Bu kentin güzel yarınları için gönüllü olarak mücadele eden, çabalayanlar var. Toplumumuz bu hareketi yıllardır izliyor.

Takdirlerini, teşekkürlerini sunan nice insanlar gerçeğini biliyorum. Ancak toplumumuzun bu hareketi daha yakından tanıması gerektiğine anıyorum.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nden söz ediyorum. Hayata farklı pencerelerden bakanları bir çatı altında buluşturan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin geleneksel istişare toplantısı vardı. 2017 yılı faaliyetlerinin anlatıldığı ve 2018 yılı için önerilerin alındığı toplantı oldukça verimli geçmişti.

Bu kentin daha güzel yarınlarının olmasını isteyenler sosyal medyada yapılan davete uyarak toplantıya katılmıştı. Hiçbir çevrenin etkisi altında kalmadan, hiçbir akçeli/paralı işe bulaşmadan bu kent için mücadele veren derneğin bir gönüllüsü ve destekçisiyim. 2017 yılı faaliyetlerini takdirinize sunarak onların sesi olmak istiyorum. Yazımı o faaliyetler raporu ile noktalıyorum:

“-Şehir stadının betonlaşmasına hayır kampanyası çerçevesinde Stada’a basın açıklaması yaptık. -Derneğimizi müstakil ve daha merkezi bir yere taşıdık.

-Göreve seçilen TPAO Bölge Müdürü Mustafa Demir’i ziyaret edip Petrol üretimi esnasında çevrenin kirletilmemesi ve sitedeki mevcut yeşil alanların korunmasını talep ettik.

-Batman Üniversitesi Rektörünü Aydın Durmuş’u ziyaret ederek Üniversite kampusu alanında çevre derneği ormanını kurmak için bir yer tahsisi talebinde bulunduk.

-Batman Valiliği, Ünv. ve Tarım Müdürlüğünün organize ettiği ve iki gün süren Anız çalıştayına katılım sağladık. -DSİ’nin yeşil alanı içerisinde Orman işletmesi ve Metoroloji binası kurulması yönündeki girişimlerini doğru bulmadığımızı basın açıklaması ve girişimlerimizle dile getirdik.

-“Kozluk ilçesi Akçakışla köyü sınırlarında bulunan ve Garzan barajının su toplama havzasını oluşturan Batmanın kuzey ormanları odun tüccarlarının kesmek için uğraştıkları ağaçlık alanın bulunduğu bölgeye gidilerek gözlem raporu düzenleyip kamuoyu ile paylaştık,söz konusu alanın muhafazası için Ak Parti milletvekili Ataullah Hamidi’ye taleplerimizi yazılı ve sözlü olarak ilettik, konu ile ilgili ayrıca basın açıklaması yaptık.

-5 Aralık Dünya Gönüllüler günü hem de Dünya Toprak Günü olması münasebeti ile yazılı basın açıklaması yapıldı.

- Orman İşletmesi Toprak Muhafaza Şefliği tarafından yürütülmekte olan Batman Kozluk karayolu kenarının ağaçlandırma çalışması ile Kira daği yamacında doğa yürüyüşü gerçekleştirilerek Orman İşletmesi tarafından fidan dikim etkinliği çalışmalarına katılım sağlandı.

- Anız yangınları ile ilgili Köy TV de düzenlenen canlı yayın programına katılım sağlanarak şehrimizdeki durum hakkında bilgiler verildi. - Sosyal sorumluluk bilincine sahip Abdullah Bulkut, Ferit Aslan ile Bawer Adnin’in çevre temizliğine dikkat çeken sosyal medya üzerinden paylaşılan kliplerine destek verdik.

- “DSİ bahçesini Beton yığınlarına kurban etme” sloganlı afiş hazırlanıp DSİ alanın korunması için sosyal medya üzerinde kampanya başlatıldı.

-Şehrimizin en önemli çevre sorunlarından olan anız yangınları ile mücadele çerçevesinde Batmanla sınır olan ve Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden birisi olan komşu ilçe Bismil’e gidilerek anız yangınları ile ilgili kamu kurumu yetkilileri ile görüşmelerde bulunduk, Zorköyde TED koleji ile birlikte çocuklara Anız yangınlarının zarları anlatıldı.

- Yaşar Kemal Kent Ormanını içerisinde yeni bir yol açılması için o civardaki mahalle sakinleri ve muhtarlar tarafından imza kampanyası başlatmaları ve Belediyeye baskı kurmaları üzerine Ormanlık alanın korunmasına ilişkin bir yazılı basın açıklaması yaptık.

- Balpınar Beldesine bağlı Zorköy ve Yeniköyde toplanan çöplerden kaynaklı çevre felaketini görüntüleyerek basın ve kamuoyu ile paylaştık.

- Kentimizde kişi başına düşen 5.6 oranındaki yeşil alanın en büyük pay sahibi olan Site mahallesinin betonlaştırılacağına dair iddialar üzerine yazılı basın açıklaması yapıldı.

-Tarım’da yanlış sulama yüzünden yaz aylarında Dicle nehrinde baş gösteren kirlilik görüntülenerek soruna dikkat çekmek için yazılı basın açıklaması yapıldı.

-17 Haziran Dünya Çölleşme günü dolayısı ile yazılı basın açıklaması yapıldı.

-Binatlı Köyü civarında Teknik Anadolu Lisesi bahçesi içerisinde bulunan yaklaşık 100 yetişkin ağacın okul inşaatı için kesileceği yöndeki çalışmalara engel olunarak ağaçların bir kısmının taşınması bir kısmının da alan dışında tutulması sağlandı.

-5 Haziran Dünya Çevre Gününde “ İslam ve Çevre Hukuku konulu paneli düzenlendi.

- Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte 2.geleneksel fidan dikim etkinliğini gerçekleştirdik.

- Memur-sen Toki de cami, anaokulu ve sosyal tesislerin olduğu alana baz istasyonu kurulması üzerine site sakinlerinin eylemine destek verildi.

- Derneğimiz üyeleri ve çevre dostları ile birlikte kire dağı eteklerinde Bahar Buluşması ve doğa yürüyüşü etkinliği düzenlendi.

- BOTAŞ sahası (toprak mahsulleri ofisi karşısında) bir kısmı Asbestle izole edilmiş eski petrol borular uzun bir süredir burada bekletilmesi üzerine borulara görüntülenerek basın açıklaması yapıldı.
-Gercüş ilçesinde onlarca ağacın okul inşaatı dolayısı ile kesilmesi üzerine yazılı basın açıklaması yapıldı.

- Güvercin (Emso) Tayyare Göleti civarında kimyasal maddelerin de içinde bulunduğu sanayi artıkların atılması üzerine yazılı basın açıklaması yapıldı.

- Batman Çayında faaliyet gösteren bazı kum ocaklarının çalışmaları sırasında suyun gelişi güzel yönünü kesmeleri üzerine yaşanan balık katliamına yazılı basın açıklaması ile dikkat çekildi.

- Batman TED Koleji İlkoklu öğrencileri ile Dünya su günü dolayısı ile suyun önemi ile ilgili bir görüşme gerçekleştirildi.

-Tilmerç Mahallesinde Kamu binalarına ait atık suların açıkta akıtılması üzerine dernek yönetimi olarak kirliliği görüntüleyip durma tepki gösterip basın açıklaması yaptık.

- Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Kültür merkezi sinema salonunda geniş bir katılım ve zengin bir programla 9. Olağan kurulunu gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledik.

- Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre Batmanın Türkiye’nin birinci havası kirli Kent Olduğuna dair açıklaması üzerine yazılı basın açıklaması yapıldı.

- Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte her yıl olduğu gibi 2017 yılında da zor şartlar altındaki canlıların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarına dikkat çekmek karlı bir günde kırsala yem bırakma çalışması yaptık.

- Batman Merkeze bağlı Yeni köy, Zorköy (Segirka) köylülerinde yaşayan yaklaşık üç bin kişinin sağlığını tehdit eden kanalizasyon sorununu gündeme getirerek çözümü için 2.500 metre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi döşenmesini sağladık. .

- Şehrimizde Yere Tükürmeyin kampanyası Başlatıp bu çerçevede Toplumda kirliliğin önlenmesi noktasında bilinç oluşturma katkı ve önerilerini almak üzere İl Müftsüsü, Milli Eğitim Müd. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Eczacılar odası ve Belediye yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdik.

-Yere Tükürmeyin temalı 2 bin adet afiş ve çıkarma basılarak kentin muhtelif noktalarına asıldı.”

2018 YILI HEDEFLERİ

-Bahar Buluşması doğa yürüyüşü yapılacak, Ağaç bakımı, dikimi ve budanması eğitimi verilecek, -Çevre Akademisi kurulacak,

-Tehdit altındaki yeşil alanların korunması amacı ile Yaşar Kemal Kent Ormanı, DSİ yeşil alanı, 16 Mayıs Şehir Stadı, Eski Devlet Hastanesinin doğal şekli ile korunması için mücadele verilecek.

-Batman Üniversitesi kampus alanında çevre Ormanın oluşturulacak. -Öğrencilere çevre Eğitimi verilecek.

-Turizm Haftası çerçevesinde İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Suzan Alıca’nın katılımı ile çevre konferansı düzenlenecek. - Kozluk ilçesi Akçakışla köyü sınırlarında bulunan ve Garzan barajının su toplama havzasını oluşturan Batmanın kuzey ormanları Tabiat koruma alanına alınması için çalışma başlatılacak.

Ayrıca Anız yangınları ile ilgili farkındalık yaratacak bir etkinlik düzenlenecek.”