2973 metre yükseklikteki Mereto dağı eteğinden akan berrak suyunun buluştuğu Sason çayı kıyısından eşsiz manzaralar hakim şu günlerde. Bu kıyıda dönümlerce alanda çilek bahçeleri göze çarpıyor.

Daha önce bu alanlar tütündü…

Şimdilerde uçsuz bucaksız o çay kıyısında artık bol çilek bahçeleri var…

Elazığlı bir kamyonet sürücüsü, Demetevler mahallesinde; tel çitlerle çevrili bahçeden toplanan kasa kasa çilekleri aracına yüklüyor…

Kilometrece uzakta geldiği Batman’ın Sason ilçesinde aldığı çilekleri Elazığ’a götüren sürücü bakın neler diyor; “Sason çileğinin hem kalitesi hem de tadı bir başka. Bölgede bu kalitede çilek yok. Ne Elazığ ne de Diyarbakır’da bu çileği bulamıyoruz. Her 10 günde bir buraya gelir, kamyonetimi çilek kasalarıyla dolduruyorum. Çileği Elazığ’a götürdüğüm de adeta kapışılıyor. Buraya tarlada kilosunu 3.5-4 liradan alıyorum. Pazarda 7-8 liradan satıyorum. Bu mevsimde çileğin alıcısı var.”

Demetevler mahallesinde babası Şuayip Kaplan ve kardeşi Ramazan Kaplan’la birlikte çilek üreticiliğini yapan Ahmet Kaplan, çilek yetiştiriciliğinin kolay bir iş olmadığını söylüyor;

“Yanı başımızda Yeniköy sakinleri de bu işi yapıyor. Ancak çileğe destek şart. Tarım teşkilatı köylülere çit ve tel desteğini verirse, bir çok üretici tarlasını çilek bahçesine dönüştürmeye kararlıdır. Çünkü bu ürünün parası peşin. Pazarcı tarlaya geliyor. Ürününü alıyor. Hem o kazanıyor hem de biz.”

Sason, her ne kadar balıyla ünlü olsa da, çileğiyle de artık marka yolunda bir ilçedir.

Van 100. Yıl Üniversitesi Edebiyat bölümünden mezun olan Kadir Erdem, iş bulamayınca köyündeki 5 dönümlük alanı çilek bahçesine dönüştürmüş.

Aile boyu tarlada çalışan Erdem, çilek yetiştiriciliğinden memnun olduklarını ifade ediyor;

“Edebiyat bölümü mezunuyum. Bir süredir iş bulamadım. Daha önce bu tarlaya tütün ekiyorduk. Tütün ekiciliği de zor bir işti. Çilek tütüne göre daha avantajlı bir ürün. İyi ki de bu ürüne geçiş yaptık. Bu ürünle artık ailemizin geçimini sağlıyoruz. Eğer olumsuz hava koşulları olmasa çilek kazandıran bir üründür.”

Kısacası, Sasonlu üreticilerin umudu çilektir… Şu günlerde üreticinin gözü gibi baktığı çilek yüzlerce ailenin geçimini sağlıyor. Bir de markalaşma yolundaki bu ürün pazar bulursa; Sason bal’dan sonra çilekle adını duyuracaktır…