Öfkeliyim, gerginim, sinir katsayılarım tavan yapmış durumda!..

Bu kadar alçaklık, bu denli seviyesizlik, böylesi toplumu hiçe saymak kabul edebileceğim bir durum değildir…

Bu ne cüret, bu ne rahatlık, bu ne ahlaksızlık?..

Ulan!, bu kadar mı kendinize güveniyorsunuz?..

Sonunda benim gibi halim, salim ve yumuşak huylu birini bile sizlere ‘ulan’ diyecek kadar sinirlendirdiniz…

Aşağılık mahluk veya mahluklar; kimse bizi açığa çıkaramaz, kimse bizden hesap soramaz mı sanıyorsunuz?

Gerçekten hazmedemiyorum, içime sindiremiyorum ve ‘neme lazım’ deyip geçemiyorum…

**

**

Beni bu kadar geren, sinirlendiren hadisenin ne olduğunu belki yazı başlığımdan anlamışsınız.

Eğer bir gecede en kutsal diye tanımladığımız camilerimizin muslukları çalınıyorsa, gel de sinirlenme…

Gazetemizde konumuzla ilgili haberi okurken ve hele muslukları sökülmüş şadırvana bakarken, gel de kahrolma?

O adi ve alçak hırsız veya hırsızlar nedeniyle sinir katsayılarım tavan yaptı…

Hırsızlığın da, ahlaksızlığın da bir jargonu-ölçütü mü diyeyim olmalı değil mi?

Cami musluklarına kadar mı düştünüz?

Sizde dini değerlere saygı, hiç utanma yok mu gerçekten?..

**

**

İşte gazetemizde yer alan, beni sinirlendiren ve bu yazıyı yazmaya sevk eden haber:

“Hırsızların adres dinlemediği ve dışarıda gördükleri her şeyi götürdükleri Batman’da, ilginç bir hırsızlık olayı da Tilmerç mahallesinde meydana geldi. Tilmerç Toki’deki Hz. Hamza camii şadırvanındaki çeşmelerden 15 musluk çalan hırsızlar iz kaybettirdi.

İlk kez böyle bir hırsızlık olayıyla karşılaştıklarını belirten Tilmerç Toki sakinleri; ‘’Bu kadarına da pes. Cami bahçesindeki şadırvanda çeşme musluklarının tamamını söküp çalan hırsızların bulunmasını istiyoruz. Sabah namazında caminin yolunu tutarken muslukların çoğunun çalındığını görünce şaşırıp kaldık. Bu kadarına da pes. Özellikle hurdacıların, çalıntı musluk getirenleri hemen polise bildirmesini istiyoruz’ diye konuştular.”

http://www.batmancagdas.com/yasam/cami-cesme-musluklarini-caldilar-h58775.html

**

**

BATMAN İÇİN UTANÇ VERİCİ!..

Gerçekten bu gelişme kentimiz için utanç vericidir. Mütedeyyin insanların çoğunlukla yaşadığı, bol cami ve medreseleri bulunan Batman’da, cami musluklarının çalınması kadar hoş olmayan bir gelişme olamaz…

Bu tür olumsuz gelişmeler yaşandığında seyirci kalamıyorum. Bu toplumun arasında dolaşan kimi aşağılıkların da kendilerini değiştirmeleri için eleştirilerden kaçınmıyorum.

Geçmiş yıllarda da benzer hadiseler yaşanınca, bu köşede değerlendirmeler yapıyordum. Kamu mallarını korumak düşünceme göre bir vatandaşlık görevidir.

Hiç unutmam bir gecede Batman Belediyesine ait 30 adet logar kapağı çalınmıştı da gazetemizde haber olmuştu.

Yağmur sularının tahliyesinde önemli bir işlev gören ve ayrıca kanalizasyon lağım sularının çevreye dökülmemesi için etkili mazgallı logar kapaklarını çalanların bu topluma zerre kadar saygılarının olmadığına inanıyordum.

Yaklaşık 50 kilo ağırlığındaki kanalizasyon logar kapaklarını çalanların malzemeleri satabilecekleri hurdacıları da duyarlı olmaya davet ediyordum…

**

**

Şu satırlar yıllar önceki yazıma aittir: Bir dönemler belediyeye ait çöp bidonları bile çalınıyordu. Merhum Belediye Başkanımız Salih Gök, daha temiz bir Batman için tekerlekli çöp kutuları satın almıştı. Belediye ekipleri kentin muhtelif yerlerinde bu çöp bidonları için özel alanlar oluşturmuştu.

Ancak bazıları bu çöp bidonlarını çalıyordu. Belediye, çöp araçlarını hırsızlardan korumak için zincirle bağlama cihetine gitmişti.

O tür hırsızlık olayları da Batman’da yaşanmıştı. Başka yüz kızartıcı hırsızlık olaylarına da bu köşeden dikkat çektiğimi anımsatayım. Örneğin kentimize elektrik iletimi sağlayan elektrik direklerinin ve halkımıza hizmet veren demiryollarının somunları çalınıyordu…

Kaç kez bu ayıba dikkat çeken yazılar yazdığımı bile unuttum. Elektrik direklerinin ve trenlerin devrilmesiyle sonuçlanabilecek bir hırsızlığa yeltenenler maalesef bu toplum arasında barınıyor…

Ya da şöyle söyleyeyim; hızla seyir halinde olan bir araç (Otomobil, minibüs, bisiklet, motosiklet) gece karanlığında kapağı açık logara toslarsa, yaşanacak ölümlü kazanın sorumluluğu kime ait olacak?

Logar kapaklarını çalanlar da içimizdeki bazı alçaklardır. Eğer bazı hurdacılar logar kapaklarını hırsızlardan satın alıyorlarsa, aynı ifadelerim onlar için de geçerlidir…

Kamuya, toplumun geneline ait mallara göz koyanları toplum olarak mahkum etmeliyiz. Eskiciler, hurdacılar özellikle duyarlı olmalıdır. Çünkü kamuya ait malları biraz kazanç uğruna hırsızlardan satın alırlarsa, suça iştirak etmiş olacaklar.

Hırsızlar çaldıklarını satacakları kimse bulamazsa, kolay kolay böyle alçaklığa yeltenemezler diye düşünüyorum. Herkes çevresinde yaşananlardan sorumludur. Herkes ‘neme lazımcı’ kesilir, “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” zihniyetini benimserse, yarınlarda daha vahim hadiseler yaşanabilir gerçeğini anımsatmak istiyorum. Vatandaş olarak sorumluluğumuzu bilelim. Bizim birinci derece yakınlarımız bile kamuya ait bir eşya çalacak olsa, onları ihbar edelim. Yoksa içimizdeki alçaklar, elmanın içindeki kurt misali büyük bir çürümeye neden olacaklardır…

Bu değerlendirmem cami musluklarını çalanlar için de geçerlidir. Bu alçakların yakalanması, açığa çıkarılması güvenlik için önemli bir görevdir. Her tür teknoloji, mobese izleme vs kullanılıp hırsızlar yakalanmalıdır. Bu ayıpların son bulması dileğimle.