*Türkiye, 24 Haziran’da bugüne kadar alışık olmadığımız bir seçim için sandığa gidecek... Kurulacak 2 sandıktan birinde Cumhurbaşkanı, diğerinde milletvekili seçimi yapılacak...

*Milletvekilliği seçiminde ilk kez ittifak sistemi denenecek. Seçime 6 gün kala sahada öyle değişik, öyle karışık bir tablo var ki, seçim sonucuyla ilgili tahmin yapmak çok zor...

TAHMİNLER ÇOK ZOR

24 Haziran seçimine 6 gün kaldı ama tahmin de yürütmek çok zor… Pazar’a sandıktayız…
Seçmene farklı tercih yapma şansı doğunca, değişik seçenekleri, kombinasyonları tercih edecek gibi görünüyor…
Hem Cumhurbaşkanlığında, hem milletvekili seçiminde partisinin adaylarına oy verecek seçmenler az gibi görünse de tercih kombinasyonu en doğal olan gibi görülüyor.
24 Haziran’da sandığa gidecek seçmenin de kafası karışık.
Önünde fazla seçenek olunca, o da tercihlerini farklılaştırmış.
Bu durum sandığa nasıl yansıyacak?
Batman’da hangi parti kaç milletvekili çıkartacak ve Meclis tablosu nasıl olacak?
Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacak mı, kalırsa ikinci turda kim seçilir? İlk turda mı seçilecek?
Bu soruların cevaplarını biz de çok merak ediyoruz…

ADAYLARDA HEYECAN DORUKTA

Seçimin son haftasında adaylar, Batman kent merkezinde ağırlıklı çalışıyor.
Bayram demeden sahada çalışan adaylar enerji, zaman harcıyor.
Bunlar gerçekten önemli.
Bu süreçte adları biraz daha öne çıkan isimleri kısaca dikkatinize sunmak istiyoruz.

Ziver Özdemir: AK Parti’nin 1’inci sıra adayı. Daha çok kırsaldaki seçmenlere ulaşıyor. AK Parti’nin bu seçimde lokomotif adayı. Sahada en fazla görünen isimlerinden biri. Kent merkezindeki seçmenin yanı sıra ilçe ve beldelerdeki gezileri de aksatmayan Özdemir, önceki seçimlerdeki tecrübesiyle hareket ediyor.

Murat Güneştekin: AK Parti 2’inci sıra adayı. Daha önce iki kez İl Başkanlığı görevinde bulunan Güneştekin, bu seçim döneminde de sahada en fazla görünen isimlerden oldu. Adaylar arasında en fazla koşturan Güneştekin, geceli-gündüzlü çalışıyor. Daha önce de Milletvekili adayı olan Güneştekin, seçim sürecindeki çalışmalarıyla partinin öne çıkan ismi.

Mehmet Şat: AK Parti’nin 3’üncü sıra adayı: İlk kez aktif siyasete atılan bir isim. STK temsilcisi olarak bilinen Şat, ilk kez seçilebilme umuduyla 24 Haziran seçimlerinde aday oldu.

Murat Çiçek: AK Parti’nin dördüncü sıra adayı: 2015’in Kasım’ın da 3. sıradan adaydı. Uzun süredir partide görev yapıyor. AK Parti’de bilinen ve tanınan bir sima. STK’ların yakından tanıdığı bir isim. Avukat Çiçek, Batman siyasetini bilen bir siyasetçi.

Ayla Işık: AK Parti 5’inci sıra adayı. Batman’ın Kozluk ilçesinde siyasete başladı. Hep Kadın hareketinin içinde yer aldı. Bir süre önce kurduğu Kadın Derneğiyle kadınların sorunlarına yönelik hazırladığı raporlarla da dikkat çekmişti Işık.

Feleknas Uca: HDP 1’inci sıra adayı. Bir dönem Diyarbakır Milletvekilliği yapan Uca, daha önce aktif siyaset yapmak istediği Batman’a, bu kez gönüllü gelen bir siyasetçi. Avrupa parlamentosunda da iki dönem Milletvekilliği yapan Uca, buradaki festival ve etkinliklere de katılım sağlayan bir isimdi. Uca, seçim çalışmalarında dikkatleri üzerinde toplayan bir politikacı.

 

Necdet İpekyüz: HDP ikinci sıra adayı. Diyarbakır eski Tabipler Odası Başkanlığı’nı yapan hekim. Daha önce de değinmiştik. Bu seçimde, en çok koşturan isimlerden biri. Batman-Diyarbakır il sınırındaki Salat beldesinden olan İpekyüz, 1994-98 Yılları arasında Genel Sekreterliği ile Başkanlığını yaptığı Diyarbakır Tabipler Odası’na Batman’ın da aralarında bulunduğu 6 İl’den sorumluydu.

Ayşe Acar Başaran: HDP üçüncü sıra adayı: 2015 Kasım seçimlerinde 1’inci sıra adayı Başaran, bu kez 3’üncü sıraya kaydırıldı. Mehmet Ali Aslan ile Saadet Becerikli’nin, 2018 Haziran seçiminde aday olamadığı HDP’de Başaran, partide kadın hareketinde çalışmalarıyla adından söz ettiren isim.

M. Rüştü Tiryaki : HDP’de 4’üncü sıra adayı: Aslen Sasonlu olan Tiryaki, uzun yıllar İstanbul’da avukatlık yaptı. Partisi’nin YSK üyesi olan Tiryaki’nin, Sason ilçesinde; ailesinin söz sahibi olduğu söyleniliyor. Tiryaki’nin, Sason’dan ne kadar oy alacağı merak ediliyor.

Şükrü Tapkan: HDP 5’inci sıra adayı. Uzun süredir partide görev yapan yönetici konumunda. Daha önce de bazı STK’larda görev üstlendi. İlk kez Milletvekilliğine aday oldu.

Faris Özdemir: SP 1’inci sıra adayı: İki dönem Milletvekilliği yapan, bu seçimde tabanının ciddi desteğini alan Özdemir, seçim propaganda çalışmalarını her tarafa yaymış gibi görünüyor. Özdemir, tabanı ve çevresinin yanı sıra SP’li seçmenlerin de güven duyduğu bir isim.

Aydın Gök: Batman’ın tek bağımsız Milletvekili adayı. Diğer seçimlerde de gerek Milletvekilliği gerekse de Belediye Başkanlığı seçiminde de aday olan Gök, Batman’ın tek ‘Bağımsız vekil’ adayı konumunda.

Ayhan Işık: CHP’nin birinci sıra adayı: Kozluk Belediye Başkanlığını yaptı. Seçim propaganda çalışmalarında diğer partilere göre geç başladı. Kozluk ilçesinden uzun bir süre önce ayrıldı.
Bu kadar isimden sadece Ankara’ya 5 milletvekili seçilip gidecek.
Umarız, Batman’a en faydalı olacaklar seçilirler...

SEÇMEN 35 YILDA 260 BİNE ÇIKTI

Şu ortamda ister istemez nostaljiye yöneliyorsunuz. Geçmişin seçim kampanyaları bir başka olurdu…

1984’te siyasete yeni bir soluk kazandıran reformist lider Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’dı… Tam 36 yıl önce kabuğuna sığmayan Batman, bağlı olduğu Siirt’ten 3 kat büyüktü. Merhum Özal sık sık geldiği Batman’ı 90’da ‘il’ yaptı... 1984 yerel seçimlerinde Refah Partisi’nden Ataullah Hamidi, 6006 oyla Belediye Başkanı seçilmişti. Kent merkezinde seçmen sayısı ise 14.000’di. Aradan geçen 35 yıl içinde kent merkezinde seçmen sayısı şimdilerde 260 bine ulaştı. SP Batman Milletvekili adayı Faris Özdemir’in kayınpederi Mehmet Özdemir, aday olduğu MDP’den 4000’i aşkın oy almıştı. Eski BATSO Başkanı merhum Mehmet Teymur da DYP’den Belediye Başkan adayıydı.

Ramazan bayramı arifesinde yerel medya turu yapan SP Milletvekili adayı Faris Özdemir, Batman Çağdaş’ın 35 yıl öncesinin sararan arşivini inceledi. O an duygulandı. Ve anlamlı bir mesaj verdi; “Petrol şehrinin belleği olan Batman Çağdaş’ın arşivi altın değerinde. Bu arşivde herkesin bir yol hikayesi var…”

O dönemin Belediye Başkan adaylarından Mehmet Özdemir, Mehmet Teymur, Ömer Yıldız ve Şehmus Demir şimdi aramızda yok…Her biri renkli bir simaydı…Mekanları cennet olsun…