Batman Belediyesi, nihayet çöpevler sorununa al atmış. Kent merkezinde faaliyet gösteren, ‘çöpevler’ olarak ifade ettiğim kimi ‘hurdacıların’ işyerleri mühürlenmiş…

Batman Çağdaş Gazetesinde konu ile ilgili olarak yer alan habere bakalım: “Batman Belediyesi, kent merkezinde hurdacılık yapan işyerlerin bir bölümünü mühürledi. Bayındır ile Cudi Mahallesi’nde hurdacılık yapan bazı işyerlerini kapatan Belediye, kent merkezinin işlek güzergahlarındaki hurdacı esnafını da uyardı. Kentin girişlerine yeni düzen getireceklerini belirten Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, ‘Daha önce hurdacı esnafını uyardık. Uyarmaya da devam edeceğiz. Gerek Batman-Hasankeyf giriş yolu gerekse de Batman-Diyarbakır yoluna yeni düzenlemeler getireceğiz. Şehrin görüntüsünü bozan işyerlerine izin vermeyeceğiz’ dedi.”

Haber bu kadar. Demek ki daha önce uyarılan bazı işyerleri mühürlenmiş.

Yıllardır gündemimizde olan ve her dönemde il yöneticilerine hatırlattığımız sorun ile ilgili olarak atılmış bir küçük adımı, başlangıç olarak değerlendirmek istiyorum.

Sorun çok önemli. Toplum ve çevre sağlığı boyutları olan bir meseledir…

Kurallara uymadıkları gerekçesiyle olacak, mühürlenen ve kapatılan hurdacılarla ilgili olarak daha fazla gerekçe olmalıdır.

Sadece Batman-Hasankeyf ve Batman-Diyarbakır giriş yolu üzerindeki işyerlerine yönelik bir uygulama ise ve gerekçe olarak sadece şehrin görüntüsü gösteriliyorsa, acaba yıllardır gündeme getirdiğimiz ‘Çöp-Depo evler’ sorunu değil mi?

Hangi hurdacılardan söz ediliyor?

Sabahtan akşama ve gece yarılarına kadar kentin muhtelif semtlerinde hurda malzemeleri alıp, depolayan,

pres makinelerinden geçiren,

balyozlarla kıran,

çevreyi alabildiğince kirleten,

farelerin cirit attığı ortamı hazırlayan,

mahalle sakinlerinin kin ve nefretine neden olan,

gürültü kirliliği ile halk sağlığıyla oynayan,

bir saatlik uykuya hasret bıraktıran,

her an ölümle sonuçlanabilecek gerilimlere neden olan,

Batman Kent Konseyi’nin haklarında karar aldığı ve geçmişte belediyenin kent dışına çıkarmaya çalıştığı Çöp/Depo Evlerden mi söz ediliyor?

Sadece bazı hurdacıların görsel kirliliği mi, yoksa bahsettiğim ciddi yapılar mı? Hangilerin üzerine gidiliyor?

YILLARDIR GÜNDEMDE OLAN BİR SORUN…

Size yıllar önce Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin, dönemin belediyesine yönelik basın açıklamasını hatırlatmak istiyorum:

“Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, kentin daha güzel yarınları için faaliyetlerde bulunan bir sivil toplum örgütüdür. 2001 yılından bu yana Batman’ın tüm çevre sorunlarına dikkat çekip, makul çözüm önerileri sunmaktayız.

Kentteki çevre sorunlarından rahatsız olanların adres olarak derneğimizi görmesi, bize başvurup çözüm istemeleri, artık halka mal olmuş bir sivil toplum örgütü olduğumuzun kanıtıdır diye düşünüyoruz. Bazı sorunları dile getirirken, lokal anlamda mağduriyetlere neden olmamız doğal karşılanmalıdır. Toplumun genelinin çıkarını savunmak gerektiğinden, lokal anlamda bazılarının mağdur olmaması için de azami gayret gösteriyoruz.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, kent merkezinde faaliyet gösteren bazı çöp toplama merkezleri veya halk arasında ‘çöp evler’ olarak bilinen özel kişilere ait yerler konusunda yoğun şikayetler almaktadır. Aynı şikayetler Batman Kent Konseyi’ne de ulaşmaktadır.

Dernek olarak Batman Kent Konseyi’nde Çevre-Sağlık Ana Çalışma Grubu’nda çalışmalar yaparken de, daha temiz ve yaşanabilir, daha sağlıklı bir toplumu amaçlamaktayız.

Çöp evler meselesinin kentin ortak aklı temelinde sorunlara çare arayan ve çözüm önerileri ile Batman’ın en üst danışma örgütü olan Batman Kent Konseyi’ne gündem maddesi olmasının nedeni bu şikayetlerdir.

Daha önceki raporlarımızda da bu hususa dikkat çekmiştik. Batman kent merkezindeki bazı çöp toplama merkezleri çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir. Mahalle aralarında bulunan ve halk tarafından ‘çöp evler’ diye bilinen özel kişilere ait yerler, çevreye pis kokuların yayılmasına neden olmakta, faaliyet gösterilen sokaklarda iri farelerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu durum vatandaşların tepkisini çekmektedir.

Yine eskicilere ait mahalle aralarındaki işyerleri sürekli gürültü kirliliği kaynağı olmaktadır. Satın alınan demir aksamların balyozlarla düzeltilmesinden ve geceleri bile pres makinelerinin işletilmesinden, eskimiş buzdolabı, çamaşır makinesi vs. malzemelerin gece saatlerinde bile kamyon ve araçlarla boşaltılıp, indirme ve bindirme yapılmasından kaynaklı gürültü kirliliği konusunda şikâyetler hat safhadadır.

Eğer söz konusu çöp evler için bir gizli anket yapılsa, halkın ne kadar tepkili olduğu sonucu görülecektir diye düşünüyoruz.

Hiçbir gelişmiş ülkede mahalle aralarında çöp evlere rastlayamazsınız.

Batman Kent Konseyi Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu, halkın sağlığını, çevreyi olumsuz yönde etkileyen sorunların çözümü için çaba göstermek zorundadır.

Çöp evler veya eskici evlerinin sahiplerinin de mağdur olmasını gerçekten istemiyoruz. Ancak bize o kadar yoğun ve haklı nedene bağlı şikayetler geliyor ki, toplumun genel çıkarını savunmak zorundayız.

Bazı semtlerde komşular arasında kavgalara, şiddete, kin ve nefrete neden olduğu açık olan işyerleri gerçeği söz konusudur. Komşular aşırı gürültü nedeniyle ciddi şekilde huzursuzdur. Bu gerçeği hiçbir işyeri sahibinin de inkar edebileceğine inanmıyoruz…

İşyeri sahipleri komşularının rahatsız ettiğinin farkındadır. Belki bundan son derece üzüntü duyanlar da vardır. Ancak ekmek davası söz konusu olduğundan işyerlerini evlerinin yanlarına kurmuşlardır diye düşünüyoruz.

Ancak komşular arasında olası kavgaların ve olumsuz gelişmelerin yaşanmaması için bile olsa bu meseleye çözüm bulmak zorundayız. Temel gerekçe daha temiz ve yaşanabilir bir kent, daha sağlıklı bir toplumdur.

ÇARE ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Çare-çözüm nedir?

Çöp evler ve eskicilerin kent dışında faaliyetlerini sürdürebilmeleri için Belediye proje hazırlamalıdır. Belediye’den ruhsat almadan faaliyet gösteren ve çevreyi rahatsız eden işyerleri hakkında gereken yasal işlemler yapılmalı ve çözümler üretilmelidir. Mahalle aralarında çöp evler ve eskicilere ruhsat verilmemelidir. Eskicilerin taşınıncaya kadar mahalle aralarında satın aldıkları demir aksamları balyozlarla kırmalarına, pres makinelerinin çalıştırılmasına ve gürültü çıkarmalarına sadece belli saatlerde izin verilmelidir.

Halkın genel talepleri bu yöndedir. Kalıcı çözüm çöp evler, eskici evleri için kent dışında Sanayi Sitesi benzeri bir yerin tahsis edilmesidir. Söz konusu işyerlerini işletenlerin zarar etmemesi için bir geçiş sürecine olumlu bakıyoruz. Acilen kendilerine kent dışında yer tahsis edip, onlara kolaylıklar sağlanmalıdır. Bu arada belli bir süre verilmelidir. Geçiş sürecinde vatandaşların, komşuların rahatsız edilmemesi için belli saatlerde yük indirip, bindirme yapmalıdırlar. Örneğin gece yük indirme, boşaltma veya yükleme ve prese izin verilmemelidir. İşyeri sahiplerinin biraz empati yaparak kendilerini komşularının yerine koymalarını istiyoruz. Ekmeğimizi kazanmaya çalışırken, lütfen komşularımızı rahatsız etmeyelim diyoruz. Başka alternatif çözüm önerileri sunanlar çıkabilir. Belki daha güzel öneriler de çıkabilir. Saygılarımızla.”

Evet, yıllar öncesinden daha yaşanabilir bir Batman için bu meseleye duyarlı olanların mesajı böyleydi. Batman Belediyesi bugün şehrin görüntüsü adına hurdacıların/çöp/depo evlerin üzerine gidiyorsa, açık desteğimi ifade etmek istiyorum. Artık yetti. Para kazanma adına mahalle sakinlerine hayatı zindan eden her yapının üzerine gidilmesi dileğimle…