pek çok hizmete vesile oluyordu. Ancak yaz ayından beri söz konusu hemzemin geçidi araç trafiğine kapatılmış durumda.

Beni arayan, benimle görüşen çok sayıda duyarlı insan, değerli okurlarım hemzemin geçidin kapatılmasından dolayı yaşanan mağduriyetlerden söz ederken, “Günümüzde her türlü tedbirler alınabilir. Beton bariyer yerleştirip, ‘ben kapattım, herkes kabullensin’ anlayışını doğru bulmak mümkün değildir. Demokrasilerde çareler tükenmez” diyerek tepkilerini dile getiriyorlardı.

İLGİLİLERLE YAPTIĞIM GÖRÜŞMELER…

Konuyu araştırmaya başladım. Önce birinci derece muhatap olarak Batman Devlet Demiryolları Yolları Gar Müdürlüğünü aradım. Müdür başta olmak üzere yol bakım ve onarım dahil yetkililerinden bu konuda bilgi talep ettim.

Batman Gar Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Malatya’yı aradım, en üst yetkilisiyle telefondan bilgi istedim. Malatyalı yönetici de bazı bilgiler verdi.

Sonra Belediye yetkilileriyle telefon görüşmesi yaptım, bilgi talep ettim. Telefonla verilecek bilgilerin yetersizliğinden söz edilmesi üzerine belediyeye giderek birinci derece sorumlu yetkili ile yüzyüze görüştüm.

Belediye yetkilisi, Fatih hemzemin geçidi ile ilgili olarak etraflıca bilgi verdikleri gibi, görsel olarak da somut veriler sundular.

Gerek Batman, gerek Malatya DDY yöneticileri, devlet memuru olarak basına bilgi verme konusunda çekingen davransalar bile, sorunun mahiyeti hakkında sağ olsunlar beni bilgilendirdiler.

İlgili ve yetkililerin isimlerini vermeden kurumlardan edindiğim bilgileri siz değerli okurlarıma sunmak istiyorum.

KAÇAK HEMZEMİN GEÇİTLERİNE İZİN YOK…

Öncelikle Fatih Mahallesindeki bahse konu hemzemin geçidinin kaçak olması nedeniyle kapatılması için genel müdürlükten yazılı talimatlar gelmiş. “Demiryolu Hemzemin Geçitlerinde Alınacak Tedbirler ve Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” ile kaçak hemzemin geçitlerinin üzerine gidilmiş. İlgili yazı Valiliğe, Valilikten de Belediye’ye gönderilmiş. Belediye, yukarıdan gelen talimata uymak zorunda kaldığından, hemzemin geçidi araç trafiğine kapatmış…

Belediye hemzemin geçidi kapatmayacak olursa, ilgili yöneticileri, ulaştırma müdürü, ilgili müdür yardımcısı ve belediye başkan vekili dahil herkes, olası bir ölümlü kazada sorumlu tutulacaklar. Belediye yetkilileri risk alarak hemzemin geçidini trafiğe açma talebi ile ilgili Valilik Oluru almaya çalışsa, Vali bu sorumluluğu alamayacak. Yukarıdan gelen talimatta, kaçak hemzemin geçitlerinin can ve mal kaybına neden olabileceği açık uyarı ve yasağı bulunuyor.

Belediye yetkilisi ile yaptığım görüşmede Fatih hemzemin geçidini kaçak statüden çıkarmaya yönelik girişimlerinin olup olmadığını sordum. Otomatik bariyer oluşturulması halinde trenlerin Batman girişine veya Yaşar Kemal Ormanlarına yakın alana ulaşmaları halinde hemen bariyerin inebileceğini söyledim.

Bunun için girişimlerde bulunmuşlar. Hemzemin Geçitleri Yönetmeliğinin şartları, kıstasları buna izin vermiyormuş. Kine Em Parkı’nın güneyindeki hemzemin geçidi yasal statüye sahip. Aradaki mesafe buna müsait değilmiş. Üst düzey DDY yetkilileri ile belediyeden telefonla görüştüm ve bunun mümkün olmadığını teyit ettiler…

Belediye hiçbir şekilde hemzemin geçidini araç trafiğine açamıyor. Tek çare orada alt geçit yaptırmakmış. Alt geçit için de alanın uygun olmadığını görsel sunumla bana izah ettiler. Demiryolu geçidi ile dünya hastanesi cihetindeki binaların yakınlık mesafesi, alt geçit için yeterli olmuyormuş.

Hemzemin Geçitler Yönetmeliğine göre yerleşim yerlerinde iki hemzemin geçit arasındaki mesafe 1000 metreden az olamayacak. Bu mesafelerde ikinci bir demiryolu hemzemin geçidi açılamayacak. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130703-1.htm

Kısaca ifade etmem gerekirse, hemzemin geçidinin açılması mümkün görünmüyor. Kimse sorumluluk alıp o geçidi hizmete açamaz.

Geçmiş yıllarda bahse konu geçitte ölümlü trafik kazasının yaşandığı konusunda yetkililerden bilgi aldım. Yaralamalı kazalar ise daha çok yaşanmış.

Köprü altından çıkacak bir yolcu veya yük treninin görüş ve duruş mesafesinin oldukça yetersiz olması nedeniyle yapılacak bir şeyin olmadığı bilgisini bana üzüntüyle veren yetkililer oldu.

Bu konuda şu bilgiyi de konumuzla ilgili olarak internetten sunmak istiyorum: “Hemzemin geçitler kara ve demiryolunu buluşturan noktalar olduğundan kaza riskini de beraberinde getiren noktalar oluyor. Bu nedenle hemzemin geçitlerde alınacak tedbirler çok önemli zira, bu noktalarda insan hayatı kaybediliyor, insanlar yaralanıyor, sakat kalıyor ve maddi-manevi zarara uğruyorlar.”

Bu bilgi aslında hepimizce bilinen bir gerçeklik. Fatih mahallesinin demiryolu yukarısından çocuklarına okula götürüp getirenleri sıkıntıya sokan sorunun nedenleri ve niçinleri ile çözüm yolları hakkında bu kadar bilgi sunabildim. Çare üretemediğim için üzgünüm.