Ülkemizin altına imza atmış olduğu önemli sözleşmelerden birisi, ‘Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi’dir. Sözleşmenin gereğini yerine getirmediğimizi ve bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturmadığımızın farkındayım. Buna rağmen Çocuk Hakları Sözleşmesini önemsiyorum.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü idi. Ne yazık ki o günü yine unutmuşum…

Özel Batman Yaşam Kreş eğitim yuvasının duyarlı yöneticileri ve eğitimcilerinin, ‘Çocuk Hakları Etkinliği’ kapsamında minik öğrencileriyle gazetemizi ziyaret etmeleri beni hayli sevindirdi…

Gerçekten Çocuk Hakları’nın bilincinde olan ve henüz kreşte kalan öğrencilere bu bilinci aşılamaya çalışan eğitimcilerimizin olduğunu görmekten mutluluk duydum…

Gerçekten bravo ve yürekten tebrikler…

Gazetemizi 40 öğrenci ile ziyaret eden Özel Batman Yaşam Kreş yöneticileri, gerçekten anlamlı bir etkinliğe imza atmışlardır. Batman Çağdaş’ta konumuz ile ilgili haberi bilginize sunduktan sonra değerlendirme yapmak istiyorum. İşte o haber metni:

**

**

“Dünya çocuklarına daha iyi bir yaşam sunmak için her yıl 20 Kasım’da kutlanan ‘Dünya Çocuk Hakları’ günü nedeniyle Özel Batman Yaşam Kreş öğrenci, öğretmen ve idarecileri, kentin ilk günlük gazetesi Batman Çağdaş’ı ziyaret etti. Kreş Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Dinç, Okul Müdiresi Sultan Demir ve öğretmenlerin katıldığı etkinlikte 40 kişilik öğrenci topluluğu, haklarıyla ilgili gazetemiz yöneticisi Barış Arslan’la söyleşi gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen sözleşmenin maddeleriyle ilgili sorular yönelten minik öğrencilere, söyleşinin ardından gazete yöneticileri sürprizde bulundu.
Renkli geçen söyleşinin ardından öğrenciler günlerini pasta keserek kutladı. Gitar dinletisi sürpriziyle de karşılaşan minik öğrenciler, şarkılara eşlik ederek keyifli anlar yaşadı. Dünya Çocuk Hakları gününde farkındalık yaratmak amacıyla kentin ilk günlük gazetesini ziyaret ettiklerini belirten Okul yöneticileri Şerif Dinç ve Sultan Demir: ‘20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, BM tarafından 1989 yılında kabul edilen bir gün. Çocuklarımızın haklarına vakıf olabilmeleri için böyle bir etkinlik hazırladık. Gazetede binasında oldukça sıcak karşılandık. Öğrencilerimiz söyleşinin ardından müzik dinletisiyle keyifli anlar yaşadı. Batman Çağdaş yönetimine teşekkür ediyoruz’ dediler.”

http://www.batmancagdas.com/gundem/haklarini-sordular-2-h60570.html

**

Çok güzel ve sevindirici bir gelişme. Gazetemizin tercih edilmesi ve özellikle bu günün eğitim yuvalarında etkinlik konusu olmasını çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Geçen yıl Batman Belediyesi ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 20 Kasım günü Çocuk İşçiliğine karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla bir yürüyüş düzenleyerek, sürpriz bir hamle yapmıştı. Farkındalık yaratma adına Atatürk Parkı’nda önemli bir etkinliğe tanık olmuştuk.

1990 yılından beri aralıksız günlük yazılarımda Çocuk Hakları ile ilgili yazılar yazan, bilinç oluşturmaya çalışan biri olduğuma dair hatırlatmada bulunurken, amacım kesinlikle kendimi övmek değildir. Madem küçük çocuklar bize hakları konusunda duyarlılık çağrısında bulunuyor, ben de yazdığım yazılarla katkı sunmak istiyorum. Şu ifadelerim kesinlikle bir gerçeğin beyanıdır, genç nesil gazeteciler için anımsatayım: “Geçen zaman sürecinde, ‘çocukların hakları ve çalıştırılan çocuklarla ilgili yazılarım kesinlikle bir bir cilt/kitap oluşturur. Bu köşede, ‘Haydi Çocuklar Çalışmaya’, ‘Haydi Öğrenciler Tarlaya’ başlığı altında az yazı yazmadım. Batman’da pek çok iş kolunda köle gibi çalıştırılan çocuklar üzerine az yorum yapmadım…

Çocukların evrensel hakları konusunda her zaman duyarlı oldum. Sadece yazılarımla değil, sivil toplum örgütlerinde gönüllü faaliyetlerle çocukların her türlü haklarını savundum. Savaş, şiddet mağduru, yetim ve öksüz çocukların dramlarını yazdım, çocuk çalıştayı bile düzenledik…

Çocuk işçiliği konusunda gerçekten Batman’ın kötü bir sicili bulunmaktadır. Köle düzeni diyerek karşı çıktığım bir meseleden söz ediyorum.

**

**

ÇOCUKLAR NAZENİN VARLIKLARDIR…

Çocuklar için değişmez bakış açım vardır;

Çocuklar, dünyanın hangi coğrafyasında yaşıyorlarsa yaşasınlar, sonuçta çocukturlar. Çocuklar masum ve nazenin varlıklardır.

Şefkate, merhamete ve sevgiye ihtiyacı bulunan çocuklar gerçeği açık iken, onlara yaşamı zehir etmemiz kadar büyük vebal olamaz diye düşünüyorum.

21. yüzyıla yelken açan dünya gemisine baktığımda, dünyanın her yanında çocukların büyük acılar yaşadıklarını gözlemliyorum.

Savaşların ağır faturasını en çok yetim ve öksüz kalan çocuklar ödemektedir…

Kıtlığı, açlığı, susuzluğu yaşayan çocuklar, insanlık ailesinin genel duyarsızlığının sonuçlarıdır…

Afrika’da açlıktan ölen çocuklar gerçeğine dünyanın seyirci kalmasına isyan etmek geliyor içimden…

Dünyanın neresinde olursa olsun, ağlayan, acı çeken bir çocuk gördüğümde, yüreğim dağdar olur…

Evet, Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi de vardır ve ülkemiz bu sözleşmenin altına imza atmıştır.’

Devamı yarın