Değerli Okurlar, 25 Şubat 2017 Cumartesi günü, kentimizin çok önemli sorunlarının çözümü için gayret gösteren, daha yaşanabilir bir Batman için mücadele veren Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin 9. olağan genel kurulu vardı. Bu derneğin bir gönüllüsü ve yöneticisi olarak yıllardır halkımızın karşısında olduğumdan, hoşgörünüze sığınarak kongrede yaptığım konuşmayı olduğu gibi kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum. 16 yıldır verilen mücadele ile ilgili çok özet bilgi ile çevre örgütümüze desteğimi de sunuyorum. İşte o konuşma metnim:
“Sayın Divan, değerli çevre dostları, hepinizi derneğimiz adına saygıyla selamlıyorum. Topluma gönüllülük temelinde hizmet veren Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, 2001 yılından beri halkımızın karşısındadır. Batman Çevre Gönüllüleri olarak geçen 16 yıllık zaman sürecinde Batman’ımızın daha yaşanabilir bir kent olması için her türlü tehditlere boyun eğmeyerek, hiçbir zaman siyasal bir amaca hizmet etmeden her kesimin desteğini alarak mücadele verdiğimizi belirtmek isteriz. Her kesimden, her görüşten gönüllüleri çatısı altında tutarak, sadece çevre ve ekoloji mücadelesi veren, para ve pulla anılmayan, dürüstlük timsali bir dernek olarak 16. yılda yine bir olağan genel kurulda karşınızda olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, geçen zaman sürecinde topluma çevre bilincini kazandırmak adına hiçbir fedakârlıktan kaçınmamış, yüzlerce toplantı, basın bildirisi, konferans, eylem ve etkinliklerle toplumun karşısında olmuş, çevremizi kirleten, doğamıza ve çevremize zarar verenlerin kesinlikle çekindikleri ve dikkate almak zorunda kaldıkları bir hareket olmuştur. 2001 ile 2017 yılları arasında derneğimizin etkin mücadelesi ve olumlu katkılarıyla kentimizde önemli değişimler yaşanmıştır. Geçen zaman sürecinde yüzlerce eylem ve etkinliğimiz olmakla beraber, sadece kendimize mal etmediğimiz, ancak ciddi katkı sunduğumuz ve bir kısmı sadece baskımızla yaşanan değişimlerden bazı maddeleri Batman kamuoyuna arz ediyoruz:
1- Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin kuruluş gerekçesi olan, günde 900 ton fuel oil tüketen Termik Santral, daha yıllarca enerji üretimi yapma durumu olmasına rağmen faaliyetlerine son vererek kapatılmıştır.
2- Günde 220 ton fuel oil tüketme kapasiteli TÜPRAŞ Rafinerisi, yakıtlarını değiştirmek zorunda kalmıştır. Geçmiş yıllarda 5 nolu fuel oil ve rezidyum gibi kükürt dioksit oranı çok yüksek yakıtları tüketen rafineri, yakıtını değiştirdikten sonra emisyon izni almıştır. Online izleme ile bu kurum izlenebilmektedir. Yine bu kurumun alanında bulunan 40 yıllık atık mezarının üzerine gidilmiştir. Yer altı su kaynaklarını kirleten atıkların bertarafı sağlanmış, temizlenen atık alanı TÜPRAŞ’ın ilgili Müdürü ve yönetim kurulumuzca gezilmiş, kurum doğalgazla çalışmaya başlanmıştır. Rafineri’nin yaydığı pis kokular için defalarca kitlesel eylemler yapılmış ve sorun yargıya taşınmıştır.
3- Kentimizin en önemli çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliğinin önlenmesi için yıllarca süren çalışmalarla duyarlı bir kamuoyunun oluşmasına katkı sunulmuş, bez maskeli eylemlerle topluma bilinç verilmeye çalışılmıştır. İlk yıllarda kalitesiz yakıtlar üzerine gidilmiş, yakıtların değişimi için ciddi baskı unsuru olunmuştur. Hava kirliliğinin asgariye indirilmesi için Batman’ın doğalgaza kavuşması amacıyla kentte açtığımız stantlarda yaklaşık 25 bin dolayında imza toplanmış ve BOTAŞ Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Batman doğalgaz kapsamına alınmış olup, süreç tarafımızdan takip edilmektedir.
4- Daha yaşanabilir temiz bir Batman için çevre eğitimlerine ağırlık verilmiş, geçen 15 yıllık zaman sürecinde kent merkezinde en az kırk lise ve ilkokulda derneğimizce çevre konferansları verilmiş, Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak TAP tarafından temin edilen 50 dolayında pil kutusu törenlerle okullara dağıtılmış, öğrencilere çevre bilinci aşılanmaya çalışılmış, sayısız okulun fidan dikim ve temizlik kampanyalarına katılım sağlanmıştır.
5- Ağaçlandırma çalışmalarına katkı sunulmuş, Batı Raman’da binlerce dönümlük alanda meşe palamutlarının(yaklaşık iki milyon meşe palamudunun) toprakla buluşturulması çalışmalarına tam destek verilmiş, bu konuda kent merkezindeki kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışma yapılmıştır. Yine dönemin Valisi ve protokol mensuplarının katılımlarıyla Mehmetçik Ormanı, Samanyolu Ormanı, Malabadi Ormanlarının oluşturulması kapsamında fidan dikim kampanyalarına katılım sağlanmış, ormanların korunması için gerekli raporlamalar yapılmış ve Batman Kent Konseyi’ne sunulmuştur. Sason ve Kozluk kırsallarındaki ticari amaçlı orman kesiminin üzerine tehditler önemsenmeyerek gidilmiştir.
6- Kentimiz kırsalındaki petrol sahalarının (Raman, Batı Raman, Şelmo, Garzan, Sivilanka, Yarıkkaya vb) derelere akıttığı petrol atıkları defalarca tarafımızdan fotoğraf ve kamera görüntüleriyle tespit edilmiş olup, kamuoyunun bilgisine sunulmuş, ilgili kurumun (TPAO)üzerine gidilmiş, yargı yoluna başvurulmuştur. İluh deresindeki petrol kirliliği iç hukuk yolları tüketildiğinden derneğimizce AİHM’ye taşınmıştır. AİHM, kişisel zarar görmediğimiz gerekçesiyle dosyayı geri çevirmiştir.
7- Kentimizin kangrenleşen sorunlarından olan İluh Deresi ve son yıllarda sorun olan Sol Sahil Sulama Kanalındaki kirlilik için sayısız eylem ve etkinlik düzenlenmiş, dere Batman kamuoyuna mal edilmiş, derneğimizin girişimleri ile defalarca temizlenmiştir. Uzun yıllardır mücadelesini verdiğimiz İluh Deresi, kentin en üst danışma organı olan Batman Kent Konseyi’nin gündemine taşınmış ve önerilerimiz üzerine İluh Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi ilk kez hazırlanmış ve Maliye Bakanı’na sunulmuştur. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ile Belediye arasındaki süreç devam etmekte olup, sorunun takipçisiyiz.
8- Batman kent merkezindeki içme suyu şebekesinin yaklaşık 200 kilometrelik asbestli borularının değiştirilmesi için yaptığımız baskılar üzerine Belediye su borularının değişimini büyük ölçüde tamamlamıştır. İçme suyumuzda tespit edilen fenol üzerine gidilmiş, kurumlar harekete geçirilmiş, iktidar ve muhalefet buluşturularak sorunun çözümü için gayret gösterilmiştir. Derneğimizin girişimleri üzerine kentin şebeke su örnekleri Refik Saydam Araştırma Merkezi, ODTÜ ve TUBİTAK’a gönderilmiş, tespit edilen yüksek oranlı fenole karşı ciddi uğraşlar verilmiş, kirletici unsur olan Şelmo petrol sahası uyarılmıştır, kalıcı tedbirler alınmıştır.
9- Batman Kentin atıkları üzerine gidilmiş, Belediye ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile bu konuda çalışmalar yapılmış, Katı Atık Bertaraf Tesisi ile Atıksu Arıtma Sistemi için mücadele verilmiştir. Halen Katı Atık projesi ve Atıksu Biyolojik ve Kimyasal Arıtma için baskı unsuru olmaya devam etmekteyiz.
10- Dicle’de bilinçsiz avlanmanın üzerine (tehditlere rağmen) gidilmiştir. Dinamitle, her türlü patlayıcılarla, jeneratörler/elektrikle yapılan avlanmalar protesto edilmiş, balıkçılara üreme ve yasak avlanma dönemi ile eğitim verilmesi önerimiz Batman Kent Konseyi tarafından kabul edilerek pratik bulmuştur. Her türlü yaban hayatının korunması için ısrarlı çalışmalarımız olmuş, zor durumdaki hayvanların bakım ve tedavileri için gönüllü çalışmalar yapılmış, Belediye’ye Hayvan Bakım ve Barınma Merkezi için öneriler sunulmuştur.
11- Geçen on beş yıllık çalışmamızda kente yeni parklar kazandırma konusunda kamuoyu baskısı oluşturma ve önerilerle üzerimize düşen görevi sorumluluk bilinciyle yaptık. Kine Em, Yaşar Kemal Kent Ormanı, Salih Özdemir, Şerzan Kurt, Mele Abdullah’e Tımoki, Azadi, 8 Mart Kadın, Kent Konseyi Ormanı, SSK bitişiğindeki Aram Tigran Parkları vb. gibi diğer topluma yönelik hizmetler için birebir çabalarımız ve girişimlerimiz olmuştur. Örnek olarak Şerzan Kurt Parkı arsası yazılı başvurumuz üzerine Belediye’ye tahsis edilmiş, Salih Özdemir Parkı için Kent Konseyi gündem maddemizin kararı alınmış, Kine Em önerimiz üzerine, Aram Tigran Parkı ise tehditlere rağmen baskı unsuru olmamızla halkın hizmetine kazandırılmıştır.
12- Bölgemizde cereyan eden kirli savaşın çevre boyutuna duyarsız kalmadık. Kullanılan ağır silahlardan kaynaklı olarak yer altı su kaynaklarımızın ağır metal kirliliği sorunu ile ilgili yazılı basın açıklamaları yapılmıştır.
13- Hasankeyf ve Dicle Vadisi için yapılan demokratik tüm eylem ve etkinliklere katılım sağlanmıştır.
14- Asfalt plentleri için verdiğimiz mücadelede sonuç vermiş, Belediye Asfalt Plentini kapatmış, Karayollarına ait plent ise yakıt değiştirmek zorunda bırakılmıştır.
15- İl Toprak Koruma Kurulu, İl İnsan Hakları Kurulu, Batman İl Güvenlik Danışma Kurulu, İl Tütün Kontrol Kurulu, Batman Küçük Millet Meclisi, Batman Kent Konseyi, Batman Madde Bağımlılığıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grup Başkanlığı/Sözcülüğünü de üstlenen Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, geçen zaman sürecinde hiçbir zaman kirli ilişkilerle kamuoyunun gündemine gelmemiş, hep dürüstlük temelinde çalışmalar yapan ve her türlü kirli çevrelerin çekinerek dikkate almak zorunda oldukları bir sivil toplum örgütü olarak adından söz ettirmiştir.
16- Anız yangınlarına karşı son yıllarda etkin çalışmalar yürütülmüş, değişen tüm Valilerimiz ziyaret edilerek kendilerine çevre sorunları aktarılmış, anızlar için destek talep edilerek kurumlar tarafımızca harekete geçirilmiş, köylerdeki camilerde çiftçilerimizi bilinçlendirme çalışmaları yapılmış, sap parçalama makinelerinin temini sağlanmış, nöbetler tutularak kamuoyu duyarlılığı sağlanmıştır.
17- Hayvan hakları için etkin çalışmalar yürütülmüş, kamuoyu duyarlılığı sağlanması için kış aylarında doğaya yem bırakılmış, avcılık yapanların üzerine gidilmiş, farkındalıklar yaratılmıştır.
18- Batman Sol Sahil Sulama Kanalını kirleten lağım sularının üzerine gidilmiş, Memur-Sen TOKİ konutlarının atık suları engellenmiş, kurumların işbirliği tarafımızdan sağlanmıştır. Yine Kuyubaşı TOKİ konutlarının lağım suları için önemli çalışmalar yapılmıştır.
19- Batman Çayı havzasındaki kirliliğin üzerine gidilmiş, Valilik, Belediye, TÜPRAŞ, TPAO, DSİ gibi kurumların işbirliği sağlanmış, sorun Kent Konseyine taşınarak çözüm üretilmiş, çay boyunca tespit edilen yüzlerce kamyon çöp ve moloz temizlenerek çöp ve moloz sahalarına taşınmış, temizlenen alanlara temiz toprak serilmiş, Batman Çayı Havzasının ıslahı için yaptığımız girişimler sonuç vermiş ve çalışmalara devam edilmektedir.
20- Son dönemde yerlere tükürülmemesine yönelik olarak başlattığımız kampanya ile toplumun duyarlılığı sağlanmıştır.
21- Valimizin başlattığı sigara ile mücadeleye dernek olarak tam destek vermiş, Tütün Kontrol Kurulu toplantısına ve düzenlenen konferansa katılım sağlanmış, özellikle sosyal medya üzerinden aktif desteğimiz gösterilmiştir. Mücadelemiz inşallah sürecektir. Rabbim hayırlı işlerimizde bizleri muvaffak etsin.”