Binlerce yıllık tarihleri olan yerleşkelerin isimleri değiştirilince halkında buna rağbet edeceğini sandılar, yanıldılar.
Bu milletin özünden, tarihinden süzülen kendi doğal mecrasında yer bulan isimlerle kimin ne gibi bir sorunu olmuştur? anlayabilmiş değilim.
Devleti ve milleti idare edenlerin basiretli olması lazım. Bakanlar kurulundan geçirdikleri bir kararla binlerce yıllık mirası bir anda değiştirmeye çalışmak akıl karı değildir. Dahası yurdum insanı da zaten bu şekilde hitap etmemektedir bu yerleşim birimlerine. Sadece resmi yazılarda ve gazetelerde bu şekilde geçmektedir.
Dünya’nın hiçbir yerinde böylesi bir uygulamayı görmek mümkün değildir.
Yüzlerce yıllık Newyork, Lasvegas, binlerce yıllık Pekin, Tahran hep bu isimlerle anılmıştır. Hiçbir muktedir bu yerlerin isminin önüne arkasına bir şey eklememiştir. Peki, bizde durum nedir? Buyursunlar.
Belki biz Tunceli’ye“Tunceli” diye telaffuz ediyoruzdur ama orada doğmuş büyümüş birçoğu kendisini “Dersimliyim” diye takdim eder.
Bugün hiçbir Maraşlı kendisini tanıtırken Kahramanmaraşlıyım demez.
Dondurmasından bahsederken de Maraş dondurması diye söz eder.
Yine Antepli bir vatandaş da Gaziantepliyim demez. Fıstığından bahsederken de Antep fıstığı der.
Siz hiç Urfalı birinin ben Şanlıurfalıyım diye kendini takdim ettiğini duydunuz, gördünüz mü? Ünlü isotlarının adı hiçbir zaman Şanlıurfa isotu olmamıştır.
Gelelim köylerimize.
Batmanlı hiç kimse köy isimlerinin Türkçesini bilmemektedir. Kendi köyü hariç tabii ki. O yüzden de atamayla Batman’a gelen bir öğretmen görev yaptığı köyden bahsederken doğal olarak Türkçesini söyler ama Batmanlı kişi bu köyün hangi köy olduğunu bilememekte, Kürtçe ismini sormaktadır. Öğretmende görev yaptığı köyün Kürtçe ismini genelde bilir ve söylediğinde ancak bizim Batmanlı bu köyün hangi köy olduğunu anlar.
Gerçi bu yanlıştan dönülmesi konusunda bir takım olumlu girişimlerin olduğunu duymuştuk bundan birkaç yıl öncesinde. Ancak onca zaman geçti ve halen bir çalışma yapıldığını duyamadık. Demek ki yok, ya da ertelendi.
Acaba niçin? İnsanın aklına birçok şey geliyor.
Mesela Ermeniler. Bu toprakların kadim halklarından olan eski komşularımız. Yitirdiğimiz mozaiklerimizden belki de en belirgin olanı.
Bugün Batman’ın çevresinde bulunan birçok köyün Ermenilere ait köyler olduğunu biliyoruz. Çünkü isimlerinden belli. Bir köy ismi o köyün konuşulan dilinden olur. Bugün kendi köyüm olan “Baharzık” bile Kürtçe bir anlam ifade etmemektedir. Demek ki bizden önce o köyde Ermeniler yaşamıştı. Hatta Cami bile 20-30 sene önce yapıldı köyümüzde. Ondan önce derme çatma bir kerpiç evde namaz kılınıyordu. Diğer köylerin isimlerini de varın siz düşünün.
Acaba diyorum bu isimlerin değiştirilmesinin asıl sebebi bir kimliğin, bir facianın yok sayılması isteğinden mi kaynaklanıyor?
Tövbe, tövbe. Olur mu hiç böyle bir şey?
Anlı şanlı tarihimizde yok böyle bir şey.
Ya da…………..